F35'e parça üreten Türkiye, toplu iğne ve cımbız ithalatı için 9.3 Milyon Dolar harcıyor

F35'e parça üreten Türkiye, toplu iğne ve cımbız ithalatı için 9.3 Milyon Dolar harcıyor

"Türkiye, 9.3 milyon dolarlık iğne ve cımbız ithalatı yapıyor. Savunma sanayine ve otomotive bijondan kilide kadar her türlü parçayı üretip bunu tüm dünyaya ihraç edebilen bir sektör neden boşu boşuna bu kadar ithalat yapsın?"

F35'e parça üreten Türkiye, toplu iğne ve cımbız ithalatı için 9.3 Milyon Dolar harcıyor
16px
24px
09.01.2020 10:56
ABONE OLgoogle

Türkiye genelinde 14 bin sektör meslektaşı ve 635 bin çalışanıyla 8.2 milyar dolarlık ihracat yapan hırdavat sektörü, yurt dışından ithal edilen toplu iğne, cımbız gibi ürünlere tepkili. 

Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, bu sene ihracat hedefini 9 milyar dolara çıkardıklarını söyleyerek, ithalatın önüne geçmek istediklerini açıkladı.

İhracat kilogram fiyatı Türkiye ortalamasının 4 katı

Hırdavat sanayinde üretilen katma değerin üretim değeri içindeki payı 2010 yılında yüzde 26,4 iken bu oranın yüzde 31,4'e yükseldiğini vurgulayan Tecdelioğlu, şöyle devam etti:

"Hırdavat sektörü yüksek katma değerli üretim yapan ve son iki yıla bakıldığında da dış ticaret fazlası veren bir sektör. Geçtiğimiz yıl 8.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek 1,1 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. İhracattaki birim fiyatlara bakıldığında, kilogram ihracat fiyatı 1.38 dolar olan Türkiye ortalamasının, ilk 30 GTİP dikkate alındığında oldukça üzerine çıkarak 5,17 dolara ulaştık. Örnek vermek gerekirse biz 700 dolarlık çelikten 6 bin dolarlık matkap ucu kesici  takımlar,  2500  dolarlık  bağlantı  parçaları  ve el aletleri veya 2 bin dolarlık menteşe ve mobilya aksesuarları üretebiliyoruz. Kilogram fiyatı en yüksek olan ürünlerimiz matkaplar, kesici takımlar ve el aletleri olarak sıralanıyor."

Hedef ithalatı yerli üretime çevirmek

Hırdavat sektörü ürünlerinin otomotiv üretiminin yüzde 3'ünü oluştururken, yapı sektöründe bu oranın yüzde 5'lere yükseldiğini anlatan Tecdelioğlu, Türkiye'nin üretimde ve teknolojide çok iyi bir noktada olduğunu belirtti. HISİAD olarak ana hedeflerinin ithal edilen ürünlerin Türkiye'de üretilmesi olduğunu dile getiren Tecdelioğlu, "İthal edilen ürünlerle ilgili çok detaylı bir analiz yapıyoruz. Yakında kapsamlı bir rapor ortaya çıkacak ve 2020 yılı içerisinde düzenleyeceğimiz çalıştayda bu raporu tüm sektöre açıklayacağız. Türkiye'de üretilmesi mümkün iken ithal edilen ürünleri tek tek ortaya koyup bir üretim atağı başlatacağız. Örneğin Türkiye'ye 9.3 milyon dolarlık iğne ve cımbız ithalatı yapılıyor. Savunma sanayine ve otomotive bijondan kilide kadar her türlü parçayı üretip bunu tüm dünyaya ihraç edebilen bir sektör neden boşu boşuna bu kadar ithalat yapsın? Hepsini ortaya koyup sektöre yeni kapılar açacağız." dedi.

İhracat pazarları ile ilgili de bilgi veren Tecdelioğlu, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin Almanya, Irak, Fransa, Romanya ve ABD olduğunu ifade etti. Hırdavatta dünyanın en büyük iki ülkesinden biri olan Almanya'ya yapılan 1,3 milyar doların üzerindeki ihracatın Türk hırdavat sektörünün gücünü gösterdiğini anlatan Tecdelioğlu, Türkiye'nin Avrupa kalitesindeki ürünleri Uzakdoğu fiyatına satıp ciddi bir pazar elde ettiğini belirtti. Tecdelioğlu, en fazla ihraç edilen ürünlerin de el aletleri, kilitler, bağlantı parçaları, kelepçe ve bobinler, mobilya aksesuarları, plastik hortum ve borular olduğunu söyledi.

Yeni pazarlarla hedef 9 milyar dolar

Sektöre yeni pazarlar yaratabilmek ve mevcut pazarları kuvvetlendirebilmek adına fuar katılımları gerçekleştirip ticaret heyetleri düzenleyeceklerini ve alım heyetleri getireceklerini kaydeden Tecdelioğlu, "2020 ihracat hedefimiz 9 milyar dolar. Dış ticaret fazlasını da 1,5  milyar  dolara  çıkarmayı  amaçlıyoruz.  Özellikle  Rusya,  ABD ve  İngiltere  pazarlarını  çok önemsiyoruz. Amerika ile hedeflenen 100 milyar dolarlık ticaret bizim için çok büyük bir potansiyel anlamına geliyor. ABD'de kurmayı planladığımız lojistik merkezleri ve depolar bölgeye olan ihracatımızı artıracak. İngiltere'de de Brexit sonrası çok önemli fırsatlar doğabilir. Bunun yanında Latin Amerika ve Kuzey Afrika pazarlarını da önemsiyoruz. Ancak her iki bölgede de uygulanan yüksek vergiler pazara girişi zorlaştırıyor. Latin Amerika'da Meksika ve Brezilya, Kuzey Afrika'da da Fas ve Cezayir ile imzalanabilecek Serbest Ticaret Anlaşmaları ihracatımızı ciddi oranda artırabilir." ifadelerini kullandı.

Yerli otomobilin parçaları Türkiye'den

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun geliştirdiği Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobili projesine de değinen Tecdelioğlu, projenin bir parçası olmaktan gurur duyacaklarını belirtti. Türkiye'nin otomotiv yan sanayinde güçlü bir ülke olduğuna işaret eden Tecdelioğlu, "Yerli otomobilin hırdavatı da yerli olsun. Biz sektör olarak tüm parçaları üretmek için hazırız." dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde