Bankalara 'likidite' tutma zorunluluğu
BDDK, Merkez Bankası (MB) ile birlikte yürüttüğü çalışma sonucunda, bankaların likidite (nakte dönüşme özelliği hızlı olan varlıklar; repo ve likit fon) pozisyonlarını denetim altına alacak bir tebliğ hazırlıyor.

Bu ay içinde tamamlanması beklenen tebliğ ile bankacılıkta, piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle önemli bir risk haline gelen banka likidite risklerine, açık pozisyon riskinde (bankanın elinde, bilançoda gözüken miktarda döviz bulunmaması) olduğu gibi yasal çerçevede belli oranlarda sınırlamalar getirilecek.
Demirbank dersi
Bilindiği gibi Türk bankacılık sektöründe likidite riski nedeniyle batan Demirbank örneği, sektörde bankalararası likidite piyasasının gecelik faizlerin çok yüksek seviyelere tırmandığı dönemde (2000'de yüzde 7500 oranında faiz verilmişti), önemli tartışmalara yol açmıştı.
BDDK, son dalgalanmalarda geçmişten ders çıkartarak bankaların öncelikli riskleri arasında faiz ve likidite riskini öne alırken, denetim, kurumsal yönetim, sermaye yeterliliği gibi başka alanlarda da tebliğ çalışmaları yürütüyor.
BDDK ve MB'nin ortak çalışmasıyla gündeme gelen likidite risklerinde, bankaların geçtiğimiz günlerde mevduata verdikleri faizlerin yüzde 23 - 24 oranlarına yükselmesi de dikkat çeken bir nokta oldu. Ayrıca piyasalarda belirsizliklerin hâkim olduğu dönemlerde bazı bankalar tarafından tezgâh altı faiz verildiği de gündeme gelmişti.
Faiz rekabetine karşı TrLibor önlemini aldılar
Merkez Bankası'nın (MB) piyasadan YTL çekmesi sonucu oluşan YTL sıkışıklığının yüksek faizle mevduat toplama yarışına dönüşmesini önlemek isteyen Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bankalararasında likidite akışı sağlayan YTL piyasasına işlerlik kazandırmak için harekete geçti.
TrLibor (Türk Lirası Referans Faiz Oranı) olarak bilinen piyasa, 2001 krizinde bankaların yaşadığı likidite sıkışıklığında gündeme gelmiş ancak istenen sonuç elde edilememişti.
TBB, Ağustos 2002'de başlatılan ancak hâlâ bir etkinliği olmayan piyasanın belli bir etkinliğe ulaşması ve bankaların likidite ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yeni kurallar belirledi.
Hakem kurulu oluşturuldu
Böylece bankaların birbirlerinden borçlanmaları teşvik edilerek, sektörde mevduat faizlerinde yaşanabilecek olumsuz rekabet önlenmeye çalışılıyor.
TBB, uygulama için bir idare ve tahkim kurulu oluşturdu. Anlaşmazlıklarda hakemlik yapacak olan İdare ve Tahkim Kurulu, katılımcı bankaların aralarında yaptıkları seçim ile oluşturuldu.
15 banka işlem yapabilir
TBB'den alınan bilgiye göre piyasada işlem yapma hakkına sahip olan bankalar şunlar: Akbank, Denizbank, Finansbank, Koçbank, HSBC, Oyakbank, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Ziraat Bankası, Fortis, Garanti, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi Bankası.
TrLibor piyasasına katılım şartları ise söyle:
Katılımcı bankanın aktif toplam büyüklüğünün 1 milyar dolar büyüklüğünde olması; yapılacak işlemlerde 1 milyon YTL kotasyon girmeyi ve bu büyüklükte işlem yapmayı taahhüt etmesi; TrLibor piyasa kurallarını kabul etmesi.
TBB: IMF toplantısı İstanbul'da yapılsın
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu üyeleri, dün Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştü. Ersin Özince başkanlığındaki heyet, Erdoğan'a, İstanbul'un bir finans merkezi olmasının ülke açısından çok yararlı olacağını söyledi.
Bankacıların verdiği bilgiye göre, görüşmede Başbakan'dan Dünya Bankası veya IMF toplantılarından birinin İstanbul'da yapılması ve İcra İflas Kanunu'nda bankaların lehine değişiklik yapılması istendi.
Başbakan not aldı
Başbakanlık'ta basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmeye devlet bakanları Ali Babacan, Abdüllatif Şener ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer de katıldı.
Bankacıların taleplerini not alan Başbakan Erdoğan'ın sektörü piyasalardaki son dal