Dolar
36,6298
0,27%
Euro
40,0219
0,71%
Sterlin
47,6155
0,42%
Bitcoin
3.093.692
1,51%
BİST-100
10.862,14
0,20%
Gram Altın
3.532,964
0,77%
Gümüş
33,85
0,19%
Faiz
39,59
0,56%

Gürsel Paşa, Karaosmanoğlu'nu kovmuş

'İzmir Karşıyaka'dan dünya'ya...' isimli anı kitabı yayınlanan Dünya Bankası eski Başkan Yardımcısı Attila Karaosmanoğlu'nun anıları, Türkiye'nin ekonomik ve politik hayatı ile ilgili ilginç anekdotlar içeriyor. İşte Karaosmanoğlu'nun anıları..

10.07.2005 00:00
Haberi paylaşın
Gürsel Paşa, Karaosmanoğlu'nu kovmuş
16px
32px

Karaosmanoğlu, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan kitabında, ekonomi brifingi verdiği, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından, Cumhuriyetin ilk otomobili' hakkında olumsuz görüş verince, 'Kara düşüncelisin' diye kovulduğunu anlatıyor.

Attila Karaosmanoğlu'nun 'İzmir Karşıyaka'dan dünyaya' isimli anı kitabında anlattığına göre, Cumhuriyet'in ilk otomobili 'Devrim'in üretimi hakkında, Cumhurbaşkanı Gürsel, kendisinden görüş sormuş. Karaosmanoğlu da "Türkiye henüz bu tür bir üretimi yapacak sanayi altyapısına sahip değil" diye yanıt vermiş. Bu yanıtına kızan Cumhurbaşkanı Gürsel, Karaosmanoğlu'na bir daha asla 'danışmamış!'
Onbeş bölümden oluşan kitapta, siyasi, ekonomik ve diplomatik çevrelerde yaşadığı pek çok tarihi olayı anlatan Attila Karaosmanoğlu, Gürsel ile arasında geçen olayı şöyle kaleme almış:

'Aleyhte yazılar yazılıyordu'
"O sıralarda Türkiye'nin ilk otomobili olarak Devrim otomobilinin yapılmasına çalışılıyor ve bu teşebbüsün lehinde ve alehinde yazılar yazılıyor, konuşmalar yapılıyordu. Cemal Paşa bana Devrim otomobili hakkında ne düşündüğümü sordu. Onun bu projeyi desteklediği biliniyordu, fakat ben düşündüğümü söylemekten kendimi alamadım. Türk sanayiinin henüz etkin bir şekilde otomobil üretecek kadar gelişmemiş olduğunu, Türkiye'de bir otomobil, hatta belki fezaya fırlatılacak bir füze ile uydu yapılabileceğini fakat henüz devamlı ve ekonomik olarak üretim yapabilecek bir sanayi alt yapımız olmadığını söyledim. Bu defa iyice kızdı ve 'Sen de kara düşünceliler gibi konuşuyorsun' diyerek toplantıyı bitirdi. Ondan sonra bir daha Cemal Paşa ile konuşmaya çağrılmadım."

'Bezirgânlık olmaz, askerinfanilası bile ABD'den geliyor'
ABD Başkanı Nixon'un, 'haşhaş yasaklansın' isteğiyle yeniden gelen Amerikalılar'la yapılan sonraki toplantılarda da pazarlıkçı tavrını sürdüren Karaosmanoğlu, olayla ilgili gelişmeleri kitapta şöyle anlatıyor:
"Bu olaydan sonraki ilk MGK toplantısında, haşhaş konusu yine gündemde idi. Toplantıda Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı benim bir bezirgân gibi pazarlık yapmamdan utandıklarını ve askerlerimizin giydiği faniladan ayaklarındaki postallara kadar her şeyin Amerika'dan geldiğini, onun için meseleye farklı bir yaklaşımımız olmasını gerektiğini söylediler. Ben meseleyi nasıl gördüğümü, proje maliyeti hesaplarımızı nasıl yaptığımızı anlattım. Toplantıdan çıkarken Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur, 'Karaosmanoğlu ağzına sağlık' dedi. Ben de 'Teşekkür ederim Paşam, fakat bunu içeride söyleseydiniz' dedim. Batur, 'Biliyorsun, askerlikte son söz komutanındır' dedi."

'Kitap, gençlere borcumdu'
Kitabı yazarken önsöz yazmayı düşünmediğini belirten Attila Karaosmanoğlu, "Okuyanların karar vermesini istiyordum. Ancak bir arkadaşımın uyarısıyla önsöz yazdım ve orada da belirttiğim gibi, esas itibariyle o dönemleri yazarken mümkün olduğu kadar kendi gözlemlerim dışında başkalarının gözüyle de görmeye çalıştım. Ki o dönemi yaşayan insanların da tanık olduğu gerçeklik tam anlamıyla kitaba yansısın" diyor.
Anılarını yazmaktaki amacının Türkiye'ye ve gençlere olan borcunu ödemek olduğunu kaydeden Karaosmanoğlu, şöyle devam ediyor: "Gençlere şunu anlatmak istedim, okuyamayanlar, yurtdışında veya Türkiye'de özel okullarda eğitim göremeyenlere 'ben de Türkiye'de aldığım eğitimle bunları yapabilirim' düşüncesini verebilmekti. Ben tamamen Türk okullarında hiçbir özel ders almadan eğitim gördüm. Bu eğitim bana çok şey vermiş olmalı ki dünyada özel okullarda eğitim gören insanların geldiği noktalarda bulunabildim. Bu benim Türkiye'ye bir borcumdu."
Bunu gelecek kuşaklara o devrin enterasan olaylarını da aktararak anlatmak istediğini söyleyen Karaosmanoğlu, "Dünyada başka ülkeler bizim yaşadığımız benzer sorunlara nasıl yaklaşıyorlar bunların aktarılmasını istedim. Örneğin dünyadaki bazı olaylar komplo teorilerine dayandırılıp
yanlış biliniyor. Kitabımda Türki