Dolar
39,676
0,06%
Euro
45,7048
0,30%
Sterlin
53,4196
-0,06%
Bitcoin
4.093.312
0,00%
BİST-100
9.203,37
1,11%
Gram Altın
4.296,018
0,00%
Gümüş
36,03
-1,06%
Faiz
45,55
0,00%

Bankaların tanışma faizi yüzde 10’lara koşuyor

Bankalar müşterilerine bir ila üç ay arası vadeler için “tanışma faizi” adı altında yüzde 9.5’lara varan faiz veriyor.

02.08.2013 14:33
Bankaların tanışma faizi yüzde 10’lara koşuyor
16px
32px

Bankalar müşterilerine bir ila üç ay arası vadeler için “tanışma faizi” adı altında yüzde 9.5’lara varan faiz veriyor. Mevduat yenileme faizi ise 8-8.5. Beklenti, sınırlı da olsa faizlerde bir miktar daha yükseliş olacağı yönünde...

BANKALAR yeni müşteri kazanabilmek için mevduat faizlerinde çıtayı yukarı taşıdı. Mevcut müşterilerine ağırlıklı olarak yüzde 8’in altında faiz uygulayan birçok banka, yeni tanıştığı müşterisine faiz vermede deyim yerindeyse kesenin ağzını açmış durumda. Birçok banka yeni müşterilerinin 30 ile 90 gün arasındaki mevduatlarına “tanışma faizi” adı altında yüzde 8.5 - 9.5 bandında faiz uyguluyor. Bankaların tabela faizi denen resmi faizleri ise halen yüzde 5’lerdeki düşük seviyelerini koruyor.

Aslında çok değil daha bir ay önce şubelerinde mevduata ortalama yüzde 7’lerden faiz veren bankalar, son 10 günde faizlerini 2-3 puan civarında yükseltmiş oldu. Bu arada “tanışma faizi”nin tanımının da değiştiğini belirtelim. Eskiden bankalar tanışma faizi uyguladıkları müşterilerinden “bugüne kadar o bankada hiç mevduat hesabı açtırmamış olması” veya “son bir yılda hiç mevduat hesabı açtırmamış olması” gibi şartlar ararken, şimdi bu süre “son bir ayda hesap açtırmamış olma” şeklinde  gevşetildi. Özellikle nakit tutarı 50-100 bin TL gibi yüksek tutarlara çıktığında tanışma faizi artık neredeyse resmi faiz oranı haline geliyor…

İLK HAREKET ABD’DEN

Faiz oranlarında son dönemde yaşanan bu yükselişin nedeni, kuşkusuz ABD Merkez Bankası’nın (FED) son haftalardaki söylemi... FED’in parasal genişleme konusunda geri adım atacağını, başka bir deyişle parasal sıkılaştırmaya gideceğini duyurmasıyla tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de faizlerin yönü yukarıyı göstermeye başladı. Bu söylemle birlikte paranın gelişmekte olan ülkelerden çıkmaya başlayarak ABD’ye ve ardından gelişmiş ülkelere dönmeye başlaması faizlerin yukarı dönmesine neden oldu.

Kısacası tüm dünyada artmaya başlayan kaynak maliyetleri Türkiye’de de önce mevduat faizlerini, ardından kredi faizlerini yukarı çekti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB) da bu gelişmelere daha fazla dayanamadı. MB geçen hafta düzenlediği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst sınırını 0.75 puan yukarı çekerek yüzde 7.25’e getirdi. MB böylece faizdeki yükselişi bir anlamda resmileştirmiş oldu.

YÜKSEK SEVİYELER KORUNACAK

Şimdi gelinen bu noktada faizlerin daha yükselip yükselmeyeceği merak ediliyor. Uzmanlara göre FED 2014 yılından önce parasal genişlemede geri adım atmayacak. Bu konuda kesin tarih vermek zor olsa da analistler artık yalnız Türkiye’de değil tüm dünyada ucuz para bulunamayacağı konusunda hemfikir. Bu nedenle de faizlerin bu seviyelerin çok da altına inmesi beklenmiyor.

KISA VADE ÖNERİLİYOR

Peki, faiz yatırımcılarına ne öneriliyor? Bankaların şube temsilcileri ve para yöneticilerine göre, faizli enstrümanlara yatırım yapacak olanlar mutlaka kısa vadeyi seçmeli... Önümüzdeki günlerde özellikle enflasyondaki seyre göre faiz oranlarında bir miktar daha yükseliş yaşanabileceğini ifade eden uzmanlara göre bugünlerde mevduatı tercih edenler kısa vadeye (bir ile üç ay arası) yönelmeli.

Bu hafta uzmanların bu önerilerinden yola çıkarak mevduatta iddialı bankaların şubelerini gezerek, faiz oranlarını aldık. Bu bankaların 100 bin TL tasarrufu olanlara bir ila üç ay vadede verdikleri “tanışma faizini” ve “şube faizini” öğrendik. İşte büyük ve orta ölçekli bankaların son dönemdeki mevduat faiz oranları...

VAKIFBANK
Banka son altı ayda mevduat hesabı açtırmayanlara “tanışma faizi” adı altında daha yüksek faiz oranı uyguluyor. Bu kapsama giren ve 100 bin TL’si bulunan müşterilerine 32-45 günlük vade için yüzde 8.50 faiz uygulayan VakıfBank aynı paranın vadesi dolduğunda ve ikinci kez mevduata yatırıldığında ise faiz oranını 7.50’ye indiriyor.

İŞ BANKASI
Banka en yüksek faizi internet üzerinden mevduat hesabı açtıran yani e-mevduatı tercih eden müşterilerine veriyor. İş Bankası halen 0-500 bin TL arasında tasarrufu olanlara e-mevduatta yüzde 7 faiz uyguluyor. Söz konusu faiz 32 gün ile 1 yıl arasındaki tüm vadeler için geçerli. Şubeye gelindiğinde ise faiz oranı yüzde 6.50’ye geriliyor.

GARANTİ BANKASI
Garanti Bankası da internetten hesap açtıran müşterilerine şubeye göre daha yüksek oran veriyor. Halen internetten e-mevduat hesabı açtıranlar Garanti Bankası’ndan 32-180 gün için yüzde 8.60 faiz alıyor. Vade altı ay ve üzerine çıktığında faiz oranı 8.80’e kadar çıkıyor. Şubeden açılan 32-180 gün vadeli mevduatta ise faiz oranı yüzde 8’e iniyor.

YAPI KREDİ
Yapı Kredi ilk kez mevduat hesabı açtıran müşterilerine “Hoş geldin faizi” uyguluyor. Bu kapsamda 100 bin TL’si olan ve bankada ilk kez mevduat hesabı açtıranlara 32-45 gün için yüzde 8.60 faiz veriliyor. Mevcut parasını yeniden mevduata yatıranlara ise Yapı Kredi’nin uyguladığı faiz oranı yüzde 8.30.

AKBANK
Akbank 100 bin TL’si bulunan müşterilerine 32-60 gün için yüzde 7.50 faiz uyguluyor. Vade 60 ile 365 gün aralığına çıktığında ise faiz oranı yüzde 7.75’e yükseliyor.

ZİRAAT BANKASI
Ziraat Bankası daha önce mevduat hesabı bulunmayanlara “tanışma faizi” adı altında özel oran uyguluyor. “Tanışma faizi”nde 32 gün vadeli mevduata yüzde 7.30 faiz uygulayan banka, vade 92 güne uzadığında faiz oranını yüzde 7.15’e indiriyor. Uzun vadelide stopaj avantajı olduğunu hatırlatan Ziraat Bankası şube personeli bu nedenle 92 gün vadeli mevduatın faiz getirisinin 32 günlük mevduat seviyesine çıktığına dikkat çekiyor.

DENİZBANK
Banka aylık mevduata yüzde 8.40, üç aylık mevduata ise 8.65 faiz uyguluyor. Ayrıca yüzde 30’u fon, yüzde 70’i mevduatta değerlendirilen fon mevduat ürünlerinde ise 35 gün için faiz yüzde 9.20’ye çıkıyor.

TEB
TEB yaklaşık iki hafta önce yüzde 6.75 olan mevduat faiz oranını hızla yükselten bankalardan biri. Banka halen 100 bin TL tasarrufa 56 gün için yüzde 9.30 faiz uyguluyor. Ancak TEB bu faizi daha önce kendisinde mevduat hesabı bulunmayanlara veriyor. Aynı nakit miktarını ikinci kez mevduata bağlamak isteyenlere verilen faiz yüzde 8’e iniyor. Nakit tutarı 100 bin TL’nin altında ise faiz oranı yüzde 7.5’lere kadar geriliyor.

HSBC
Banka “taze para” getiren tüm müşterilerine tanışma “faizi adı” altında 32-40 gün için yüzde 8.50 faiz veriyor. HSBC’nin “taze para” kavramı ise paranın bir önceki aydan devretmemesi anlamına geliyor. Yani üç ay önce mevduattaki paranızı çektiniz şimdi yeniden HSBC’ye yatırıyorsanız banka bunu “taze para” girişi olarak kabul ediyor ve size yine yüksek faiz oranı uyguluyor. Bu arada “taze para” getiren müşterilerine tanışma faizi olarak 32-40 gün için yüzde 8.50 oranında faiz veren banka, aynı nakit tutarı vade sonunda yeniden bağlandığında ise 7.75 oranında faiz veriyor. HSBC söz konusu bu faizi 10 bin- 100 bin TL arasında mevduatı bulunan tüm müşterilerine uyguluyor. Banka son düzenlediği kampanya kapsamında vade 92-119 güne çıktığında da yine aynı faiz oranını (yüzde 8.50) uyguluyor.

ŞEKERBANK
Banka nakit tutarı ne olursa olsun ilk kez Şekerbank’ta mevduat hesabı açtıranlara 32-91 gün vade için yüzde 8.50 faiz uyguluyor. Paranın vadesi dolduğunda ise eğer 100 bin TL’niz varsa yüzde 8.50 faiz uygulanmaya devam ediyor. Daha düşük tutarlarda ise nakit tutarına göre faiz oranları yüzde 8’in altına iniyor.

FİNANSBANK
2013 yılı boyunca Finansbank’ta mevduat hesabı açtırmayan müşteriler “tanışma faizi” adı altında özel faiz oranından yararlanıyor. Banka 32-45 gün arasındaki vadelere yüzde 9 faiz verirken, 46-60 gün arası vadeli mevduatlara ise 8.75 faiz uyguluyor. Mevduatta sürekli farklı kampanyalar uygulayan banka, özellikle yüksek tutarlı mevduatı olanlara bu kampanyaları öneriyor. Bugünlerde parasını Finansbank’ta ikinci kez mevduata yatırmak isteyen büyük müşteriler için 61 güne yüzde 7.40 faiz verilen bir kampanya bulunuyor.

ING BANK
ING Bank bankada ilk defa mevduat hesabı açtıranlara 30-45 gün için yüzde 8.50 faiz uyguluyor. Vadesi dolan hesapların ikinci kez mevduata yatırılması halindeyse faiz oranı yüzde 7.50’ye geriliyor. Bankanın ayrıca diğer mevduat ürünü olan Turuncu Hesabı da var. Turuncu Hesap’ta tasarruf sahibi dilediği zaman hesabına para yatırıp çekiyor. Buna karşın mevduatı bozulmuyor ve vade sonunda belirlenen faizi alabiliyor. Söz konusu bu hesapta da parasını ilk kez Turuncu Hesap’a yatıran 50 bin TL ve üstü para sahiplerine ödenen faiz yüzde 8.25. İkinci kez aynı hesaba para yatırılması halindeyse faiz oranı yüzde 7.25’e iniyor. Ancak Turuncu Hesap’a paranızı yatırmak istiyorsanız bu paranın tutarı 100 bin TL’yi geçmemeli. Çünkü ING Bank 100 bin TL’nin üzerindeki tasarruflara yüzde 5.50 faiz uyguluyor.

Gökhan ERTÜRK / DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı
“Ultra düşük faiz dönemi bitti”

FED’in gevşek para politikası uygulamasından çıkış programını açıklamasının ardından tüm dünyada faizler yükselmeye başladı. ABD’de yaşanan faiz artışları, Türkiye dahil tüm ülkelerde etkisini hissettirerek dünya genelinde faiz hadlerinde artışlara yol açtı. Türkiye’de Merkez Bankası dünyadaki trende ayak uydurarak faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan artırdı. Ancak Bernanke, açıklamalarının istenilenin üzerinde bir faiz artışı doğurduğunu gördükten sonra çeşitli vesilelerle faiz artışlarına sözel müdahalelerde bulunmaya başladı.
Artık dünyada ve Türkiye’de eski “ultra düşük” faiz ortamı çok olası görünmüyor. Başta FED, sonra diğer gelişmiş ülke merkez bankaları birkaç yıl sonra da olsa faizlerini artırmaya başlayacak. Faizlerin arttığı böyle bir konjonktürde faizli enstrümanlara yönelenlerin vadelerini kısa tutması veya değişken faizli enstrümanları tercih etmesini öneririm.

Abdurrahman ÖZCİĞER / Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı
“Yılın son ayları yükseliş olabilir”

TCMB’nin mayıstaki faiz indirimi sonrasındaki seviyesine göre şu anda mevduat faizi 3 puan kadar yüksek. Bu yükselişin sebebi ise FED’in parasal genişlemeden çıkış sinyali vermiş olması. Türkiye de benzer ülkeler gibi bu faiz oranlarındaki yükselişten nasibini aldı; örneğin, tahvil faizlerinde 5 puana yaklaşan artışlar görüldü.

FED’in son günlerdeki açıklamalarının piyasaları yatıştırması sayesinde tahvil faizleri bir miktar geriledi. Ancak yine de FED’in “çıkışı” net olduğundan faizde bugüne kadar yaşanan yükselişin önemli bir kısmı kalıcı olacak. Kısacası faiz ve kur yükselişine, Türkiye içinden kaynaklanan bir etken yol açmadı. Ben bu koşullarda kısa vadede mevduat faizlerinde yükseliş beklemiyorum. Belki yılın son aylarında yeniden yükseliş yaşanabilir. Ancak bu yükseliş son aylarda gerçekleşenden daha sınırlı düzeyde kalır. Bu ortamda yatırımcılar için özel sektör tahvili, mevduat ve kamu tahvili yatırımı önerilebilir.

Bankaların tanışma faizi yüzde 10’lara koşuyor

Esin Çetinel/Para Dergisi

editörün seçtikleri
Kültür Yolu Festivali'nin dördüncü durağı Samsun
Kültür Yolu Festivali'nin dördüncü durağı Samsun#Kültür Yolu Festivali
benzer haberler
Bu hafta yatırım araçlarından dolar ve euro kazandırdı
Bu hafta yatırım araçlarından dolar ve euro kazandırdı