Denizler alarm veriyor: Marmara’daki müsilajdan Avustralya’daki zehirli alg patlamasına, küresel ısınmanın ekosisteme bedeli
İklim krizi, deniz sıcaklıklarındaki artış ve kirlilik sadece Türkiye'yi değil, dünyanın dört bir yanındaki denizleri tehdit ediyor. Marmara Denizi'nde son yıllarda yaşanan müsilaj sorunu hafızalardaki yerini korurken, bu kez Avustralya'nın South Australia (SA) eyaleti kıyılarında "zehirli deniz yosunu" alarmı verildi. Mart ayından bu yana hızla yayılan "Karenia mikimotoi" adlı alg türü, binlerce kilometrekarelik alanda deniz yaşamını tehdit ediyor. Uzmanlara göre, iki olay da deniz ekosistemlerinin ortak bir çıkmazla karşı karşıya olduğunu gösteriyor: İklim değişikliğinin ve kirliliğin tetiklediği, yaşamı boğan deniz felaketleri.

Avustralya'nın South Australia (SA) eyaleti kıyılarında "zehirli deniz yosunu" olarak tanımlanan "Karenia mikimotoi" türü alglerin marttan bu yana hızlı artışı, deniz yaşamı için tehlike arz ediyor.
Yerel medyadaki haberlere göre, "zehirli deniz yosunu" olarak tanımlanan "Karenia mikimotoi" türü algler, mart ortasından bu yana SA kıyılarını "istila" ediyor.
Paylaşılan fotoğraf ve videolarda, deniz canlılarının zehirlenerek kıyıya vurduğu görülüyor.
“DENİZ YAŞAMINI BOĞAN ZEHİRLİ BİR ÖRTÜ"
BBC'nin haberine göre ise söz konusu tür, yaklaşık 4 bin 500 kilometrekarelik bir alana yayılmış durumda.
Balıkçılık habitatlarını koruyan ve kar amacı gütmeyen kuruluş olan "OzFish" direktörü Brad Martin, deniz yosunlarının yayılmasının "görülmemiş" bir durum olmadığına dikkati çekerken, "devasa ölçekli" yayılımın deniz yaşamı üzerinde büyük etkisinin olduğunu söyledi.
Martin, deniz yosunlarının ürettiği toksinlerin alyuvarlara saldırarak, solungaç ve doku hasarına sebep olabileceğini belirtti.
Bilim insanları ise söz konusu deniz yosunlarının zehir ürettiğini vurgulayarak, bunun köpekbalıkları da dahil olmak üzere "deniz yaşamını boğan zehirli bir örtü"ye benzediği görüşünü paylaştı.
KRİZ YEREL ESNAFI DA VURDU
Yerel medyadaki haberlere göre, deniz yosunlarının yayılması aynı zamanda yerel esnafı da dara soktu.
İstiridye üreticileri karantina uygularken, yerel işletmeler de kıyıya vuran çok sayıdaki deniz canlısı nedeniyle ziyaretçi sayısında düşüş yaşadı.
Eyalet verilerine göre bu çapta bir deniz yosunu krizi, South Australia'da en son 2014'te görülmüştü.
MÜSİLAJ SORUNU
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, beledilere müsilaj konusunda uyarılarda bulundu. İklim değişikliğine bağlı olarak deniz suyu sıcaklığının yükseldiğine dikkat çeken Kurum, "Gerekli önlemlerin alınmamasıyla kirlilik yükünün artması Marmara’da müsilajın yeniden görülmesine sebep oluyor" dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj tehlikesine karşılık dikkat çeken uyarılarda bulundu.
Bakanlığın müsilaja karşı belediyelerle imza altına aldığı eylem planına sadık bir şekilde çalıştığını belirten Bakan Kurum, "Eylem planını beraber hazırladığımız belediyelerimiz, vazifelerini yeterince gerçekleştirmiyorlar. Söz verilen atıksu arıtma tesisleri artık yapılmalı” dedi.
"EYLEM PLANINA SADIK BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ"
Kurum açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:
"İklim değişikliğine bağlı deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesi, gerekli önlemlerin alınmamasıyla kirlilik yükünün artması Marmara’da müsilajın yeniden görülmesine sebep oluyor. Bakanlık olarak; müsilaja karşı belediyelerimizle ortak mütabakatla bir masa etrafındaki eylem planına sadık bir şekilde çalışıyoruz. Üzülerek ifade etmem gerekir ki; eylem planını beraber hazırladığımız belediyelerimiz, vazifelerini yeterince yerine getirmiyor"
"SÖZLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNİ BEKLİYORUM"
Ben Marmara’ya kıyısı olan tüm belediyelerimizden artık çok geç olmadan milletimize ve doğamıza verdiğiniz sözleri yerine getirmelerini bekliyorum. Müsilaj ve benzeri sorunların yeniden yaşanmaması için söz verilen atık su arıtma tesisleri artık yapılmalı. Burada bekleyecek zaman kalmadı.
"ÇEVREDE, DEPREMDE SİYASET OLMAZ"
Biz bu noktada üzerimize düşeni yapmaya da her türlü desteği vermeye de hazırız. Çevrede depremde siyaset olmaz. Bu nedenle tüm Marmara’da olduğu gibi burada da önlemlerimizi alacak, denetimleri çok daha yoğun yapacak ve her türlü yaptırımları uygulamaktan geri durmayacağız"
patronlardunyasi.com