Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nın ilham veren yıldızları Sakıp Sabancı Spor Ödülleri’nde buluştu
Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda altın madalya alan 240 sporcuya Sakıp Sabancı Spor Ödülleri takdim edildi. Törende Umut Ünlü, İbrahim Bölükbaşı, Mahmut Bozteke, Öznur Cüre Girdi ve Türkiye Kadın Milli Golbol Takımı ödül aldı.

Sakıp Sabancı’nın vasiyetiyle hayata geçen ve 1994 yılından bu yana olimpiyatlarda altın madalya kazanan sporculara verilen Sakıp Sabancı Spor Ödülleri sahiplerini buldu. Sabancı Vakfı tarafından, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi iş birliğiyle düzenlenen törende, Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda ülkemizi başarıyla temsil ederek altın madalya kazanan sporculara 240 cumhuriyet altını ödül verildi.
Ödüller, para yüzmede iki altın madalya kazanan Umut Ünlü, para judo branşında Türkiye’ye ilk altın madalyasını kazandıran İbrahim Bölükbaşı, para tekvando branşında ülkemize ilk altın madalyayı getiren Mahmut Bozteke, para okçulukta altın madalya sahibi Öznur Cüre Girdi ve Rio, Tokyo ve Paris Paralimpik Oyunları'nda üst üste üç altın madalya ile Türk spor tarihinde bir ilke imza atan Türkiye Kadın Milli Golbol Takımı’nın oldu.
Para yüzmede iki altın madalya kazanan Umut Ünlü, para judo branşında Türkiye’ye ilk altın madalyasını kazandıran İbrahim Bölükbaşı, para tekvando branşında ülkemize ilk altın madalyayı getiren Mahmut Bozteke, para okçulukta altın madalya sahibi Öznur Cüre Girdi ve Rio, Tokyo ve Paris Paralimpik Oyunları'nda üst üste üç altın madalya ile Türk spor tarihinde bir ilke imza atan Türkiye Kadın Milli Golbol Takımı ödüllerin sahibi oldu. Sporcular ödüllerini, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Dr. Av. Murat Aksu’dan aldı.
MİLLİ PARA DANSÇI BARIŞ BAYRAKTAR’IN PERFORMANSI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
“Sporda Oyunu Değiştirenler” temasıyla 13 Mayıs 2025 tarihinde Sakıp Sabancı Müzesi, The Seed’de gerçekleşen törende sahne alan milli para dansçı Barış Bayraktar’ın performansı büyük alkış alırken; sporcuların başarıya ulaşan yolculuklarını anlatan kısa film, konuklara duygu dolu anlar yaşattı.
“YALNIZCA MADALYALARIN DEĞİL; FIRSAT EŞİTLİĞİNİN, KATILIMIN VE POTANSİYELİ ORTAYA KOYMANIN SEMBOLÜ"
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan törende yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine ilkini 1994 yılında takdim ettiğimiz ve her olimpiyat döngüsünde sürdürdüğümüz Sakıp Sabancı Spor Ödülleri ile sadece başarıları değil, hayalleri ve sınır tanımayan kararlılığı ve ‘sporda oyunu değiştiren’ bireyleri ödüllendiriyoruz. Çünkü başarının sadece bir sonuç değil, çoğu zaman vazgeçmeden, yılmadan, tüm engelleri ezip geçenlerin hikâyesi olduğunu biliyoruz. Bu anlayış doğrultusunda, bu ödülü yalnızca bir takdir değil; ilham verme, dönüştürme ve eşitlik çağrısı olarak değerlendiriyoruz.”
“PARİS 2024 PARALİMPİK OYUNLARI YALNIZCA SPORTİF DEĞİL, ZİHİNSEL BİR EŞİK”
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Dr. Av. Murat Aksu ise törende yaptığı konuşmada Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nın yalnızca sportif değil, zihinsel bir eşik olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
“2024 yılında Paris’e tarihimizde ilk kez 15 branşta, 94 sporcu ile gittik. 6 altın, 10 gümüş, 12 bronz olmak üzere toplam 28 madalya ile döndük. Bu sadece bir skor tablosu değil; sabahın beşinde başlayan antrenmanların, görünmeyen emeğin, inancın ve dayanışmanın sonucu oldu. Bu madalyalar tesadüf değil; büyük bir dönüşümün göstergesi. Sakıp Sabancı Spor Ödülleri gibi kıymetli platformlar, yalnızca başarıyı değil; ilhamı, görünürlüğü ve toplumsal farkındalığı da büyütüyor. Bu ödül, yalnızca madalya kazananları değil; değişimi mümkün kılanları görünür kılıyor. Türkiye Paralimpik Hareketi büyüyor, güçleniyor, görünür hale geliyor. Ve biz, Los Angeles 2028’e giden bu yolda her adımda daha da kararlıyız.”
“BENİM EN GÜÇLÜ DAYANAĞIM SPORUN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ OLDU”
Törende söz alan Milli Para Okçu Öznur Cüre Girdi ise şu ifadeleri kullandı:
“Bir sporcu için başarmaktan daha önemli bir şey varsa o da etrafında başarısının mutluluğunu paylaşacak insanların olmasıdır. Başarı gerçekten, paylaştıkça kıymeti artan bir şey. Hayat, hepimiz için bir oyun sahası ve o sahaların kurallarını biz belirliyoruz. Benim hayatım, birçok sporcu gibi hep mücadelelerle geçti, geçmeye de devam ediyor. Benim en güçlü dayanağım sporun iyileştirici gücü oldu. Önce Dünya ve Avrupa Şampiyonlukları, sonrasında Paris’te düzenlenen Paralimpik Oyunları’nda altın madalyanın sahibi oldum. Ne mutlu bana ki aynı yarışmada dünya ve Paralimpik Oyunları rekorlarının da yeni sahibi oldum. Hayallerimi tek tek gerçekleştirdim. Tabii ki daha çok hayalim var. Liste çok uzun.”
patronlardunyasi.com