ExxonMobil, İngiltere ve Belçika'daki tesislerini satmayı hatta kapatmayı değerlendiriyor
Küresel çapta en büyük petrokimya üreticilerinden biri olan ABD'li dev ExxonMobil, İngiltere ve Belçika'daki tesislerini satmayı, hatta kapatmayı değerlendiriyor. Petrokimya devi, 1 milyar dolara kadar getiri sağlayabilecek olası satışlar için danışmanlarıyla görüşmeler yürütüyor. Petrol şirketi, bu kararı uzun süreli sanayi durgunluğu nedeniyle alırken, başka kimya şirketleri de Avrupa operasyonlarından çıkış planları yapıyor.

Avrupa'nın kimya endüstrisi, 2022 enerji krizinden bu yana ağır bir baskı altında. Yüksek enerji maliyetleri, ABD'nin uyguladığı gümrük vergileri ve daha ucuz Çin ithalatları rekabeti ve baskıyı artırıyor. Toparlanmayı zorlaştıran bu nedenlerle birçok üretici faaliyetlerini küçültmeyi hatta sonlandırmayı planlıyor.
UZUN SÜREN SANAYİ DURGUNLUĞU
Onladan biri de ABD'li petrokimya devi ExxonMobil. Financial Times'ta yer alan habere göre, petrol şirketi, uzun süreli sanayi durgunluğu nedeniyle İngiltere ve Belçika'daki kimya tesislerini elden çıkarmayı hedefliyor.
ÇIKIŞ İÇİN İLK GÖRÜŞMELER YAPILDI
Kimya devi, çıkış arama konusunda yalnız değil. LyondellBasell bu yılın başlarında dört Avrupa tesisini satarken, Suudi Arabistan'ın Sabic şirketi de benzer bir değişiklik yapmayı düşünüyor.
ABD'li şirket, son haftalarda danışmanlarıyla olası satışlar konusunda erken aşama görüşmelerde bulundu. Tesislerin satışının 1 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtiliyor.
Şirket, İskoçya'nın Fife kasabasında bir etilen tesisinin yanı sıra Belçika'da birkaç üretim tesisine de sahip. Kaynaklar, Exxon'ın bunları kapatmayı da düşündüğünü söyledi.
Bir anlaşmanın gerçekleşeceğinin garantisi olmadığı ve Exxon'ın varlıkları elinde tutmayı tercih edebileceği de belirtiliyor.
ABD'li petrol şirketi, mayıs ayında da Fransız yakıt yan kuruluşu Esso SAF'taki kontrol hissesini ve ülkedeki tamamına sahip olduğu kimya işletmesini, Kanadalı yakıt perakendecisi North Atlantic'in bir bölümü olan North Atlantic France SAS'a satmak için görüşmelerde bulunduğunu açıklamıştı. Exxon satışın bu yılın dördüncü çeyreğinde tamamlanmasını beklediğini belirtmişti.
patronlardunyasi.com