İşte AB'nin deklarasyonu
AB DÖNEM BAŞKANI İNGİLTERE TARAFINDAN HAZIRLANAN KIBRIS DEKLARASYONU TASLAĞI

ABHaber, AB tarafından Türkiye'nin Kıbrıs Deklarasyonu'na tepki olarak yapılacak deklarasyonun son taslağını yayınlıyor. AB Dönem Başkanı İngiltere tarafından hazırlanan son taslaktan Rumlar ve Yunanlılar memnun değil.
Söz konusu taslakta değişiklik yapılması bekleniyor. Coreper toplantısı sırasında bazı AB üyesi ülkeler getirecekleri yeni önerileri deklarasyona ekletmeye çalışacaklar.
-Türkiye’nin imzaladığı Ankara Antlaşması Ek Protokolü ile ilgili olarak, imza sırasında Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilgili bir deklarasyonda bulunma ihtiyacı hissetmesini üzüntüyle karşılıyoruz.
-Bu deklarasyon tek taraflıdır, Protokolün bir parçasını oluşturmamaktadır ve Türkiye’nin yükümlülükleri üzerinde herhangi bir yasal etkisi yoktur.
-AB Ek Protokolün tam olarak, ayrım yapılmaksızın uygulanmasını ve malların serbest dolaşımı üzerindeki, ulaştırma araçları ile ilgili olanlar dahil tüm zorlukları ortadan kaldırmasını beklemektedir. Türkiye Protokolü AB üyesi tüm ülkeleri kapsayacak şekilde uygulamalıdır. AB tam uygulamayı 2006 yılında yakından izleyecek ve değerlendirecektir.
-Türkiye sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmedikçe müzakere başlıklarının açılması söz konusu değildir.
-Kıbrıs Cumhuriyeti 1 Mayıs 2004 tarihi itibariyle AB’nin bir üyesidir. AB uluslararası hukuk çerçevesinde yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti’ni devlet olarak tanıdığının altını çizer.
-AB Türkiye ile tüm AB üyesi ülkeleri arasındaki ilişkilerin en kısa sürede “de jure” (hukuki) olarak normalleştirilmesine verdiği önemi vurgular.
-Türkiye’nin BM Genel Sekreteri’nin çabaları çerçevesinde Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü doğrultusundaki çabaları destekleme taahhütünün devam ettiğine dikkati çeker; kalıcı çözümün barış, istikrar ve uyumlu ilişkilere katkıda bulunacağı konusunda hemfikir olduğunu belirtir.
-AB yukarıda belirtilen hususları Katılım süreci çerçevesinde hazırlanan Komisyon raporları vasıtasıyla takip edecek ve 2006 yılında gözden geçirecektir.
ABHABER