'Cihan Kamer'e kıyak'

'Cihan Kamer'e kıyak'

CHP'YE GÖRE ELEKTRİK ÖZELLEŞTİRME YASASI CİHAN KAMER'E KIYAK İÇİN ÇIKARTILDI.

'Cihan Kamer'e kıyak'
16px
24px
09.05.2006 00:00Güncelleme: 27.10.2023 14:24
ABONE OLgoogle

Elektrik Piyasası'nda değişiklik öngören ve dağıtımda özelleştirmelerin önünü açacak yasa tasarısı Çankaya Köşkü'ne erken çıktı. Bugün son ikiüç maddesi görüşülecek olan yasanın Meclis Genel Kurul'nda geçen maddelerinde bazı firmaların kayrıldığını öne süren CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gelişmelerle ilgili 'bir bilgi notu" gönderdi. Seyhan yasaya son anda önerge ile eklenen ve Irak'a elektrik satan Karadeniz Holding'e piyango gibi vuran, "İthalat ve ihracatta enterkoneksiyon kapasite tahsisi TEİAŞ'a (Türkiye Elektrik İletim AŞ) yapılan başvurulara göre TEİAŞ tarafından yapılır. Yapılan ithalat ve ihracat sözleşmelerine göre ilk başvuran ilk kapasiteyi kullanır prensibi uygulanarak kapasite doldurulana kadar kapasite tahsisi yapılır" maddesinin AKP'ye yakın bir çok isimi kaydığını öne sürdü.

CİHAN KAMER'E KIYAK
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Tacidar Seyhan, "Sadece Kartet değil bu madde İran'dan ithalat yapacak olan Başbakan'ın arkadaşı Cihan Kamer'in şirketi Şavk Elektrik'i de yakından ilgilendiriyor. İlk müracaat yapanın bir hattı alması gibi bir anlayış kabul edilemez. Şavk Elektrik'e de bir kıyak söz konusu" dedi. Tacidar Seyhan'ın'kayrılıyor' dediği Şavk Elektrik'in 2004 yılından itibaren İran'dan yılda en az 600 milyon kwh elektrik ithal etme hakkı bulunuyor. Yasaya yönelik ağır eleştirilerde bulunan Seyhan, TBMM Genel Kurulu'ndan tamamı geçtikten sonra onay için Cumhurbaşkanı Sezer'e gönderilmesi gereken yasanın maddelerini eleştirileri ile birlikte Köşk'e ulaştırdı. Seyhan elektrik ithalat ve ihracatında yapılan son dakika değişikliğinin yanı sıra Sezer'i şu iki nokta konusunda uyardı:

Yasada dağıtımın 21 bölgeye ayrılarak özelleştirilmesi düşünülüyor. Ancak daha önce işletme hakkı devri yöntemiyle buraların dağıtım işini üstlenen 9 şirket yasa çıkar çıkmaz sürecini başlatıp itiraz edecekler. Devlet de bu şirketlere milyonlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalacak.

Yasada yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılan yatırımların mülkiyetlerinin sahiplerine belli bir bedel karşılığında devri söz konusu. Geçmiş dönemde yapılan YİD santralleri etkilenmesin diye 'bu yasa kabul edildiği tarihten sonra işletmeye alınacaklar" diye bir madde eklendi. Ancak daha sonra pahalı elektrik satan şirketlerin Anayasa'nın eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesi ile bu sisteme dahil olma riski var.
 
 Trichet: Rahat olma zamanı değil

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, malların ve enerjinin fiyatlarını yüksek olduğu, enflasyonist beklentilerin artmaya başladığı bir dönemde, para politikasını yönlendirenlerin rahat olmamaları gerektiğini söyledi. Trichet, "Eğer büyümenin sürdürülebilir olmasını istiyorsak, rahat olmanın zamanı değil. Dikkatli olmak zorundayız" dedi.

Sabah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde