Dolar
45,0245
0,09%
Euro
52,7495
0,33%
Sterlin
60,7986
0,29%
Bitcoin
3.502.015
0,05%
BİST-100
14.302,46
-0,23%
Gram Altın
6.813,098
0,34%
Gümüş
75,59
0,25%
Faiz
39,98
0,00%

Formula 1 heyecanı 6 yıl sonra İstanbul’a geri döndü, F1 aracı tanıtım toplantısının yapıldığı Dolmabahçe’ye İstanbul caddelerinde tur atarak gitti

2020 yılında Formula 1 takviminden çıkartılan İstanbul, yeniden egzost sesiyle inledi. Türkiye Grand Prix’inin yeniden takvime dahil edilmesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Formula 1 CEO'su Stefano Domenicali ve FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem'in katıldığı toplantıyla açıklandı. Tanıtım toplantısı için bir F1 aracı İstanbul sokaklarında tur attı.

24.04.2026 12:04Güncelleme: 24.04.2026 13:05
Formula 1 heyecanı 6 yıl sonra İstanbul’a geri döndü, F1 aracı tanıtım toplantısının yapıldığı Dolmabahçe’ye İstanbul caddelerinde tur atarak gitti
16px
32px

İran’da baş gösteren savaşın ardından Formula 1’in körfezdeki yarışları iptal edilmişti. Yarışların iptali, bir süredir takvime girmeye çalışan Türkiye’ye yaradı. İstanbul Grand Prix’i, 2020’deki son yarışın ardından 2027 takvimine yeniden alındı.

Formula 1’in dönüş müjdesini bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde Formula 1 CEO'su Stefano Domenicali ve FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem’le birlikte açıkladı.

"TÜRKİYE'NİN FORMULA 1 İLE ORTAKLIĞININ GÜÇLENEREK DEVAM ETMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Formula 1, gösterisi, genç taraftar kitlesi ve otomotiv teknolojilerindeki liderliğiyle dünyanın önde gelen spor organizasyonlarından biridir. Ülkemizde de Formula 1, özellikle gençler başta olmak üzere tüm yaş gruplarında geniş bir takipçi kitlesine ve son derece tutkulu bir taraftar topluluğuna sahip. Yarışlar ülkemizde yaklaşık 19 milyon kişiye ulaşıyor, sosyal medyada ise yaklaşık 7.5 milyon kişi Formula 1'i yakından takip ediyor. Bugüne kadar Formula 1'e toplam dokuz kez ev sahipliği yaptık. 2005 ile 2011 arasında yedi yarış ve COVID döneminde 2020 ile 2021'de iki yarış. Özellikle 8'inci virajıyla tanınan ve yarış tutkunlarının favorilerinden olan İstanbul Park 2027-2031 yılları arasında tam 5 dönem boyunca göz dolduran, heyecanlı, seyir zevki yüksek yarışlara ev sahipliği yapacaktır. Türkiye'nin Formula 1 takvimine dönüşünü; ülkemizin güçlü organizasyon kapasitesine, modern spor ve sağlık altyapısına ve elbette Türk milletinin meşhur misafirperverliğine duyulan güvenin açık bir göstergesi olarak görüyorum. Formula 1'in ülkemize ve İstanbul'a geri dönmesine katkı sunan herkesi içtenlikle tebrik ediyorum. Türkiye'nin Formula 1 ile ortaklığının önümüzdeki yıllarda daha da güçlenerek devam etmesini temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

2027 YILI İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI

TOSFED (Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu) başkanı Eren Üçlertoprağı ise 2027 yarışı için hazırlıkların şimdiden başladığını açıkladı:

"Devletimizin desteği ve yoğun çabalar sayesinde Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin geri dönüşünü güvence altına almış olmanın büyük gururunu yaşıyoruz. Bu süreçte Cumhurbaşkanımız, Gençlik ve Spor Bakanımız, Kültür ve Turizm Bakanımız ile ilgili tüm bakanlıklara, verdikleri kıymetli destek için en derin şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem'e ve Formula 1 CEO'su Stefano Domenicali'ye de içten teşekkürlerimizi iletiyoruz. 2027 yılında düzenlenmesi planlanan yarış için hazırlıklar şimdiden yoğun bir şekilde başladı. Devletimizin tüm imkânlarını seferber ederek, Türkiye'ye ve İstanbul'a yakışır, tribünleri dolu bir organizasyona ev sahipliği yapmak için durmaksızın çalışacağız."

Cumhurbaşkanı’nın startı vermesi üzerine Galataport’tan hareket eden bir F1 aracı, Karaköy ve Dolmabahçe üzerinden Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’ne tur attı. 

SEKİZİNCİ VİRAJI DÜNYACA ÜNLÜ

2003’te temeli atılan İstanbul Park, 2005–2011 ile 2020–2021 yılları arasında toplam 9 kez Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yaptı. Pistin uzunluğu  5 bin 338 metre ve toplam 14 virajı bulunuyor. Ancak pistteki 8’nci viraj, hem sürücüler için hem de Formula 1 hayranları için çok ünlü. Uzun bir düzlükten sonra bu viraja ulaşan araçlar, virajı hızla dönünce sürücüler yüksek G kuvvetine maruz kalıyor. Sürücüler arasındaki dayanıklılık çekişmesinin en bariz gözlendiği yer de burası. İstanbul Park’ın seyirci kapasitesi ise 150 bin kişi. 

EN ÇOK KAZANAN MASSA, EN HIZLISI MONTOYA

İstanbul Park’ta 2005’teki ilk Türkiye Grand Prix Kimi Raikkonen kazandı. 2006–2008 arasında Felipe Massa üst üste üç kez birinciliği göğüsledi. 2020’deki son yarışı ise Lewis Hamilton aldı. İstanbul Park’ta en hızlı tur rekoru ise Juan Pablo Montoya’nın oldu. 

180’DEN FAZLA ÜLKEDE İZLENİYOR

Formula 1’in dünya çapında büyük hayran kitlesi var. Örneğin 2025’teki yarışlar 180 ülkede canlı yayınlandı, toplam izleyici sayısı ise 827 milyonu aşkındı. 2025 sezonunu tribünlerde takip edenlerin sayısı ise toplam 6,7 milyon kişi oldu. Organizasyonun aynı yıl sosyal medyada 2,3 milyar kez paylaşım gördü. 

FORMULA 1'DEN TÜRK BAYRAKLI PAYLAŞIM

Öte yandan Formula 1 resmi hesabından, Türk bayrağı paylaşım yapılarak, "Türk Grand Prix'i, yeni beş yıllık bir anlaşmanın parçası olarak 2027'den itibaren takvime geri dönecek" sözleri not düşüldü.

patronlardunyasi.com