Dolar
40,5727
-0,24%
Euro
47,6203
-0,66%
Sterlin
54,5457
-0,52%
Bitcoin
4.752.602
-1,31%
BİST-100
10.642,6
-0,43%
Gram Altın
4.352,563
-1,18%
Gümüş
38,19
-2,26%
Faiz
43,32
0,00%

Geleceğe Miras projesi ile kazı alanı büyütülen Aspendos’ta 3 eşsiz eser 1800 yıl sonra gün ışığına çıkartıldı

2023’te Efes’te başlatılan ve kısa sürede 251 kazı alanına yayılan Geleceğe Miras projesinin Aspendos ayağında 3 eşsiz eser 1800 yıl sonra yeniden gün ışığını gördü. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Geleceğe Miras projesi ile 64 yılda yapılanı 4 yılda yapacağız” dedi.

25.07.2025 12:41Güncelleme: 25.07.2025 12:48
Geleceğe Miras projesi ile kazı alanı büyütülen Aspendos’ta 3 eşsiz eser 1800 yıl sonra gün ışığına çıkartıldı
16px
32px

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Geleceğe Miras projesinin Aspendos Antik Kenti’ndeki uygulamalarında ulaşılan son durumu kamuoyuyla paylaştı. “Aspendos’un üzerinden çağların örtüsünü kaldırmakta, geçmişi bugüne taşımakta ve koruyup muhafaza ederek geleceğe bir miras olarak bırakmak üzere bu harika kenti hazırlamaktayız” diyen Ersoy, Geleceğe Miras projesinin Türk arkeolojisinde topyekün bir millileşme hareketi olduğunu belirtti. 

ASPENDOS’TAKİ KAZI ALANI 6.5 KATTAN FAZLA BÜYÜDÜ

Bakan Ersoy, projeyle birlikte Aspendos’ta kazıların büyük bir ivme kazandığını belirterek şöyle konuştu:

“2023’ten önceki son 10 yılda Aspendos’ta kazı çalışmaları 580 metrekare gibi sınırlı bir alanda yürütülüyordu. Geleceğe Miras’la birlikte 2024 yılında çalışmaların yapıldığı alan yaklaşık 6,5 kattan fazla büyümeyle 3800 metrekareye ulaşmıştır. 2025 yılı hedefimiz ise 13 bin 500 metrekarelik bir aktif çalışma sahasına ulaşmaktır. 2024 yılından başlayarak bugüne ulaşan süreçte 13 ayrı noktada kazı ve restorasyon çalışmaları yapmaktayız. Yukarı kentin kalbi olan Agora ile çevresindeki yapılar ve tiyatroya bağlanan ana yol hattını önceleyerek kapsamlı ve bir o kadar hassas şekilde yürütülen süreç elbette ciddi sonuçlar vermiştir. Söz konusu bölgede iki katlı dükkanlar ve Stoa Kompleksi’nde 15 adet dükkân, ayrıca mozaik zeminler titizlikle gün yüzüne çıkarılmıştır. Belediye başkanlığı ofisi ve heykel atölyesi gibi önemli yapılar da tespit edilmiştir."

ASPENDOS’TAN ÇIKAN 3 EŞSİZ ESER

Bakan Ersoy, Aspendos’ta yürütülen kazı çalışmalarında ulaşılan arkeolojik buluntular arasında özellikle üç eserin dikkat çekici olduğunu belirterek eserleri anlattı:

“Söz konusu eserlerden ilki, devam eden Forum kazılarında ortaya çıkarılan 40 cm yüksekliğindeki muazzam imparator başıdır. MS 250 ila 300 yılları arasındaki döneme ait olduğunu düşündüğümüz bu eşsiz eserin, büyüklüğü göz önüne alındığında yaklaşık 2,5 metrelik dev boyutta bir heykelin parçası olduğunu düşünüyoruz. Uzman arkadaşlarımızın gerçekleştirdiği temizlik sonrası saç ve sakallarından yüz hatlarına kadar kendini gösteren eşsiz detaylar döneme dair ayrıntıları gözler önüne sermektedir. Forum kazılarında ortaya çıkarılan bir diğer eser de sakallı erkek büstüdür. Bu büst Erken Roma İmparatorluk Dönemi özelliklerini taşımaktadır. İlginç bir bilgi olarak ifade etmeliyim ki saçlarında, sağ omuzunda, sırtında ve başının arka kısmında göze çarpan tamamlanmamış yontu izlerinden yola çıkarak bu eserin ikinci kez işlendiğini söyleyebiliyoruz. Değerli arkadaşlarımızın incelemeleri, eserin ilk olarak Roma İmparatoru’nun yanındaki bir esiri tasvir eden erkek heykeli olduğunu, daha sonra bir büste dönüştürüldüğünü ortaya koymuştur.

Ve üçüncü olarak, Yunan mitolojisinde Olympos’un baş tanrısı Zeus’un habercisi ve tanrıların en hızlısı olarak bilinen Hermes’i niteleyen eşsiz heykel Aspendos’un bize bir diğer armağanı olmuştur.  Parçalı olarak tamamına yakın bölümü gün yüzüne çıkarılan bu istisnai buluntuyu sizinle daha önce paylaşmıştık. Ancak şimdi, uzmanlarımızın titiz restorasyon çalışmaları sayesinde bir araya getirdikleri eserin bütüncül halini sizlerle paylaşmanın memnuniyetini yaşıyoruz. Aspendos Hermes’i, pelerininden asasına, para kesesinden yanındaki koç figürüne bütün ayrıntılarıyla ve yazıtlı kaidesiyle birlikte yeniden ayağa kaldırılmıştır.”

GECE MÜZECİLİĞİNE 400 BİN ZİYARETÇİ

Açıklaması sırasında gece müzeciliğine ayrı bir parantez açan Ersoy, 2024 yılında bu uygulamadan 400 bin kişinin faydalandığını belirtti. Gece müzeciliğinin, 2024 itibariyle 27 müze ve ören yerinde yaygınlaştırıldığını ifade etti. Ersoy, “Aspendos’ta da olduğu gibi antik kentlerimizde gerçekleştirdiğimiz özel ışıklandırma çalışmaları sayesinde gece müzeciliğinde ciddi bir mesafe kat ettiğimizi memnuniyetle görmekteyiz.” dedi.

patronlardunyasi.com