Esas Gayrimenkul, Ortadoğu ve Suudi Arabistan’da varlık yönetimine talip
Alışveriş merkezi, ofis ve konut olmak üzere 2009’dan bu yana 700 milyon euroluk yatırım yapan Esas Gayrimenkul, birçok grubun da projelerine varlık yönetimi hizmeti veriyor. 18 şehirde 24 projeyi ve 1 milyon metrekarenin üzerinde kiralanabilir alanı yöneten Esas Gayrimenkul’ün COO’su Nevzat Yavan, “Kuzey Irak’ta Duhok’ta bir alışveriş merkezinin varlık yönetimini yapıyoruz. Şimdi Süleymaniye, Erbil ve Bağdat’ta yatırımcı gruplarıyla görüşüyoruz. Deneyimlerimizi Suudi Arabistan, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler’e de taşımak istiyoruz” dedi.

Necla DALAN
Esas Holding iştiraklerinden Esas Gayrimenkul, 2009 yılında faaliyete geçti. Kurulduğundan bugüne alışveriş merkezi, ofis ve konut olmak üzere 700 milyon euroluk yatırım yapan şirket, sahibi olduğu Esas Burda alışveriş merkezlerinin yanı sıra farklı projelere varlık yönetimi kapsamında kiralama ve yönetim başta olmak üzere hizmet veriyor.
Esas Gayrimenkul; 1,5 milyar euro portföy değeriyle Türkiye’de 18 şehirde toplam 24 projeyi ve 1 milyon metrekarenin üzerinde kiralanabilir alanı yönetirken yıllık 100 milyondan fazla ziyaretçi ağırlıyor. İstanbul’daki Starcity, Zeytinburnu Olivium, Gaziantep’teki Sanko Park, İzmir’deki Point Bornova, Bursa’daki Kent Meydanı, Konya’daki Kentplaza şirketin varlık yönetimi hizmeti verdiği alışveriş merkezleri arasında…
Esas Gayrimenkul’ün COO’su (Chief Operating Office) Nevzat Yavan ile buluştuk. Projelerini ve önümüzdeki döneme ilişkin projelerini konuştuk. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Yavan, eğitiminden farklı bir alan olan gayrimenkul sektöründe 25 yılı aşkın bir deneyime sahip.
“ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDEKİ DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR”
2018 yılından bu yana Esas Gayrimenkul COO’su olarak görev yapan Yavan, alışveriş merkezlerinde bir dönüşümün şart olduğunu ve buna liderlik etmek istediklerini söyledi.
Türkiye’deki 472 alışveriş merkezinin 198’inin yani yüzde 42’sinin 15 yaş ve üzeri olduğuna dikkat çeken Yavan, “Bu yaş dağılımına bakıldığında, sektördeki dönüşümün dinamikleri daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Verilere göre, alışveriş merkezlerinin yüzde 29’u 10 yaşın altında, yüzde 56’sı 10 ila 20 yaş arasında, yüzde 15’i ise 20 yaşın üzerinde. Bu veriler, sektördeki yenileme, dönüşüm ve yeniden konumlandırma ihtiyaçlarını da açıkça işaret ediyor. Yaşlanan yapı stoğu ile birlikte, ziyaretçi beklentilerini karşılayacak şekilde dijitalleşme, deneyim odaklı konseptler ve sürdürülebilirlik yatırımlarının önemi her geçen gün artıyor. Biz bu dönüşüm sürecine liderlik etmek istiyoruz” diye konuştu.
MİLLİ REASÜRANS KOMPLEKSİ YENİLENİYOR
Beş yıl içinde nitelikli 35 alışveriş merkezini yönetmeyi planladıklarını anlatan Yavan, Kahramanmaraş’ta Kipaş’la Ankara’da ise Gamador ile iki yeni karma projeye başlayacaklanı anlattı. Yavan, bu projelerde eğitimden hazırgiyime geniş bir kategorinin yer alacağı yüzde 100 dijital alışveriş merkezi yapılacağını vurguladı.
Varlık yönetimini üstlendikleri Teşvikiye’deki Milli Reasürans kompleksini yenilediklerine de değinen Yavan, çarşı katında marka karmasını geliştirdiklerini , ofislerin kiralanacağını dile getirdi.
YÖNETİM KURULUNDAKİ ORTADOĞU ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNİN CEO’SU İLE FIRSATLARI DEĞERLENDİRİYOR
Deneyimlerini yurt dışına taşımayı hedeflediklerini de kaydeden Yavan, şöyle devam etti:
“Türkiye’de ve yurt dışında iyi kurumların varlıklarını yönetiyoruz. Türkiye’de 18 ilde 24 projemiz mevcut. Kuzey Irak’ta Duhok’ta bir alışveriş merkezinin varlık yönetimini biz yapıyoruz. Şimdi Süleymaniye, Erbil ve Bağdat’ta yatırımcı gruplarıyla görüşüyoruz. Deneyimlerimizi Irak dışında Suudi Arabistan, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler’e de taşımak istiyoruz. Hatta Batı Avrupa’ya neden gitmeyelim? Esas Gayrimenkul’deki bağımsız yönetim kurulu üyemiz David Macadam, 1100’den fazla alışveriş merkezi ve 1000 perakendeciyi temsil eden Orta Doğu Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Konseyi’nin CEO’su. Onunla birlikte tüm fırsatlara bakıyoruz.”
“YATIRIM İÇİN LOJİSTİK SEKTÖRÜ ODAĞIMIZDA”
Nevzat Yavan, önümüzdeki dönemde öncelikle Türkiye’de lojistik sektörüne yatırıma odaklanabileceklerini vurguladı. Yavan, şöyle konuştu:
“Kendi markamızla yeni alışveriş merkezi yok odağımızda. Zaten portföyümüzde alışveriş merkezi, ofis var, konut yapıyoruz. Yatırımcı şapkamızla baktığınızda odağımızda daha çok lojistik var. Odağımızda lojistik sektörünün ülkemizde ve dünyada büyüyeceğini öngörüyoruz. Esas Holding de bir lojistik şirketine yatırım yaptı. Sadece depolama anlamında değil online satışların teslimi konusunda bir yatırımdan söz ediyoruz. Data center bir diğer odak noktamız. Data center binalarının yapılmasından söz ediyorum. Yatırımlarımızı çeşitlendirmek için önümüzdeki dönemde gündeme gelebilir.”
patronlardunyasi.com