Dünya devi olmak için önce tasarım

Dünya devi olmak için önce tasarım

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki, mutfak eşyaları sektörünün tasarımla gelişeceğini söyledi…

Dünya devi olmak için önce tasarım
16px
24px
21.11.2006 14:25
ABONE OLgoogle

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Başkanlar Kurulu Başkanı ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki, Türk mutfak eşyaları sektörünün dünya pazarında hakettiği payı alması için, metal, plastik ve elektronik sektörlerinin güçbirliği yaptığını belirterek, “Sektörü büyütmek ve ihracatımızı artırmak için farklılığımızı ortaya koyacağız, hepimiz birer tasarımcı olacağız” dedi.

Tahsin Öztiryaki, metal ve plastik mutfak eşyaları, elektronik küçük ev eşyaları sektörünü değerlendirmek amacıyla İMMİB bünyesinde yer alan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz, İMMİB Genel Sekreteri M. Mutlu Öktem ve elektrik-elektronik, demir ve demirdışı metaller ve kimyevi maddeler ihracatçı birlikleri yönetim kurulu üyelerinin katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.

Mutfak eşyaları sektörünün 2006 yılında gösterdiği performansı anlatan ve gelişimi hakkında bilgi veren İMMİB Başkanlar Kurulu Başkanı ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki, son 5 yılda Türk mutfak eşyaları sektörünün ihracatının düzenli bir artış gösterdiğini belirterek, 2006 yılı Ocak – Ekim döneminde de bu artış eğiliminin devam ettiğini ve bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 3,94"lük bir artış sağlandığını söyledi.

2005 yılında mutfak eşyalarında toplam dünya ihracatının yaklaşık 46,1 milyar dolar seviyelerinde olduğunu, Türkiye"nin ise bu pastadan yaklaşık 1,2 milyar dolar ile ortalama yüzde 2.4"lük bir pay aldığını vurgulayan Öztiryaki, “Güçlü ekonominin ve kalkınmanın lokomotifi olarak toplam ihracatımızın, her yıl ciddi bir artış göstermesiyle birlikte mutfak eşyaları sektörünün bu artıştan önemli bir pay alacağı kesindir. Son 5 yıllık verileri dikkate alarak, önümüzdeki dönemlerde de ihracatımızın aynı hızla artacağını söyleyebiliriz” dedi.

Öztiryaki, sektörün ihracatının artırılması için Türk Mutfak  Eşyaları Katalogu hazırlandığını, dünyadaki bütün alıcılara gönderilecek olan katalogla sektörün ve ürünlerin alıcılara daha ayrıntılı ve etkin tanıtılacağını söyledi. Öztiryaki, kuruluşu tamamlanma aşamasında olan Mutfak Eşyaları Web Sitesi ile de sektörün dünyaya tanıtılacağını bildirdi.

Türkiye"nin en yüksek ihracatını gerçekleştiren Genel Sekreterlik olan İMMİB"in, mutfak eşyaları sektörünü de daha ileriye götürmek ve ihracat rakamlarını daha yüksek rakamlara çıkartmak için çalışmalar yaptığını ifade eden Öztiryaki, sektörün hak ettiği yerde olduğuna inanmadıklarını da kaydederek, “Artık sadece üretmek yetmiyor, farklılık yaratmak gerekiyor. Bunun için de inovasyon ve tasarım vazgeçilmez. Tasarım sadece üründe değil, hayatın her alanında olmalıdır. Hepimiz birer tasarımcı olmalıyız, hayatımızı, işimizi tasarlamalıyız. Tasarımı hayatın her evresine yayarsak, Türkiye"yi tasarlarız” diye konuştu..

Özgün Türk markasını yaratmak için tasarımın olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Öztiryaki, gelecek dönemde en az bir üniversitede sektöre yönelik tasarım bölümünün kurulmasına öncülük edeceklerini ve bu alanda yatırımlar yapacaklarını kaydederken, “sadece üniversite ile kalmamamız gerekir. Bizim çocukluğumuzda, ortaokul-lise çağında elişi, el becerisini geliştirmeye dönük dersler olurdu. Bugün el işi, el becerisi, tasarım haline geldi. Bu yüzden artık tasarım olgusunu lise çağına indirgememiz, oradan başlatmamız gerekli” şeklinde konuştu.

Mutfak eşyaları sektöründe tasarımın önemini vurgulamak için İMMİB olarak Endüstriyel Tasarım Yarışmaları düzenlediklerini belirten Öztiryaki, 2007"de üçüncüsü düzenlenecek olan yarışmaya yoğun bir başvurunun olduğunu ve sektör adına çok önemli projelerin ortaya çıkacağına inandığını ifade etti.  “Rekabetin gün geçtikçe hızlandığı küresel pazarda, ihracatın arttırılmasında fiyat rekabeti önemini yitirirken, pazarlar artık düşük maliyetli tüklit ürünlerle dolmuştur. Bu durumda ihracatı, ürün çeşitliliğini ve özgünlüğü arttırmak ihtiyacı tasarımı ve tasarımcıları ön plana çıkarmıştır. Bu önemli detayın farkına varan İMMİB, tasarımcı ve sanayiciyi biraya getirme görevini üstlenmiştir” diyen Öztiryaki, Endüstriyel Tasarım Yarışması"nda dereceye girenlerin; para ödülünün yanı sıra yurtdışında master, önemli uluslararası fuarlara, seminerlere ve etkinliklere katılım gibi ayrıcalıklara sahip olacağını, ayrıca dereceye giren eserlerin prototiplerinin de İMMİB tarafından yaptırılacağını ifade etti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde