Cevahir'e biçilen bedel
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Cevahir Alışveriş Merkezi'nin satışa çıkarıldığını ve 750 milyon doları geçen çok ciddi taleplerin olduğunu bildirdi. Bu satıştan elde edilecek gelir...
Topbaş, yaptığı açıklamada, Cevahir Alışveriş Merkezi'nin, Bedrettin Dalan'ın belediye başkanlığı döneminde yap-işlet ve kar ortaklığı şeklinde verildiğini ve hizmete açılan bu merkezin bugün ciddi ve önemli bir alışveriş merkezi haline geldiğini söyledi.
Prensip olarak belediyelerin işletmecilik yapmasından çok yana olmadığını ifade eden Topbaş, “Özelleştirmeden yana biraz daha ağırlıklı düşüncem var. Bu nedenle bu alışveriş merkezinin satılarak başka hizmetlere aktarılması düşüncesindeyim” dedi. Topbaş, göreve geldiği tarihten itibaren Cevahirler ile görüşmeleri sırasında, alışveriş merkezi bittiğinde satışa hazırlıklı olmalarını, belediye olarak buranın satışını düşündüğünü söylediğini belirterek, şunları kaydetti: “Onlar da buna sıcak baktılar. Neticede işadamları. Bir kaynak ve imkanın değerlendirilmesidir. Çok ciddi talepler var. Çok ciddi görüşmeler oluyor. Henüz net bir şey olmamakla birlikte oldukça iyi bir noktaya geldiğine inanıyorum. İnşallah değerlendireceğiz. Rakamı net telaffuz etmek istemiyorum ama 750 milyon doları geçeceğiz. Öyle gözüküyor. Farklı farklı talepler ve teklifler görüşülmekte, konuşulmakta. Ağırlıkta yabancı büyük yatırımcılar var. Avrupa'dan da Körfez ülkelerinden de. Yerli işadamlarıyla birlikte konsorsiyum kurarak işletmek isteyenler de var. Devamlı temas halindeyiz. İyi para veren çıktığı zaman, iyi bir rakam yakalarsak sonuçlanır. Görüşmeler devam ediyor.”
“SATIŞTAN ELDE EDİLECEK GELİR YATIRIMA GİDECEK”
Topbaş, İstanbul'un başta ulaşım olmak üzere ciddi kaynağa ihtiyacı olduğunu belirterek, “Şu anda altyapı ve metro dahil ulaşımla ilgili inşaatı devam eden yatırımlarımızın toplamı 2 milyar dolar civarında. Büyük yatırım. Ödeneklerimiz var. Ancak yeni kaynak oluşturmak zorundayız. Buradan elde edilen geliri, başta ulaşım olmak üzere yatırımlarda kullanacağız” dedi.
Topbaş, alışveriş merkezinin hisselerinin paylaşımı konusundaki ihtilafa ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:
“Her iki taraf arasında Dalan döneminden bugüne gelen süreç içinde çeşitli mülahazalar olmuş. Sonra merkezin hisseleri yüzde 45'er olarak peşinen kabul edilmiş. Aradaki yüzde 10'unun paylaşımı konusunda netlik yok. Görüşmeler ayrıca devam ediyor. Değerlendirilecek, mutlaka çözülecektir. Bir ticari birlikteliktir. Her iki tarafın menfaatini de düşünmek lazım. Biz tek taraflı düşünmüyoruz. Ama İstanbul'un menfaati bizim için önemli. Sonucun kentin lehinde olmasını arzu ederiz ama karşı tarafı da ezerek değil. Haklı ve doğru bir kararın çıkması bizim arzumuz.”
UZUN SÜREÇ
Cevahir Alışveriş Merkezi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait toplam 62 bin 474 metrekare arazi üzerine kuruldu. 3 Eylül 1987'de yapılan ihale sonucu, 4 Şubat 1988'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Cevahir Holding arasında yüzde 59'u belediye, yüzde 41'i de Cevahir Holding'e ait olmak üzere sözleşme imzalandı.
Ancak Cevahir Holding, alışveriş merkezinin yapımı için yer teslimi gecikince zarara uğradığı gerekçesiyle 1990 yılında belediye aleyhine dava açtı. 1991 yılında sonuçlanan davada mahkeme, belediyenin 9.5 milyar lira zarar ödemesine karar verdi. Belediye yönetimi bu parayı ödeyemeyince de holdingin payının yükseltilmesi kararlaştırıldı. İhtilaf da bu noktadan kaynaklandı. Cevahir Holding, uğradığı o zamanki zararın bugün 102 bin metrekarelik kiralanabilir alanın 15 bin metrekaresine denk geldiğini iddia ediyor. Büyükşehir Belediyesi de, 9.5 milyar liranın 5-6 bin metrekare civarında olduğunu, holdinge verilecek alanın en fazla 6 bin metrekare olabileceğini iddia ediyor. Konuyla ilgili dava, Şişli Ticaret Mahkemesi'nde sürüyor. Bu süreçte yapımı tamamlanan alışveriş merkezini hizmete açıp işletebilmek için bir ara formülle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Cevahir Holding Cevahir Kültür Merkezi Ticaret A.Ş adında bir şirket kurdu. Her iki tarafın da elde edilecek gelirden yüzde 45'er paya sahip olduğu şirket, geli