CHP'ye mutlak butlan kararının ardından konuşan Özgür Özel, YSK'ya başvuracaklarını söyledi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel mutlak butlan kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bugün ilk itirazımızı, tedbir kararını kaldırılması için Yargıtay'a yaptık. Yarın vermiş olduğu mazbataya sahip çıkması için YSK'ya başvuracağız. Yargıtay'a tedbirin durdurulmasına yönelik başvurularımızın en acil şekilde ele alarak, YSK'nın kendisine tanınan görev sorumluluk alanına, kendisine sahip çıkmasını bekliyoruz" dedi. Özel, Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisini aradığını belirterek "Kendisinin telefonuna henüz dönmedim. Zaten dönüp de ne konuşacağız?" dedi.

Özgür Özel, mutlak butlan kararıyla ilgili CHP Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi'nin verdiği karara Yargıtay'a başvurarak itiraz ettiklerini söyleyen Özgür Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Cumhuriyet Halk Partisi bugün kurduğu cumhuriyeti, demokrasiyi, sandığı ve sandıktaki değişime umut bağlamış 10 milyonları, bu milletin bütün evlatlarını savunmak durumundadır. Siyasi partiler Anayasa'nın 68'inci maddesine göre demokrasilerin vazgeçilmez unsurudur.
Siyasi partileri ayakta tutan üyeleri, delegeleri, kongreleri ve kurultaylarıdı. Bu kararla hiçbir partinin kongresinin artık bir garantisi kalmamıştır. Seçim hukuku vardır, itiraz süreleri vardır, seçim hukukunun dışında başka mahkemelerin bu işlere karışması Yüksek Seçim Kurulu'nu yok saymaktır, seçim hukuku güvencesini yok saymaktır. Artık hiçbir siyasinin koltuğunda güvenle oturmaması demektir. Çünkü bir Asliye Hukuk Mahkemesini ayarlayanın istediğini indirme, istediğini bindirme yetkisi tanımlanmaya çalışılmaktadı. Mücadele edilen meselenin kendisi de budur.
Biz bugün ilk itirazımızı tedbir kararının kaldırılmasını da içerecek şekilde Yargıtay'a harcını da yatırarak süresi içinde yaptık. Yarın Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) bize vermiş olduğu İstanbul'daki kayyım kararlarının üstüne defalarca aldığı istikrarlı kararlarla yaptırmış olduğu kongre sonucunda verdiği mazbataya sahip çıkması için Yüksek Seçim Kurulu'na başuracağız. YSK'ya yaptığımız başvuru, Yargıtay'a tedbirin durdurulmasına yönelik yaptığımız başvuruların en acil en hızlı şekilde ele alınarak YSK'nın Anayasa'da 79'uncu maddede kendisine münhasıran tanınan görev, sorumluluk alanına sahip çıkmasını, kendisine sahip çıkmasını, siyasi partiler rejimine sahip çıkmasını bekliyoruz.
Yargıtay'ın tedbir kararını kaldırarak Türkiye'yi bir felaketten kurtarmasını bekliyoruz. Şu kadarını söylemem lazım... Bu gece Türkiye demokrasisi açısından bugün bir kara gündür. Ama bu gece bir felaket, bir matem gecesi olmaktan bir umut gecesine dönüştüğünü büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim.
Elbette bir yanda butlana toplumda verilmeyen destek, boş bir sokak, telaşlı muhterisler, çarpık açıklamalar, bir tarafta partisine sahip çıkan demokrasiye sahip çıkanlar ve bu Ankara'yla sınırlı değil, 81 ilde, tüm ilçelerde ışıkları yanan, önü dolan, sokaklara taşan, yürüyüşler yapan demokratlar, Cumhuriyet Halk Partililer ve onunla dayanışmaya geliş olan demokratlar."
'KILIÇDAROĞLU ARADI, KENDİSİNE DÖNMEDİM'
Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisini arayıp aramadığını ve herhangi bir temaslarının olup olmadığı sorusuna da yanıt verdi. Özel, Kılıçdaroğlu'nun aradığını ancak kendisine henüz dönmediğini söyledi.
"Yoğun bir toplantı, sonra siyasi partilerden, önceki genel başkanlarımızın ziyareti vardı. Çok sayıda telefon gelmiş. Arayanlar arasında Sayın Kılıçdaroğlu var. Kendisinin telefonuna henüz dönmedim. Zaten dönüp de ne konuşacağız? Daha bugün Cumhuriyet Halk Partisi, "Butlan kararı çıkarsa bu bir yargı kararıdır, biz yargıya saygılıyız" diyen bir milletvekilini disipline vermişiz. O yüzden ben Sayın Kılıçdaroğlu'ndan daha önce şanla, şerefle seçildiği Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı koltuğuna AK Parti yargısının eliyle dönmek isteyeceğini ihtimal dahilinde görmek istemem. Ama birtakım açıklamalar, birtakım yaklaşımlar buna işaret ediyor. Bu durumda bu gecenin psikolojisi içinde o telefonu açmanın, o telefona dönmenin bir manası olmaz. O telefon eğer bu yargının bu kararını meşrulaştırmak veya o kararla uzlaşmaksa ben öyle bir şeyle uzlaşmam. Onunla uzlaşırsam milletle uzlaşamam. Ancak Sayın Kılıçdaroğlu partimizin önceki dönem seçilmiş genel başkanıdır, elbette telefonuna bir şekilde dönülecektir, ona da düşüncelerimiz ifade edilecektir. Ancak bir butlan kararını meşru görmemi bekleyeceğini beklemem. Onun dışında kendisine, yani bunlar yaşanmasaydı zaten bayram günü ben arayacaktım Sayın Kılıçdaroğlu'nu. O aramış, o telefona bir şekilde dönülür ama o dönüş rejimle uzlaşma, saray yargısının kararını kabullenme ya da ona yönelik bir tutum içinde olma, olamaz. Sayın Kılıçdaroğlu'ndan da bugünün şartları altında böyle bir diyalog zeminine girmeyi aramızdaki geçmiş hukuka da yakıştırmam. Sonuçta önümüzdeki dönemde partimizin geçmiş dönem genel başkanı olarak yine kendisine saygı duyacağız, bir gerginlik de yaratmak istemem."
patronlardunyasi.com















