Fener’in liderliği kabul edildi

Fener’in liderliği kabul edildi

Fener Rum Patrikhanesi ile Moskova Patrikhanesi arasında 1919'da başlayan 'gerginlik' sona erdi

Fener’in liderliği kabul edildi
16px
24px
13.10.2008 09:12
ABONE OLgoogle

Fener Rum Patrikhanesi ile Moskova Patrikhanesi arasında 1919'da başlayan 'gerginlik' Rus Patriği Alexi'nin İstanbul'a gelerek Bartholomoes'un yönettiği ayine katılmasıyla sona erdi.

ESTONYA Kilisesi'nin 1919'da Fener Patrikhanesi'ne bağlanma isteğiyle başlayan Ortodokslar arasındaki İstanbul-Moskova ikilemi Rus Patriği Alexi'nin Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayine katılmasıyla sona erdi. Patrikhanenin Basın Sözcüsü Dositeos Anagnostopulu, Rus patriğinin ayine katılarak, Bartolomeos'un ekümenikliğini kabul ettiğine işaret etti. Rus Patrikhanesi yetkilisi Kirillos da 'Biz İstanbul Patrikhanesi'nin birinciliğinden hiçbir zaman tereddüt etmedik' diye konuştu.

MOSKOVA PATRİĞİ GELDİ

AZİZ Pavlos Yılı nedeniyle İstanbul'da bir araya gelen Ortodoks dünyasının dini liderleri dinler arası diyalog mesajı verdi. Moskova Patriği Aleksi'nin Fener Rum Patriği Bartholomeos'un liderliğini yaptığı Pan-Ortodoks zirvesi için İstanbul'a gelişi, iki kilise arasındaki gerginliği yumuşattı.

1919'da Estonya kriziyle başlayan, SSCB'nin dağılışının ardından Fener'in Baltık ülkeleri kiliselerinin Moskova'dan bağımsızlaşmasını desteklemesiyle süren 90 yıllık gerginlik nedeniyle Rus patrikleri İstanbul'a gelmiyorlardı. Dini liderler 5 maddelik bir bildiri yayımlayarak, iki kilise arasındaki krizin bittiğinin mesajını da verdi.

FENER HEP BİRİNCİYDİ...

MOSKOVA Patrikhanesi Dış İlişkiler Departmanı Başkanı Kalingrad Metropoliti Kirillos, 'Rus Kilisesi'nin İstanbul Patrikhanesi aleyhine yayılmacı bir politika izlemesi nedeniyle Fener'in Moskova'ya karşı temkinli davrandığı' iddialarını yalanladı. Metropolit Kirillos, 'Biz İstanbul Patrikhanesi'nin birinciliğinden hiçbir zaman tereddüt etmedik. Bizler, ayinlerde İstanbul Patriğini tüm kiliselerimizde her zaman birinci olarak anmaktayız' diye konuştu. Kirillos ayrıca, 'Bizler Ortodoksluk nurunu Rus topraklarına getirdiği için İstanbul Patrikhanesi'ne hürmet beslemekteyiz' dedi.

Ekümenikliği kabul etti

PATRİKHANENİN Basın Sözcüsü Dositeos Anagnostopulu, Rus patriğinin ayine katılarak, Bartolomeos'un ekümenikliğini kabul ettiğine işaret etti. 'Ayine katılıp kutsal ekmek yemeleri de bunun göstergesidir'' diyen Anagnostopulu, şu görüşleri dile getirdi: 'Rus patriği, Fener Rum patrikliğine bağlılığı kabul etmiyor. Sadece diyalog için gelmiş. Bu da çok önemli bir adım olarak görülmüş. Yetkililer soğukluğun ortadan kalktığı fikrindeler. Önceden Rus patriği görüşmeyi bile kabul etmiyordu.'

Birleştirici beton görevi

FENER Rum Patrikhanesi'nin avukatı Kezban Hatemi, Ortodoks dünyasının dini liderleri arasında bazen fikir ve görüş ayrılıkları çıkmasının normal olduğunu belirtti. İstanbul Rum Patrikhanesi'nin Hristiyan dünyasında önemli role sahip olduğuna işaret eden Hatemi 'Ortodoks cemaatinin problemlerini sevgi ve barış içinde çözme kararı önemli bir açıklama. Demek ki aralarında sorunlar kalmamış. Fener Rum Patrikhanesi birleştirici bir beton görevi görüyor'' dedi.

En geniş ayin

FENER Rum Patriği Patrik Bartholomeos başkanlığında Aya Yorgi Katedrali'nde düzenlenen ayin, Hz. İsa'nın ölümü ve dirilişinin tasvir edildiği ekmek ve şarabın kutsanmasının (komünyon) ardından, kapanış duasıyla tamamlandı.

Ayine, İskenderiye Patriği (Mısır) Theodoros, Antakya Patriği (Şam, Suriye) İğnatios, Kudüs Patriği Theofilos, Moskova Patriği (Rusya) Alexi, Kıbrıs Başpiskoposu Hrisostomos, Yunanistan Başpiskoposu İeronimos, Arnavutluk Başpiskoposu Anastasios, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya Başpiskoposu Hristoforos, Finlandiya Başpiskoposu Leon, Estonya Metropoliti Stefan ile Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan ve Polonya kiliselerinden temsilciler katıldı.

Fener'in liderliği kabul edildi

Dünya Ortodoks Kiliselerinin birliğini pekiştirmek ve Kilisenin değişmez kanonik idaresini sevgi ve barış içinde muhafaza etmek.

Tarihi olaylar sebebiyle ortaya çıkmış olan Ortodoks diyasporası ile ilgili problemleri Ortodoks inancına yabancı olan tesirlerden uzak tutmak ve bunları kutsal kaidelerimize göre çözmek maksadıyla İstanbul Patrikliği tarafından yapılan 2009 yılından başlayarak önümüzdeki yıllarda müzakerelerde bulunmak teklifini kabul etmek ve gerçekleştirmek.

Diğer Hristiyan kiliseleri ile Musevi ve İslam dinleriyle başlatılmış olan diyalogları dünyamızın barışına katkıda bulunabilmek amacıyla beraberce ve ısrarca devam etmek.

İstanbul Patrikliği ve diğer Ortodoks kiliselerin çevreye koruma çabalarının çevreyi koruma konusunu kilise hayatına katmak suretiyle efektif desteklemek.

Bioetik konusunu araştırmak amacıyla bir Ortodosk kiliseler arası komisyonu oluşturulması için çalışmalar en kısa zamanda başlamalı.

Remzi Kopar/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde