Halkbank, fon soruşturmalarının devam ettiği bir süreçte, 1,7 milyar dolarlık gelir için ikincil halka arza gidiyor
ABD'de 9 yıl süren davanın haziran ayında düşmesiyle eli rahatlayan Halkbank, sermaye piyasalarında endişeye neden olan fon soruşturmalarının devam ettiği bir süreçte, ikincil halka arz yoluna gitmekte kararlı. Halkbank Genel Müdürü Süleyman Özdil, krizin halka arz üzerinde olumsuz bir etkisi olmasını beklemediğini söyledi. Genel Müdür Özdil, Abu Dabi, Dubai, Londra ve New York'ta yatırımcılarla görüştüklerini ve yoğun ilgi gördüklerini vurguladı. Reuters'ta yer alan bilgiye göre, mevcut piyasa fiyatlarıyla Halkbank'ın planlanan halka arzı yaklaşık 1,7 milyar dolar gelir sağlayacak.

Halkbank'ın ABD'de 2019'da başlayan davası 17 Haziran 2026 tarihinde düştü.
Genel Müdür Süleyman Özdil, hukuki sürecin Banka açısından herhangi bir adli veya idari yaptırım olmadan tamamlandığını belirterek, “Titizlikle yürüttüğümüz sürecin olumlu şekilde tamamlanması, ulusal ve uluslararası finansal düzenlemeler doğrultusunda oluşturduğumuz hassas uyum politikalarımızı, şeffaflık ve güven esaslı bütünleşik yaklaşımımızı bir kez daha teyit etmiştir. Bu karar, faaliyetlerimize daha öngörülebilir ve daha yüksek bir motivasyonla odaklanmamıza imkân sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.
DAVANIN ARDINDAN 1,1 MİLYAR DOLARLIK KAYNAK ALDI
Davanın lehine sonuçlanmasının ardından Halkbank'ın da eli rahatladı.
Banka 25 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, davanın sonuçlanmasının ardından uluslararası piyasalardan 1,1 milyar dolar tutarında kaynak aldığını duyurdu. Bankanın açıklamasında "Dava sürecinin tamamlanmasının ardından işlem gerçekleştirilen muhabir banka sayısında gözlenen hızlı artış, Bankamız adına memnuniyet vericidir" ifadeleri kullanıldı.
İKİNCİL HALKA ARZ İÇİN SPK'YA BAŞVURDU
Halkbank, bu açıklamadan 2 gün sonra, 27 Ağustos'ta sermayesinin yüzde 25 artırılmasını öngören ikincil halka arz kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulundu.
Sermaye artırımı kapsamında bankanın mevcut 7 milyar 184 milyon 778 bin 41,963 lira olan çıkarılmış sermayesinin, 1 milyar 796 milyon 194 bin 510,491 lira artırılarak 8 milyar 980 milyon 972 bin 552,454 liraya çıkarılmasının planlandığı duyuruldu.
Halkbank ayrıca sermaye artırımı sonucunda elde edilecek fonun kullanımına ilişkin raporunu da KAP'ta yayımladı.
FON KRİZİ 17 EYLÜL'DE PATLADI
Bankanın bu konudaki temaslarını ve girişimlerini sürdürdüğü bir dönemde, 17 Eylül'de sermaye piyasalarını endişelendiren fon krizi yeni bir aşamaya geçti.
SPK'nın 2025'in son çeyreğinde bazı yatırım fonlarının özellikle dolaşımdaki payı düşük hisselerde, şirketlerin temel finansal büyüklükleriyle açıklanamayacak fiyat hareketlerine yol açtığına ilişkin tespitleriyle başlayan süreç, Kurul'un 17 Eylül'de 131 fonun tasfiyesine yönelik kararlarıyla krizin boyutunu ortaya koydu.
Yürütülen soruşturmalar kapsamında bugüne kadar 85 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

FON KRİZİ SÜRECİNDE HALKA ARZ KARARLILIĞI
Halkbank Genel Müdürü Süleyman Özdil, fon soruşturmalarının gündemi meşgul ettiği bir dönemde Reuters'a konuştu ve ikincil halka arz için kararlılık mesajı verdi.
Süleyman Özdil, verdiği demeçte, krizin halka arz üzerinde olumsuz bir etkisi olmasını beklemediğini belirterek, Halkbank'ın Abu Dabi, Dubai, Londra ve New York'ta yaklaşık 60 yatırımcıyla görüştüğünü ve yoğun ilgi gördüğünün altını çizdi.
Özdil röportajda, "Planlanan hisse arzında herhangi bir değişiklik yok. Piyasa koşullarına bağlı olarak en kısa sürede halka arzı gerçekleştireceğiz" dedi. Genel Müdür Özdil, demecinde, arzın olası büyüklüğü veya kesin tarihleri hakkında bilgi paylaşmadı.

HALKA ARZDAN 1,7 MİYYAR DOLARLIK GELİR BEKLENTİSİ
Reuters'ın hesaplamalarına göre, mevcut piyasa fiyatlarıyla Halkbank'ın planlanan halka arzı yaklaşık 1,7 milyar dolar gelir sağlayacak.
Süleyman Özdil, yatırımcıların fon krizinden endişe duyup duymadığı sorusu üzerine, yatırımcıların piyasanın bu çalkantıdan daha sağlıklı bir şekilde çıkacağına inandığını söyledi ve "Bankacılık sektörünün sağlıklı olduğunu ve değerlemelerin ucuz olduğunu düşünüyorlar. Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için bankacılık sektörü ilk bakılacak yer olarak görülüyor" ifadelerini kullandı.
Halkbank'ın 2012'deki yaklaşık 2,5 milyar dolarlık halka arzı, Türkiye'deki en büyük halka arz olma özelliğini hâlâ koruyor.
Türkiye Varlık Fonu, 7,18 milyar liralık öz sermayeye sahip Halkbank'ın yüzde 91,5'ine sahip. Kalan yüzde 8,5'lik kısım ise halka açık olarak işlem görüyor.
patronlardunyasi.com















