Fake news seçim gecesi iş başındaydı

Fake news seçim gecesi iş başındaydı

Fake news yani yalan haber, en kritik zamanlarda ortaya çıkan ve hızla yayılan, çağımızın virüsü… O virüs dün gece seçimler sırasında yine devredeydi. Bu kez sosyal medya, tartışmalı iş insanı George Soros’u öldürdü. Ve Patronlar Dünyası dahil pek çok kişi o yalan haberin oltasına takıldı.

Fake news seçim gecesi iş başındaydı
16px
24px
15.05.2023 13:36
ABONE OLgoogle

Macar asıllı milyarder George Soros belki de dünyanın en tartışması figürlerinden biri. Türkiye siyasetinde de ismi sık sık içişlere müdahale ve darbe fonlaması suçlamalarıyla anılıyor. Hal böyle olunca, dün gece gibi çok kritik bir seçim gecesinde, Soros bir anda, Twitter gündeminde ilk sıralara oturdu. BazıTürk Twitter kullanıcıları 92 yaşındaki Soros’un kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı. Hatta pek çok kişi, ’Soros Erdoğan’ın zaferini gördü, öldü’ yorumunu yaptı. 

Ancak peki gerçekten öyle miydi? Çünkü Soros daha önce defalarca sosyal medya kullanıcıları tarafından ‘öldürülmüştü’. Hatta öyle ki 2013’te İngiliz haber ajansı Reuters Soros’un öldüğü haberini tüm dünyaya servis etti ve sonra haberini geri çekmek zorunda kaldı. 

Bu kez de öyle oldu. İrlanda’da küçük bir web sitesi (Politics for all Ireland) tarafından paylaşılan ’Soros hayatını kaybetti’ haberi, kısa sürede Twitter’da yayıldı ve sonunda Türk kullanıcıların da dikkatini çekti. 

ÇUVALDIZI KENDİMİZE BATIRDIK 

Çuvaldızı kendimize de batıralım…Patronlar Dünyası da dahil olmak üzere pek çok web sitesi, Soros’un öldüğü haberine yer verdi. Fakat gerçeğin bu olmadığını anlamamızın üzerine, bize de bu haberi yazmak düştü. 

GEORGE SOROS KİMDİR? 

Ağustos 1930 tarihinde Budapeşte'de dünyaya gelen, Macar asıllı Amerikalı, Yahudi iş insanıdır. Soros, Açık Toplum Vakıflarının kurucusudur. Net servetinin $8,6 milyar olduğu ve günümüze kadar Açık Toplum Vakıflarına $32 milyardan fazla bağışta bulunduğu belirtiliyor. 

İlk defa Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonra Batı Avrupa'ya göre oldukça fakir olan Doğu Avrupa (Ukrayna, Belarus, Polonya, Yugoslavya, Romanya, vb.) ülkelerine tek başına tüm zamanların en büyük finansal yardımını yaparak ismini duyurdu. 

Birçok yazar ve ünlü isim Soros'un bu faaliyetlerinden dolayı onu "hayırsever" olarak nitelendirir. Fakat aksine bu yardımlarını o ülkelerin sosyo-politik sistemini kontrol etmek için yaptığını iddia edenler hiç de azımsanmayacak kadar çok. 

Türkiye’de faaliyet gösteren Açık Toplum Vakfı birçok kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedefi oldu. Erdoğan, Gezi olaylarını Soros’un fonladığını belirtti ve davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Osman Kavala için "Türkiye'nin Soros'u" ifadesini kullandı: "En son malum bir zatla ilgili verilen karar bazı çevreleri çok rahatsız etti. Peki kimdi bu adam? Bu adam Türkiye'nin Soros'uydu ve bu adam Gezi olaylarının perde arkası koordinatörüydü. Yargımız onunla ilgili nihai kararını verdi ve bu kararda belli çevreleri ki malum çevrelerdir, ciddi manada rahatsız etti. Kusura bakmasınlar, bu ülkede hukuk ve yargı var. Yargı da kendi inandıklarını, bildiklerini hakkın egemen olması için bu kararı verdiler, vereceklerdir."

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde