Botaş'a iş yaptı iflas etti
Botaş'tan alacaklı firma sahibi, parasını alamayınca önce eşi terketti. Şimdi de evsiz kaldı.

İşçilerinin parasını ödeyemediği için iflas eden ve kaldığı otelde borcundan dolayı rehin tutulan Öksüz'ün otel masrafları ise Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından karşılanacak.
Geçtiğimiz aylarda BOTAŞ'ta yapılan yolsuzluk operasyonu ilginç bir hayat hikayesini ortaya çıkardı. Sivas'ın Divriği ilçesi nüfusuna kayıtlı Ali Osman Öksüz, Adana'ya yerleşerek burada bir işe girdi. SSK'dan emekli olduktan sonra ise emekli tazminatı ve Divriği'deki evini satarak oluşturduğu sermaye ile Öksüz Makina Şirketi'ni kurdu. Çelik konsorsiyum işi yapan Öksüz, son olarak memleketi Sivas'ta bulunan BOTAŞ'a ait Sivas C2 Kompresör İstasyonu'nun çelik konsorsiyum işini taşeron olarak yüklenici firma İskra Metot İş Ortaklığı Grubu'ndan aldı. 35 kişilik işçi grubuyla Adana'dan Sivas'a gelen Öksüz, işçileriyle birlikte burada bir otele yerleşti. 143 bin YTL maliyetli işi geçtiğimiz temmuz ayı başlarında tamamladı.
Ancak, Enerji Bakanlığı'nın başlatmış olduğu yolsuzluk soruşturması kapsamında, İskra Metot İş Ortaklığı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı'nın tutuklanması üzerine işler iyice karıştı. Yüklenici firmadan para alamayan işadamı Ali Osman Öksüz, işçilerinin geriye dönük 3 aylık maaşı, sigorta giderleri ve 48 bin YTL'yi bulan otel masraflarını ödeyemedi. 56 yaşındaki Öksüz, işçilerine yaklaşık 55 bin YTL'yi bulan maaş karşılığı senet verdi. Borçlarını ödeyemeyen Öksüz'ün işyerindeki makinalarına el konuldu. Alacaklı işçiler tarafından işyerinin kapısı kırılarak, bürosu dağıtıldı. Emekli maaşına da icraya verilmesi nedeniyle haciz geldi. Şu ana kadar yaptığı iş karşılığında ise sadece 20 bin YTL alabilen Öksüz, iş teslimi yaptığı halde asıl borçlu olan BOTAŞ'tan kalan 123 bin YTL tutarındaki alacağını tahsil etmeye çalışıyor.
Halen otelde kalan Öksüz, kendisinin ve işçilerinin otel parasını ödeyemediği için otel görevlileri tarafından adeta rehin tutuluyordu. Tam bu sırada Sivas Valiliği ve belediyenin ortaklaşa gerçekleştirdiği sokakta yaşayan vatandaşların otele yerleştirilmesi projesi Öksüz'ün imdadına yetişti. Sosyal hizmet uzmanına derdini anlatan Öksüz'ün, geriye dönük ve bundan sonraki günler için otel borcunun (işçilere ait borç dışarda tutularak) karşılanmasına karar verildi. Yaşadıkları karşısında psikolojisinin bozulduğunu söyleyen işadamı Öksüz, yetkililerden sesini duymalarını istedi. İş tesliminden itibaren bir hafta ile bir ay arasında alacağının kendisine ödenmesi gerektiğini belirten Öksüz, parasızlık nedeniyle Ankara'ya gidip BOTAŞ yetkilileri ile görüşemediğini söyledi. İş yerini, arabalarını kaybeden Öksüz, en son eşinin de kendisini terk ettiğini anlattı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki BOTAŞ'taki yolsuzluk iddiaları üzerine 32 kişinin gözaltına alınması ve bazı tutuklanmaların yaşanmasının ardından BOTAŞ'ta şu an için kimsenin hiç bir belgeyi imzalamak istemediğini belirten Öksüz, "Alacağımı tahsil edemediğim için her şeyimi kaybettim ve psikolojim bozuldu. Ben dilenci değilim, alacağımı versinler yeter" dedi. Sivas'ta aynı soruşturma kapsamında kendisinden başka 3 müteahhit firmanın daha battığını dile getiren Öksüz, 4 taşören firma ile birlikte 300 kişinin işsiz kaldığını savundu.
İşadamı Ali Osman Öksüz'ün otelinde rehin kaldığını doğrulayan otel işletmecisi Ahmet Şeker ise işadamının bir an önce parasını almasını beklediklerini söyledi. Kendilerinin de mağdur olduğunu dile getiren Şeker, "Ali Osman Öksüz'ün şu anda cebinde çay parası dahi yok." dedi. Anlaşma gereği, sokakta yaşayan vatandaşların soğuk kış günlerini otellerinde geçireceğini belirterek Şeker, Ali Osman Öksüz'ün de bu proje kapsamında değerlendirildiğini söyledi. Şeker, geriye dönük 17 günlük ve bundan sonra kalacağı günler için otel masrafının Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından karşılanacağını ifade etti.
BOTAŞ SORUŞTURMASININ GEREKÇESİ
Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olan ve Azerbaycan'dan Türkiye'ye doğalgaz alımını içeren "Şah Denizi" projesinin Türkiye ayağında şehir iletim, kompresör ve depolama ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla soruşturma açılmıştı. Suçlamalara göre, 61 milyon doları aşan Sivas ve Hanak Kompresör yapımı ve Türkgözü ölçüm istasyonu için BOTAŞ, 2005 yılında ihaleye çıktı.
İhale komisyonu, firmaların 'yeterlilik belgesi` olmadığını tespit etti. Komisyon eksik belgeye rağmen ihalenin Tokar Yapı -Peker İnş. Ortaklığı'na verilmesi yönünde karar aldı. Ancak dönemin BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Takiyyüddin Bilgiç ile İhale Komisyonu Başkanı Hüseyin Saltuk Düzyol, ihale komisyonunun bu kararına şiddetle karşı çıktı. Bunun üzerine ihale komisyonu tekrar bir değerlendirmede bulunmak üzere toplantı kararı aldı. Ancak, süreç devam ederken Bilgiç görevinden istifa etti.
Bunun üzerine Salih Paşaoğlu vekilliğinde oluşan yeni yönetim ihaleyle ilgili süreci devam ettirdi ve yeni yönetim anında 9 kişilik ihale komisyonunun 5 üyesini değiştirdi. Bu üyelerin yerine, Moskova'da enerji yolsuzluklarında adı sıkça geçen işadamı İbrahim Selçuk'la görüştüğü tespit edilen Vahap Alaca gibi isimler getirildi.
İhale komisyonu, diğer firmaları devre dışı bıraktı ve yeterlilik belgesi bulunmayan Rus Iskra Avigas ve Metot İnş. Ortaklığı ile Tokar Yapı-Peker İnş. ortaklığına eksik belgelerini tamamlaması şartıyla ek süre verilmesini kararlaştırdı. Dönemin Genel Müdür Vekili Salih Paşaoğlu, Yönetim Kurulu üyesi Bekir Aksoy, Yönetim Kurulu üyesi Rıza Çiftçi, Yönetim Kurulu üyesi Yener Cander ihalenin Rus firmasına verilmesi yönünde karar aldı. Yönetim Kurulu üyesi olan Hüseyin Saltuk Düzyol ise bu karara 'İhale şartnamesine aykırı oluşan çoğunluk kararına iştirak etmiyorum' diyerek yine 'şerh' düştü.
Sivas/Cihan