Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci bir yılın muhasebesini yaptı, turizm ilçesinin nasıl kurtulacağını anlattı
Dünyanın en gözde turizm beldelerine rakip olarak gösterilen Bodrum’da sezon başlamadan yine lahmacunun fiyatı tartışılmaya başlandı. Oysa Bodrum’un ana sorunları başta susuzluk ve trafik olmak üzere çok daha büyük... Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ile buluştuk. “Bu sene su sorunu yine yaşanacak” diyen Mandalinci, 35 kilometrelik boruyu değiştirmeye başladıklarını anlattı. SGK borçlarına karşılık gayrimenkul satışından 2 milyar TL gelir beklediklerini vurguladı. İller Bankası’ndan ikinci ikametgahı Bodrum olanların da hesaba katılarak fonlama yapılmasını istedi.

Necla DALAN
Yaz sezonu yaklaşırken Bodrum yine Türkiye’nin gündeminde... Yıl boyu patlayan su boruları, kesilen elektrikler; mayıs ayından itibaren de lahmacun fiyatlarıyla gündeme gelen Bodrum’da Başkan Tamer Mandalinci liderliğindeki belediye, bir yandan bu sorunlarını çözmek bir yandan da 3.6 milyar TL’lik borcu ödemek için çalışıyor.
Geçtiğimiz hafta sonu bir grup meslekdaşımla Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’yle buluştuk. Mandalinci, görev süresinin birinci yılında anaokulundan pazaryerine tamamlanan ve devam eden projeleri, sorunlara ilişkin çalışmalarını anlattı.
Mandalinci’nin verdiği bilgilere göre belediyenin kümülatif olarak 3.6 milyar TL borcu var. Mandalinci, “Ben göreve geldiğimde borç 2.3 milyar TL idi. Hiç yeni ihale yapmadan faiz giderleriyle ve piyasa borçlarıyla 1.3 milyar TL arttı. Borcumuzun 1.6 milyar TL’si SGK’ya olan borçlar. Ve her ay faiz yüzünden borcumuz artıyor ve çevrilemez hale geliyor. Vergi dairesine borcumuz ise 1.1 milyar TL. Bodrum’un resmi nüfus 203 bin görünüyor. Geçen yıl 198 bindi. İller Bankası’ndan resmi ikametgahı burada olanlara göre para alıyoruz. Her ay 60 milyon TL kaynak geliyor ama daha gelmeden 15 milyonu kesiliyor. Elimizde 45 milyon kalıyor ve bunu çevirirken zorlanıyoruz. Sadece aylık maaş ödemem 125 milyon TL. Yani aldığım paranın üç katını maaş ödemek için bulmak zorundayım. Bunun üstüne her ay 60 milyon TL SGK, 15-20 milyon TL vergi eklendiğinde borçlar artıyor” diye konuştu.
ARSALAR İÇİN 10 GÜNDÜR PİYASA ARAŞTIRMASI YAPILIYOR, GELİR BEKLENTİSİ 2 MİLYAR TL
“Borç bizim borcumuz” diyen Mandalinci, 18-20 milyar TL değerinde duran varlıkları olduğunu hatırlattı. Bunların bir kısmını satarak veya takasla elden çıkaracaklarını kaydeden Mandalinci, SGK ile mahsuplaşacaklarını vurguladı ve şöyle devam etti:
“Göreve geldikten 3 ay sonra SGK tarafından hesaplarımız kilitlendi. Maaş ödeyemez duruma geldik. Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Işıkhan ile bir araya geldik. Bodrum Belediyesi varlıklı bir belediye. 18-20 milyar TL duran varlığımız var. 1800’ün üzerinde gayrimenkulümüz var, öz malımız var. 50 mülkümüz için yetki aldık. Satıp yemek en kolayı ama kamusal görevinizi yapamaz hale geliyorsunuz. Bakanımızla gerek mahsuplaşma gerek satış ve oradan gelen gelirle ödemek üzerine istişarede bulunduk. Meclis kararı aldığımız arsalarımızı beyan ettik. Milli Emlak ve bölgeden ekipler geldi, 10 gündür piyasa araştırması yapıyorlar. Piyasa araştırması yapılan mülklerimizi satarsak 2 milyar TL gelir elde ediyoruz. Vergi yapılandırmasına ilişkin duyumlarımız var ve bunun faydalı olacağını umuyoruz. Bu sayede ana borcumuzu ödeyip devletimize karşı görevimizi yerine getirmeye devam ederiz.”
'İKİNCİ İKAMETGAHIN DA FONLANMASINI İSTİYORUZ'
Bodrum’un birincil ikametgaha göre destek aldığını da anlatan Mandalinci, bunun adaletli bir durum olmadığını söyledi. Mandalinci, “Tabela nüfusu 203 bin ama yılın en düşük 4 ayında nüfus 450 binin altına düşmüyor. Yazın bu rakam 1 milyona ulaşıyor. 200-300 bin kişiye göre fonlanan yerde kimse mutlu olmuyor. Biz ikinci ikametgah adresinin de fonlanmasını istiyoruz” dedi.
'BU SENE DE SU SORUNU YAŞANACAK, MAYIN GİBİ PATLAMAYA HAZIR YERLER VAR'
Başkanla sohbetimizin en önemli başlıklarından biri su sorunu oldu. Ve maalesef bu yıl da susuzluk devam edecek. Mandalinci su sorunuyla ilgili şunları söyledi:
“Bu sene su sorunu yine yaşanacak. Burada kayıp kaçak büyük sorun. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 1 milyar TL’lik kaynakla CTP borular değişecek. 35 kilometrelik değişik boru alındı. Torbalı-Turgut Reis kademesinde bekliyor. Torbalı isale hattı en çok patlayan hat. Oradan başladık. Diğer bölgeler eylül ayında başlayacak. Mayın gibi patlamaya hazır yerler var. Dolayısıyla su sorunu olmayacak diyemem. Yaşanmayacak dersem hayal olur."
'RAPOR ALANIN EVİNE EKİP GİDİYOR, STORY ATANLAR TESPİT EDİLİYOR'
Başkan Mandalinci, personelle ilgili de farklı uygulamalarını dile getirdi. Bunlardan en ilginci rapor alanlara ilişkin olandı. İşte Mandalinci’nin tespitleri ve aldığı önlemler:
“Belediyemizde 2 bin 500 çalışanımız var. Ben gelince 140 saha çalışanı aldık. Ben göreve geldiğimde sayı 2 bin 800’dü. Emekli olan oldu, vedalaştıklarımız oldu. Belediyemiz bir hayır kurumu gibi olmuş. Acı reçete içilecekse içilecek. İşi savsaklayan, lüzumsuz rapor alanlara imkan vermeyeceğiz. Mesela tanıdığı olan rapor alıyor. Benim 300 temizlik işçim var, hergün 70’i raporlu. Artık aile hekimi raporu kabul etmiyorum. Devlet hastanesinden rapor getireni de evine arkadaşlarımızı gönderiyoruz. Gerçekten evinde mi, hasta mı, bir ihtiyacı var mı diye... Yaklaşık 3 aydır bu metodu uyguluyoruz. Rapor sayısında ciddi azalma var. Bir de rapor alıyor, sosyal medyada story atıyor. Bunu da yakalıyoruz. Üç kere tekrarda işten çıkma sebebi, ilkinde maaştan kesinti yapıyoruz. Disiplini sağladık. Bodrum Belediyesi’nde en düşük işçi net maaşı 55 bin TL. Çalışmak isteyen çalışsın, 55 bin liralık iş yapsın. Kamunun parasını kılı kırk yararak harcamak zorundayız.”
'DAHA FIRINLARA ODUN ATILMADAN LAHMACUN FİYATI KONUŞULMAYA BAŞLANDI'
Tabii ki lahmacun fiyatları yine gündeme geldi. İşte Tamer Mandalinci’nin değerlendirmesi:
“Fiyat tartışmaları turizm zarar görsün isteyenler tarafından çıkarılıyor. Daha fırınlara odun atılmadan lahmacun fiyatı konuşulmaya başlandı. 2 bin 500 TL’ye lahmacun satan birkaç yerdir ve onu yiyen lüksü satın alıyor. Lükste sınır yok. Lahmacunun üstüne altın varak koyarsan 2 bin 500 dolara da satarsın.”
patronlardunyasi.com