Biyodizel'in hammaddesi kanola Beypazarı'nda yetiştirilecek
Beypazarı Belediyesi'nin düzenlediği son dönemlerde oldukça değerli bir ürün olarak dikkat çeken "Kanola" bitkisi ve sözleşmeli kanola yetiştiriciliği konulu seminer Beypazarılı çiftçilerden büyük ilgi gördü.

Seminere konuşmacı olarak katılan ziraat yüksek mühendisi Dr. Muhlis İlter Ağdağ; yağ bitkisi olan ve biyodizel yakıt olarak kullanılan kanola üretiminin Beypazarı yöresi için çok uygun olduğunu ve çiftçilerin alternatif bir ürün olarak kolaylıkla yetiştiriciliğini yapabileceğini söyledi.
Kanola üretiminin özellikle buğday ekilişi yapılan yörelerde uygun olması ve buğday yetiştiriciliği ile benzerlik göstermesi açısından Beypazarı için oldukça cazip bir ürün olduğunun anlatıldığı seminer, çiftçileri bu ürünü yetiştirmeye yönlendirmede büyük rol oynadı.
Dünyada en çok Çin, İngiltere, Kanada, Almanya ve Fransa'da yetiştirilen kanola; biyodizel yakıtının hammaddesi olmasının yanı sıra bitkisel yemeklik yağların en iyilerinden biri olarak da üreticiye farklı bir pazar imkanı kazandırıyor.
Kanolanın Beypazarı'nda yazlık ve kışlık olarak iki ekim döneminde de yetiştirilebileceğine değinilen seminerde, kanolanın pazarlama sorunun "sözleşmeli üretim" yoluyla ortadan kalktığı, böylelikle çiftçinin kanola üretimi sonrası kolay ve yüksek fiyata ürününü pazarlama garantisine sahip olacağı vurgulandı.
Bu tür seminerlerle çiftçilerin alternatif üretime daha sıcak baktıklarını belirten Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş; yeni ürünlerle yörenin farklı pazarlarda da söz sahibi olmasını hedeflediklerini söyledi.
Ankara/Cihan