Boeing uçağı Hindistan'da düşünce en büyük rakibi Airbus, Paris Air Show'un ilk gününde 10 milyar dolar sipariş aldı
Dünyanın en büyük iki uçak üreticisi, Paris yapılan havacılık fuarında kozlarını paylaşacaktı. Ancak fuara günler kala 242 kişiyi taşıyan Boeing'in uçağının Hindistan'da düşmesi, Airbus'ın işine yaradı. Airbus'ın Paris Air Show'un ilk gününde 10 milyar dolar sipariş aldığı açıklandı.

Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden biri olan Boeing'in '787-8 Dreamliner' yolcu uçağı, perşembe günü kalkıştan saniyeler sonra 230 yolcu ve 12 mürettebatıyla Hindistan'ın Ahmedabad kentinde yerleşim yerine düştü. Air India şirketine ait uçaktan sadece bir kişi kurtulabildi.
Hindistan'daki bu uçak faciasından sadece birkaç gün sonra ise, 16 Haziran Pazartesi günü Paris'te ise dünyanın en büyük havacılık endüstrisi buluşması gerçekleşti.
Ancak Boeing, felaketin ardından Paris Air Show'a katılımını azalttı. CEO Kelly Ortberg ve ticari uçak bölümünün başkanı Stephanie Pope, fuara katılmadı.
Çok uluslu Amerikan havacılık şirketi Boeing hem kaza yapıp hem de fuara katılımını düşük tutunca siparişleri en büyük rakibi Avrupalı Airbus topladı.
AIRBUS, YAKLAŞIK 10 MİLYAR DOLARLIK SİPARİŞ ALDI
Airbus, iki yılda bir düzenlenen Paris Air Show'un ilk gününe damga vurarak yaklaşık 10 milyar dolarlık sipariş aldığını duyurdu.
AviLease İcra Kurulu Başkanı Edward O'Byrne (solda) ve Airbus Baş Ticari Sorumlusu (CCO) Benoit de Saint-Exupery, uçak alım anlaşmasını imzaladılar.
Avrupalı uçak üreticisi, en büyük siparişlerden birini Suuri Arabistan'ın leasing şirketi AviLease'den aldı. AviLease, Airbus için gösteriyi 25 opsiyonlu 30 A321 dar gövdeli uçak siparişi ve 10 A350 kargo uçağı ve 12 opsiyonla başlattı. Şirket geçtiğimiz ay da ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu turu sırasında 30 Boeing 737 Max jeti siparişi verdiğini duyurmuştu.
Riyadh Air, 25 adet A350-1000 geniş gövdeli Airbus jeti siparişi verdiğini ve 25 adet daha sipariş etme opsiyonu bulunduğunu açıkladı. Polonya merkezli LOT, 84 uçağa kadar uzatma opsiyonuyla 40 adet A220 dar gövdeli uçak satın almak için anlaşma imzaladı.
Havacılık danışmanlık şirketi Cirium'un tahminlerine göre, opsiyonlar hariç toplam siparişlerin değeri 10 milyar dolara yakın. Cirium'a göre Riyadh Air'in sadece 25 A350 siparişinin değeri yaklaşık 4,6 milyar dolar.
patronlardunyasi.com