Bundan sonra ne olacak?
TAM ÜYELİK SÜRECİNDE ÖNÜMÜZDE ZORLU VE ÇETİN BİR SÜREÇ VAR. EN ERKEN ÜYELİK..

42 yıldır Avrupa kapısında bekleyen Türkiye'ye AB sonunda "Hoşgeldiniz" dedi. Ancak bu hemen üye olacağımız anlamına gelmiyor. Önümüzde zorlu ve çetin bir süreç var. Üyelik en erken 2014'te
AB'nin dün onayladığı Türkiye'nin yol haritasını çizen müzakere çerçeve belgesi aslında "oyunun kurallarını" belirlemiş oldu. îki taraf arasında oldukça çetin bir mücadeleye sahne olması beklenen oyun ise bugünden itibaren başlamış olacak. Buna göre,
AB'nin bütçe kısıtlamaları nedeniyle 2014'den önce üyelik söz konusu olmayacak.
Müzakerelerin paylaşılan hedefi üyelik olacak. Ancak üyelik öncesinde AB'nin hazmetme kapasitesi değerlendirilecek.
AB Komisyonu, her yıl hazırlayacağı raporlarla Türkiye'nin ilerlemesini değerlendirecek.
Türkiye'de demokrasi ve insan haklan alanında bir sapma olursa, müzakereler askıya alınabilecek.
Üyelik süreci, ucu açık olacak. Yani üyelik garantisi yok.
Müzakerelerin açılması veya kapatılması için AB'nin 25'li düzeyde oybirliği ilkesi geçerli olacak. Müzakereler boyunca, AB'nin toplam 71 veto hakkı olacak. Üyelik için ülkelerin referandum düzenleyerek Türkiye'yi halklarına sorma şansı olacak. (Fransa bu yönde karar aldı)
Türkiye ile müzakereleri kontrol altında tutmak isteyen AB, "acil durum freni" olarak nitelendirdiği 4 önemli şartın ihlal edilmesi durumunda müzakerelerin kesintiye uğrayabileceğini belirtiyor. Yani Türkiye şu 4 şartı ihlal etmediği sürece müzakerelerde üyeliğe kadar hiçbir kesinti olmayacak:
"Acil durum frenleri"
1- Kopenhag Kriterleri'nin yerine getirilmesi,
2- Komşuluk ilişkilerinde problem yaşanmaması (Yunanistan ve Ermenistan'la sorununun çözülmesi)
3- Kıbrıs'la ikili ilişkilerin normalleştirilmesi. (Rum yönetimi ile ilişkilerin normalleştirilmesi açık cümlelelerle ifade edilmiyor)
4- Türkiye'nin ödevlerinin açıkladığı, Katılım Ortaklığındaki Belge ve Gümrük Birliği'ni Rumlar'a da genişleten ek protokolün gereklerinin yerine getirilmesi.
Tarama 1 yıl sürecek
AB ile müzakerelerin ilk etabını oluşturacak olan tarama sürecinde, müzakerelerin yapılacağı 35 alanda Türkiye ve AB hukukları karşılaştırılacak. AB Komisyonu'nun başlangıç olarak 20 Ekim tarihini belirlediği bu sürecin, l yıl sürmesi bekleniyor. AB istediği takdirde, tarama sürecini bitirdiği bölümlerde gerçek müzakerelere başlayabilir.
Duygu Leloğlu/Vatan