Eski başkan 'İki dönem' kuralını unuttu, adaylık açıkladı

Eski başkan 'İki dönem' kuralını unuttu, adaylık açıkladı

Geçen hafta İhracat Ailesi'nin dikkatini çeken ilginç bir gelişme yaşandı

Eski başkan 'İki dönem' kuralını unuttu, adaylık açıkladı
16px
24px
07.03.2022 10:11
ABONE OLgoogle

İhracatın tek çatı kuruluşu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesindeki ihracatçı birlik seçimleri için sayılı günler kaldı. Birçok birlikte birden fazla aday yarışa katılıyor.

Aydınlık'tan Recep Erçin'in haberine göre genel kurul süreci yaklaşırken bazı birliklerde listelerin TİM'in yazısına rağmen açıklanmaması tepki çekiyor.

Bunun yanında geçen hafta İhracat Ailesi'nin dikkatini çeken ilginç bir gelişme yaşandı. Önceki dönem Çelik İhracatçıları Birliği’nin (ÇİB) Başkanlığını yapan Namık Ekinci, nisan ayındaki seçimli genel kurulda aday olduğunu bir basın bülteni ile duyurdu. İhracatçı Ailesinde seçim hazırlığı! Kimler iki dönem gereği başkanlığa veda edecek?

KANUN HÜKMÜ GEREĞİ SEÇİLEMEZLER

Basın bülteninde, “2010 – 2018 yılları arasında iki dönem başkanlığını yapan Namık Ekinci, sektörden gelen yoğun talep üzerine nisan ayında yapılacak seçimde aday olacağını açıkladı.” denildi.

İşte detay da burada gizli. 21 Şubat 2021 günü köşemizde yayınlanan “İki dönem gereği başkanlığa veda edecekler” başlıklı haberimizde önceki TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi döneminde alınan “iki dönem” kuralına işaret etmiş ve yeniden başkan adayı olamayacak mevcut birlik başkanlarını listelemiştik. 3 Temmuz 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Türkiye İhracatçılar Meclisi ile ihracatçı birliklerinin kuruluş ve görevleri hakkında kanun” hükmünün 6. maddesinin 3'üncü fıkrasına göre, “Bir kişi, aynı birlikte, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en fazla iki dönem başkanlık yapabilir ve bir daha aynı göreve yeniden seçilemez.” Namık Ekinci 2010-2018 yıllarını kapsayan 2 dönem ÇİB'de başkan olduğu için yeniden bu göreve seçilmesinin önünde kanunen engel var. Buna göre iki dönem başkanlık yapmış isimler kanun hükmü gereği başkan olamıyorlar.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde