Finansal araçlara tek vergi geliyor

Finansal araçlara tek vergi geliyor

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, menkul kıymetlerin vergilendirilmesine yönelik yeni sistemin 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini ve bu konuda herhangi bir değişiklik olmadığını bildirdi.

Finansal araçlara tek vergi geliyor
16px
24px
26.10.2005 12:41
ABONE OLgoogle
Gelir Vergisi Kanunu'nun ilgili geçici maddesine göre, 1 Ocak 2006'dan itibaren ihraç edilecek Hazine Bonosu ve Devlet Tahvillerinin faiz gelirleri ya da alım-satım kazancı üzerinden yüzde 15 stopaj
kesintisi öngörülüyordu. Bakan Unakıtan'ın bu son açıklamasıyla, bu düzenlemeden 'vazgeçilebileceği ya da ertelenebileceği' yönündeki beklentiler kırılırken, net yaklaşım sergilenmiş oldu.
 
Unakıtan, Devlet bakanı Ali Babacan ile birlikte Maliye Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, menkul kıymetlerin vergilendirilmesine yönelik çeşitli açıklamalarda bulundu. Unakıtan, yılbaşında yürürlüğe girecek yeni vergileme rejimi ile ilgili olarak, kanunun yayımı tarihinden sonra çeşitli kurum ve kişilerce intikal ettirilen sorunlar ve çözüm önerilerinin, sayısız toplantılarda görüşüldüğünü ve değerlendirildiğini belirtti.
Söz konusu yasal düzenleme öncesinde, Devlet Bakanı Babacan ile düzenlemenin ne getireceği konusunda bir açıklama yaptıklarını hatırlatan Unakıtan, 'bugün, bu açıklamanın ötesinde bir durum söz konusu değildir. Yani o gün ne söylemiş isek, bugün de aynısı geçerlidir. Bu konuda herhangi bir tereddütümüz bulunmamaktadır' dedi.
Düzenlemenin, temel felsefesi açısından son derece olumlu yenilikler getirdiğini kaydeden Maliye Bakanı Unakıtan, şunları söyledi:
'Eski sistemde mevcut olan karmaşıklık giderilmiş ve sistem basitleştirilmiştir. Mükelleflerin beyanname verme külfetleri, aracı kurumlara getirilen sorumlulukla ortadan kaldırılmış, geleceğe dönük belirsizliklere son verilmiştir. Çok daha önemli olarak vergilemede ürünler arasındaki mevcut olan ve piyasalara bozucu etki yapan eşitsizlik kaldırılmıştır. Vergi hesaplama indirim, istisna ve beyan sistemine ilişkin farklı uygulamalar kaldırılmıştır. Verginin tabanı bütün mükelleflere ve bütün piyasalara nötr yaklaşılarak genişletilmiş
tüm ürünler ve tüm mükellefler vergi tabanına dahil edilmiş, piyasa bütünüyle kayıt altına alınmıştır.'
 
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'deki bankaların kendi aralarındaki mevduattan, aracı kurumların ise borsada değerlendirdikleri paradan elde ettikleri faizlerin, 'tevkifat kapsamından çıkartılacağını' bildirdi. Unakıtan, menkul kıymetlerin vergilendirilmesine' ilişkin Devlet Bakanı Ali Babacan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, uygulama aşamasında ortaya çıkacak teknik sıkıntıları gidermek için, yeni yasal düzenleme dahil çeşitli tedbirlere başvurulacağını söyledi. Bugünkü basın toplantısının ardından bu konuya son noktayı koyacaklarını kaydeden Unakıtan, artık herhangi bir tereddütün kalmaması gerektiğini vurguladı.
      
'ORANDA İNDİRİM YOK'
   
    Maliye Bakanı Unakıtan, menkul kıymetlerin vergilendirilmesine ilişkin yasal düzenlemenin, stopaj yapma yükümlülüğünü, banka ve aracı kurumlara verdiğine dikkati çekerek, bu konuda herhangi bir değişiklik
olmayacağını ifade etti.
    Unakıtan, bu çerçevede banka ve aracı kurumların gerekli hazırlıkları yıl sonundan önce tamamlamalarını istedi.
    Tevkifat oranında herhangi bir indirim ya da yatırım araçları arasında farklılaştırma yapılmayacağını da kaydeden Maliye Bakanı, devlet iç borçlanma senetlerinin İMKB'ye kote olmadığı yönündeki görüşlerinin de aynen devam ettiğini belirtti.
    Unakıtan, 'Kote olmama ne anlama geliyor' sorususunu ise 'Kote edilmemiş
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde