İhracatçı Ailesinde seçim hazırlığı! Kimler iki dönem gereği başkanlığa veda edecek?

İhracatçı Ailesinde seçim hazırlığı! Kimler iki dönem gereği başkanlığa veda edecek?

Mehmet Büyükekşi zamanında getirilen iki dönem kuralı yüzünden bu yıl nisanda yapılacak seçimlerde birçok mevcut başkanın bu kurala takıldığı için yeniden başkan olamayacak.

İhracatçı Ailesinde seçim hazırlığı! Kimler iki dönem gereği başkanlığa veda edecek?
16px
24px
21.02.2022 10:07
ABONE OLgoogle

İhracatçıların aktardığına göre bahar ayında yapılacak genel kurullar Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısı altındaki birlikler kurulduğundan bu yana en hareketli seçimlere sahne olacak.

Aydınlık'tan Recep Erçin'in haberine göre bir yandan yeni adaylar kendilerini gösterirlerken diğer yandan Birlik Başkanlığına devam edecek isimler konuşuluyor.

Mehmet Büyükekşi zamanında getirilen iki dönem kuralı yüzünden bu yıl nisanda yapılacak seçimlerde birçok mevcut başkanın bu kurala takıldığı için yeniden başkan olamayacak.

Geçen süreçte bu kuralın delinmesi noktasında girişimler olsa da İhracat Ailesi'nin güçlü isimleri ve Ticaret Bakanlığı da kurallara riayet edilmesi yönünde tavır koydu. Başkanlar görevlerinden ayrılırlarken destekledikleri listelerde başkan yardımcısı veya yönetim kurulu üyesi olarak yer almalarında ve sektör kurullarına seçilmelerinin önünde herhangi bir engel bulunmuyor.

DERİDE İKİNCİ ADAY ÇIKTI

İki dönem kuralına takıldığı için başkanlığa veda edecek isimlerin başında önceki dönem TİM Başkan Vekili de olan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki geliyor.

İhracat Ailesi'nin güçlü isimlerinden olan ve yaşı gereği “ihracatçıların Tahsin ağabeyi” olarak tanınan Öztiryaki, İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyeliği, Türk Mutfağı Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği gibi görevleri de ifa ediyor. Öztiryaki'nin koltuğuna oturması beklenen isim ise İDDMİB için adaylığını aylar önce açıklayan Çetin Tecdelioğlu.

İki dönem kuralı yüzünden başkanlığa veda edecek bir diğer isim de İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak olacak. İki dönemdir bu görevi yürüten Şenocak, ayakkabı ve deri konfeksiyon/saraciye arasında yaşanan bazı çekişmelerde uzlaştırıcı kişiliği ile tanınıyor.

Şenocak, bir dönem TİM Yönetim Kurulu'nda da bulundu. Şenocak'ın yerine ilk adaylığını açıklayan mevcut Başkan Yardımcısı Güven Karaca oldu. Hafta içinde ayakkabıcı sektörünün STK'ları da bir araya gelerek kendi adaylarının Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkanı Hüseyin Çetin olduğunu açıkladılar. Böylece İDMİB'de de en az iki aday yarışacak.

MOBİLYADA ADAY BELİRSİZ

Mobilya sektörünü İTO, TİM gibi yerlerde temsil eden Ahmet Güleç de bu yıl İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'ne veda edecek. İki dönemi dolan Güleç halen Türkiye Mobilya Dernekleri Federasyonu'nun Başkanlığını yapıyor. Sektörün güçlü isimleri ile konuştuğumuzda henüz bir aday üzerinde uzlaşılmadığını gördük.

İstanbul Fındık İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören yine iki dönem kuralı gereği başkanlığa veda edecek isimler arasında. İFMİB'de başkan adayı önümüzdeki hafta belli olacak. Sektör uzlaşı ile başkanı belirleyecek.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç'in de bu yıl görev süresi dolacak ve iki dönem gereği koltuğunu devredecek.

Ege tarafında da Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı Mevlüt Kaya iki dönem kuralına takılan isimlerden. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) özelinde ise farklı bir durum var.

Önceki dönemde İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu yönetimi tarafından düşürülüp olağanüstü genel kurul yapılmış Aydın Dinçer başkan seçilmişti. Bu görevi 6 ay yürüten Dinçer olağan genel kurulda da İMİB Başkanı seçildi ve yaklaşık 4 yıl 6 aydır bu görevi yürütüyor. Dinçer bu seçimlerde de aday seçilmesi durumunda iki dönem kuralı (8 yıl) gereği 2026'daki genel kurula altı ay kala başkanlığı devretmesi gerekebilir.

İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhsin Çakıcı da iki dönemi dolan başkanlar arasında.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde