Elazığlının inadı Aksa'yı gerdi
EPDK'NIN DÜZENLEDİĞİ ELAZIĞ DOĞALGAZ İHALESİ 72 TUR SÜRDÜ. İŞTE BÜYÜK REKABET..

Elazığ'ın doğalgaz dağıtım ihalesi kıran kırana geçti. İhaleyi alan şirket kârsız gaz dağıtmayı ve 5 dolar abone bedelini kabul etti
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) düzenlediği Elazığ Doğalgaz Dağıtım Lisansı ihalesi, memleketinin yatırımını yabancı şirkete yaptırmak istemeyen işadamı Suat Öztürk'ün yarattığı rekabet nedeniyle 6 saat 15 dakikada tamamlanabildi.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını da yürüten Öztürk, sektörün önde gelen şirketlerinden Aksa'nın Anadolu Doğalgaz şirketine karşı 72 tur dayandı. Öztürk ihaleyi alamasa da Elazığlılar Öztürk sayesinde kâr payı eklenmeksizin doğalgaz satın alacaklar. Ayrıca 180 dolar yerine yalnızca 5 dolar ödeyerek abone olacaklar.
Elazığ merkez ile Yazıkonak, Yurtbaşı ve Hankendi'nin doğalgaz dağıtım lisansının 30 yıllığına verilmesi için düzenlenen ihaleye; Anadolu Doğalgaz, Çelikler İnşaat, HSV İnşaat, Metangaz, Peker İnşaat, Şarkgaz ve Yıltaş katıldı. Kapalı zarfla verilen ilk tekliflerde satacağı doğalgazın üzerine en az birim hizmet amortisman bedeli ekleyecek üç şirket sonraki aşamaya yükseldi. Anadolu Doğalgaz, Metangaz ve Öztürk'ün şirketi Şarkgaz, açık eksiltmede, alacakları birim hizmet amortisman bedelinden düşüş önermeye devam ettiler.
Kârsız satacak
Bu aşamada, Metangaz çekilirken, Anadolu Doğalgaz ve Şarkgaz sıfır (0) birim hizmet amortisman bedeli önererek, doğalgazı kâr payı eklemeksizin, aldıkları fiyata tüketiciye ulaştırmayı kabul etmiş oldular. Bunun üzerine 180 dolarlık abone bağlantı bedeli üzerinden açık eksiltme yapıldı.
İki şirket bir ya da ikişer dolar eksiltmeyle saatlerce yarıştılar. 72'nci turda Şarkgaz, 6 dolara indi. Bunun üzerine Anadolu Doğalgaz'ın teklifini 5 dolara indirmesiyle Şarkgaz ihaleden çekildi.
Teşekkür aldı
Öztürk ihaleyi kaybetmesine rağmen, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ve ihaleyi izleyen Elazığlılar kendisine teşekkür ettiler.
Elazığlılar, kârsız doğalgaz satışı ile 5 dolara abonelik kazandıkları için, Öztürk'ün şehre çok büyük hizmette bulunduğunu belirttiler.
1948 yılında Colin Chapman’ın İngiltere’de kurduğu Lotus otomobil fabrikası, 2017 yılında Çinli milyarder Li Shufu’nun sahibi olduğu Geely şirketine satılmıştı. Geely’nin, ABD Başkanı Trump’ın vergilerinden kurtulmak için Emira modelinin üretimini ABD’ye taşıyacağı ve 60 yıllık üretim bandını kapatacağı iddia edildi.
#Colin ChapmanRönesans’ın Hollanda’da batmak üzereyken aldığı inşaat şirketi Ballast Nedam’ın grubun cirosundaki payı yüzde 40’a yükseldi. Geçen yıl 1.2 milyar euro ciro yapan Ballast Nedam, yıllık 100 bin konut ihtiyacı olan Hollanda’da modüler inşaatlarla büyümeye devam ediyor. Şirket, Lüksemburg’daki Avrupa Yatırım Bankası merkezinin genişletilmesi projesini de aldı. Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, fırsat çıktığında yeni satın almalar yapabileceklerini, ayrıca veri merkezi yatırımı yapmayı planladıklarını söyledi.