Dolar
38,7637
0,11%
Euro
43,6064
0,34%
Sterlin
51,644
0,65%
Bitcoin
3.971.520
0,00%
BİST-100
9.390,51
1,20%
Gram Altın
4.145,972
0,73%
Gümüş
32,75
0,83%
Faiz
51,5
0,00%

Global'in yöneticilerine Tüpraş incelemesi

SPK, Tüpraş’ın yüzde 14.76’sının İMKB’de Toptan Satışlar Pazarın'da satışıyla ilgili olarak, Global Menkul Değerler yöneticileri Erol Göker, Mert Engindeniz ve Mehmet Ali Deniz hakkında denetim çalışması başlattı.

18.09.2005 13:01
Haberi paylaşın
Global'in yöneticilerine Tüpraş incelemesi
16px
32px

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Tüpraş’ın yüzde 14.76’sının İMKB’de Toptan Satışlar Pazarın'da satışıyla ilgili olarak, Global Menkul Değerler yöneticileri Erol Göker, Mert Engindeniz ve Mehmet Ali Deniz hakkında "içerden öğrenenlerin ticareti" kapsamında denetim çalışması başlatıldığını açıkladı. SPK, Tüpraş hisselerinin bu yıl mart ayında İMKB’de toptan satışlar pazarında yapılan satışıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, Petrol İş Sendikası’nın Avukatı Gökhan Candoğan’ın, Global Menkul Değerler yöneticilerinden Erol Göker, Mert Engindeniz ve Mehmet Ali Deniz hakkında "içerden öğrenenlerin ticaretini yapma" suçunu işledikleri iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduğu bildirildi. Söz konusu başvuru dilekçesinin Başsavcılık tarafından incelenmek üzere 25 Temmuz 2005 tarihinde SPK’ya iletildiği belirtilen açıklamada, bunun üzerine Kurul’un "içerden öğrenenlerin ticareti ve açıklanması gereken bilgileri açıklamama" suçları kapsamında denetim çalışması başlattığı belirtildi. Denetim sonucunda suç unsurunun varlığının tesbit edilmesi halinde sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılacağı belirtildi.

SPK mevzuatı uyarınca hisse senetleri İMKB’de işlem gören şirketlerin kaydında olan ancak borsada işlem görmeyen hisse senetlerinin borsada satılmasının SPK’nın iznini gerektirmediği, Tüpraş'ın ÖİB portföyünde bulunan yüzde 14.76 oranındaki hissesinin satışının da izne tabi bir işlem olmadığı ifade edildi. Açıklamada, SPK’nın kamunun aydınlatılması ilkesi çerçevesinde özelleştirme programında bulunan halka açık şirketlerle ilgili olarak alınan kararların kamuya açıklanması konusunda da Özelleştirme İdaresi nezdinde gerekli girişimlerde bulunduğu, Sermaye Piyasası mevzuatı kapsamında suç unsuru olabilecek işlemlerin değerlendirilmesine ise ayrıca devam ettiği ifade edildi.

ÖİB'nin açıklama yapması gerek
Bu arada, Özelleştirme İdaresi’nin Tüpraş’ın yüzde 14.76’sınının satışının da dayanağını oluşturan 7 Ocak 2005 tarihli Özelleştirme Yüksek Kurulu kararını kamuoyuna, SPK’nın 30 Eylül 1995 tarihinde yazdığı bir yazıya dayanarak açıklamadığı belirlendi. Ancak SPK, söz konusu yazının 1995 yılında yürürlükte bulunan ancak 2003 yılında yürürlükten kaldırılan Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği hükümlerine göre hazırlandığı, ÖİB’in bundan sonra 2003 yılında yürürlüğe giren yeni tebliğe göre açıklama yapması gerektiğini bildirdi.