Belediye Başkanı yasak demişti ama şezlong ağaları 3 ay içinde plajı yeniden kapattı

Belediye Başkanı yasak demişti ama şezlong ağaları 3 ay içinde plajı yeniden kapattı

Şair Can Yücel’in “Mekanım Datça olsun” diye adına şiirler yazdığı turizm cenneti Datça, şezlong ağaları tarafından işgal edildi. Şezlongları kiraya veren, masalarda müşteri ağırlayan işletmeler, merkezdeki tek plaj olan Kumluk plajında para ödemeyenleri denize de sokmuyor. Oysa ki Belediye Başkanı Aytaç Kurt sadece 3 ay önce plajlarda saat 18.00’e kadar yasak koymuş ve şezlongları kaldırtmıştı. 

Belediye Başkanı yasak demişti ama şezlong ağaları 3 ay içinde plajı yeniden kapattı
16px
24px
13.09.2024 12:04Güncelleme: 13.09.2024 14:22
ABONE OLgoogle

Kenan GÜRBÜZ


Muğla’nın dünyaca ünlü turizm merkezi Datça, doğal güzellikleri, turkuaz mavisi suları ve koylarıyla her yıl binlerce tacilciyi ağırlıyor. Ancak, Şair Can Yücel’in oraya gömülmeyi şiirle vasiyet edecek kadar çok sevdiği Datça son günlerde şezlong ağaları tarafından adeta işgal edilmiş durumda. 

PLAJA GİRMEK MÜMKÜN DEĞİL

Bu durumun farkında olan Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, 3 ay önce ilçe genelindeki plajlarda saat 18.00'e kadar masa, sandalye ve şezlong konulmasını yasaklamış, kent merkezinde bulunan Kumluk Plajı’nda faaliyet gösteren işletmelerin sahili işgal eden masa, sandalye ve şezlonglarını kaldırtmıştı. Böylece plaj ve yürüme yolu bir kez daha Datçalılar’ın olmuştu. Ancak aradan geçen zamanda şezlongçular yine atağa geçti ve plajı işgal etti. 

PARA VERMEYEN DENİZE BİLE GİREMİYOR

Datça’da şezlong ağalarına para vermeyenler denize bile giremez oldu. Bunun son örneklerinden biri, ilçede yaşayan gazeteci Ayşe Başak Kaban’ın başına geldi. Yaşadıklarını sosyal medya hesabından paylaşan Ayşe Başak Kaban,  78 yaşındaki annesiyle birlikte denize girmek için gittikleri Datça denize giremediklerini anlatarak, “İşletmeler kıyı işgalini bırakmış, deniz işgaline başlamış. Belki haberiniz yoktur” diyerek yetkililere seslendi. Kaban paylaşımında, Kumluk Plajı’nın 2014 ve 2024 yıllarındaki iki ayrı fotoğrafını paylaşarak nasıl işgal edildiğini de gözler önüne serdi. 

ECRİ MİSİL BAHANESİ

Datça’nın en güzel koyları arasında yer alan Taşlık, Kumluk, Ilıca, Hayıtbükü, Ovabükü, Palamutbükü ve Karaincir de şezlonglarla kapanmış durumda. Kıyıları Milli Emlak Müdürlüğü’nden kiralayan özel işletme sahipleri, ecri misil (işgal) parası ödediklerini söyleyerek kendilerini haklı görüyor. Bir işletme sahibinin söylediği, “Yaptığımız sözleşmelerde burası bizim kullanım alanımız olarak gözüküyor. Biz de müşterilerimiz dışında kimsenin girişine izin vermiyoruz” sözleri ise durumun adeta özeti. 

ÇEVRECİLERLE DALKAVUK TARTIŞMASI

Kıyıların özel işletmeler tarafından işgal edilmesi Datça’daki sivil toplum kuruluşları tarafından sık sık dile getiriliyor, protestolar düzenleniyor. Bu konu belediye meclisinde de sık sık dile getiriliyor. Ancak son Meclis toplantılarının birinde, Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt bu eleştirilere, “Halk Dalkavukluğu yapıyorlar” diye cevap verince büyük tepki çekti.  STK’lar bu sözleri Datça Belediyesi’nin önünde büyük bir gösteriyle protesto etti. 

BAKANLIĞA BAŞVURDUK, SAHİLİ BİZE VERSİNLER
Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt protestolar üzerine yaptığı açıklamada,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Datça sahillerinin işletme hakkını 4 yıl önce MUÇEV’e verdiğini belirterek, bakanlığa başvuracaklarını ve sahillerdeki tasarrufun belediyeye verilmesini talep edeceklerini söyledi. Başkan Kurt’a göre, kıyıların kullanımı belediyelere bırakılmazsa, yaşanan sorunlar devam edecekti. 

STK’LAR NE DİYOR?

Şezlong ağalarına karşı en etkin mücadeleyi Şezlongsuz Datça İnsiyatifi yürütüyor. Kıyı nöbeti tutan, protesto gösterileri düzenleyen Şezlongsuz Datça İnsiyatifi üyeleri konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

“Vatandaşların kıyılardan ücretsiz yararlanmasını düzenleyen Anayasa’nın 43’üncü maddesi ve Kıyı Kanunu’nun 5’inci maddesi çok önemli. Kıyıların kullanımında kamu yararının öncelikli olduğu ve kıyılara ulaşımın bir bütün olarak engellenemeyeceği hükümleri ortadadır ve bu doğrultuda kıyılar hiçbir şart altında kiralanamayacağı, özel-mülkleştirmeye konu edilemeyeceği açıktır. Ticarileştirmenin ve kıyıların bir bölümünün hala işgal altında olduğu bu modeli kabul edilemez buluyoruz.”

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde