Büyüme ve rekabet stratejisi için KOBİ'lere YAPISAL DÖNÜŞÜM REÇETESİ
Bugüne kadar işadamları ve profesyonel yöneticilerin mesleki bilgi ve vasıflarını artırmaya yönelik 19 cep kitabı yayınlayan MÜSİAD, yeni eserini ekonomi büyürken rekabette zorlanan KOBİ’ler için ‘yapısal dönüşümün reçetesi’ olarak hazırladı.
MÜSİAD Ekonomi Danışma Kurulu tarafından hazırlanan “KOBİ'ler İçin Rekabet ve Büyüme Stratejileri” adlı kitapta rekabet şartlarındaki değişimi okumakta zorlanan reel sektör temsilcileri için pratik öneriler veriliyor.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) KOBİ’lere yönelik olarak, yol haritası niteliğinde yapısal dönüşüm rehberi hazırladı. Rekabet ve büyüme stratejileri hakkında detaylı bilgi verilen rehberde yeni ekonomi dinamikleri, KOBİ'lerin yüz yüze olduğu şartlar ve reel sektör için yeni tutumlar hakkında pratik bilgiler sunuluyor.
MÜSİAD Ekonomi Danışma Kurulu tarafından hazırlanan “KOBİ'ler İçin Rekabet ve Büyüme Stratejileri” isimli rehber kitap hakkında bilgi veren MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, son birkaç yıldır ekonomide makro göstergelerde birtakım olumlu gelişmeler yaşanırken, mikro ekonomi seviyesinde küçük işletmelerin yapısal dönüşüm sürecinde zorlandıklarını belirterek “Bazı KOBİ’ler piyasalardaki rekabet, teknoloji ve trendleri zamanında göremiyor ve etkili tedbirler alamıyorlar” dedi.
Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere, reel sektörün gelişmesi ve güçlenmesi için çaba harcadıklarını kaydeden Dr. Bolat, “MÜSİAD bu amaçla KOBİ yöneticilerine seminerler vermekte, ekonomideki gelişmeleri yorumlayan raporlar üretmekte ve aynı zamanda yönetici ve profesyonellerimizin mesleki bilgi ve vasıflarını artırmaya yönelik kitaplar yayımlamaktadır” diye konuştu.
MÜSİAD Genel Başkanı kitabın önsözünde de rekabet ve büyüme konusunun tüm ekonomik şartlar için geçerli olduğuna dikkat çekerken, Türkiye'nin son 30 yıldan sonra ilk defa düşük enflasyon ortamına girmesiyle rekabet şartlarının da değiştiğini, KOBİ'lerin yeni dönemde artık başka unsurları da göz önünde bulundurmak zorunda olduğu görüşünü dile getiriyor. İşte kitabın girişinden tespitler:
Ekonominin yeni dinamiklerini göremeyen ayakta kalamaz. ..
“Tüm dünyada küçük ve orta ölçekli işletmeler bir ülkenin sanayi ve iş hayatının temel öğesini oluşturuyor. Ülkemizde de ekonominin dayanıklılığı küçük ve orta ölçekli sanayinin güçlü olmasına bağlı. Günümüzde tüm ülkeler küçük ve orta ölçekli sanayinin güçlendirilmesine ve onların rekabet güçlerinin artırılmasına yönelik yeni arayışlar içerisine girmişlerdir. KOBİ'lerin rekabet güçlerinin artırılması sadece ekonominin güçlendirilmesine ve endüstriyel yapının geliştirilmesine değil, bunun yanında firmaların davranışlarının ve tepki gösterme biçimlerinin geliştirilmesine de bağlıdır. Rekabette başarılı olma, KOBİ firmalarının kapasitelerini geliştirmeleri ve aynı zamanda ekonomide kendilerine yer açılmasıyla mümkün olabilir. Ülkemizde son yıllarda düşük enflasyon ortamına girilmesiyle birlikte rekabet önem kazanmaya başlamıştır. Artık sadece fiyat savaşları değil, fiyatla birlikte kalite ve satış sonrası savaşları bir paket halinde rekabet ögesi olarak ortaya çıkmıştır. Artık tekli politikalar değil, çoklu paket politikalar geçerlidir. Firmaların markası, ürünlerin imajı ve buna dayalı psikolojik faktörler rekabette kendisini daha fazla hissettirir olmuştur. KOBİ'ler bu dönemde bazı stratejik kararları alıp büyüye¬mezlerse, güçlenemezlerse veya kendilerini farklılaş¬tıramazlarsa yeni rekabet şartları karşısında zayıflayabilir veya yok olabilirler. Rekabet, "varlığı sürdürme" veya "büyüme amacıyla" yapılır. Günümüz rekabet şartlarında tüketicilerin davranışları firmaların stratejilerini belirleyen bir özelliğe sahiptir. KOBİ yöneticileri, ekonomik gelişme trendlerini çok iyi okuyup zamanında tedbir almalıdırlar. Türk halkının son yıllardaki eğilimi büyük firmalara yönelme, garanti veren firmalarla çalışma, satış sonrası hizmet veren firmalardan alışveriş yapma şeklinde gerçekleşmektedir. Küçük firmaların hizmet beklentilerinin ön plana çıktığı bu yeni durumla baş edebilmeleri için farklı ve yeni ürün ya da hizmetler geliştirmeleri, tüketic