Avrupa basketbolunda geri sayım, NBA Europe’un Türkiye gözdesi İstanbul olacak
NBA Avrupa ve Orta Doğu İcra Direktörü George Aivazoglou, milyar dolarlık devasa bütçeli proje için İstanbul'un kalıcı bir takıma (franchise) ev sahipliği yapacağını açıklayarak, "Türk basketbolunun altın çağındayız, gelecek 100 yılın ligini kuruyoruz" dedi.

NBA ve FIBA ortaklığıyla Avrupa basketbolunu kökten değiştirecek devrim niteliğindeki "NBA Europe" projesinde tarihi adımlar atılıyor. Ekim 2027'de ilk hava atışı yapılması planlanan lig için geri sayım sürerken, organizasyonun başındaki isim George Aivazoglou, Milliyet'ten Şükrü Andaç'a konuştu. İstanbul'un benzersiz spor kültürüne, tutkulu taraftar kitlesine ve kulüplerin güçlü vizyonuna dikkat çeken Aivazoglou, dev organizasyonda yer alacak 10-12 kalıcı takımdan birinin İstanbul'dan çıkacağını müjdeledi. İşte o röportaj:
Avrupa basketbolunda devrim yaratacak NBA Europe için geri sayım başladı. Türk basketbolunun altın çağını yaşadığını belirten George Aivazoglou, “Türkiye’de önemli sayıda takım ve kuruluşla görüşüyoruz” dedi.
Tüm dünyada basketbol dendiğinde akla ilk olarak iki organizasyon gelir. Dünyada basketbolun patronu FIBA ve tabii ki NBA. Bu ikili 27 Mart 2025’te, Avrupa’da yeni bir lig kurulması fikrini resmi olarak ortaya attı. FIBA ve NBA aradan geçen 15 aylık sürede ciddi mesafe kat etti. Aday şehirler açıklandı, kulüplerden ve yatırımcılardan ilk teklifler toplandı. 30 Haziran’a kadar tüm teklif süreci tamamlanacak. Temmuz başı itibarıyla da gözler organizasyonda yer alacak takımlara ve NBA Europe için planlanan ilk hava atışı tarihi olan Ekim 2027’ye çevrilecek. NBA Europe, Türk sporu ve İstanbul’un marka değeri için de bir dönüm noktası olabilir. Nitekim NBA Europe’ta yer alacak 10 ila 12 kalıcı franchise’dan (takım) birine İstanbul’un ev sahipliği yapması bekleniyor. NBA Avrupa ve Orta Doğu İcra Direktörü George Aivazoglou, İstanbul’un ‘eşsiz’ bir şehir olduğunu söylerken, kalıcı franchise konusunda bir kez daha yeşil ışık yaktı.
‘İSTANBUL GİBİSİ ÇOK AZ'
“İstanbul dünyanın en iyi şehirlerinden biri. Çok köklü bir spor geleneği var. Tarihi olan, tutkulu destekçilere sahip harika kulüplere sahipsiniz” diyen Aivazoglou, şunları söyledi: “Türkiye’de öne çıkan takımlar futboldaki büyük başarıların yanı sıra, basketbola dair güçlü vizyona sahipler. (Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray gibi) En ilginç şeylerden biri de, geçmişte belki de basketbola o kadar büyük yatırım yapmamış olsalar bile, bu tür takımların bizimki gibi bir projeyi, varlıklarını sağlamlaştırmak ve genişletmek adına bir fırsat olarak görmeleri. Dolayısıyla, bence İstanbul bu açıdan oldukça eşsiz. Avrupa’da bu kadar çok heyecan verici spor projesinin bir arada varlık gösterdiği şehir sayısı çok az.”
George Aivazoglou, “Türkiye’de önemli sayıda takım ve kuruluşla görüşüyoruz. İstanbul en gözde şehirlerden biri. Biz sadece yatırımcıların veya onların finansman gücünün peşinde değiliz. Gelecek 100 yılın ligini inşa ederken, bu dönüşümde bize yardımcı olacak ortaklar arıyoruz. Yönetme becerisi, taraftar kitlesi, sahaya rekabetçi takım sürebilme konularına odaklanmış durumdayız. İstanbul da bu ortak paydanın büyük bir kısmını bulduğumuz şehirlerden biri” ifadesini kullandı.
“Şu anda Türk basketbolunun altın çağını yaşıyoruz” şeklinde konuşan Aivazoglou, “Türkiye’den çıkan çok sayıda küresel yıldız var ki bunların bir kısmı NBA’de oynuyor. Uzun zamandır gördüğüm en iyi milli takımlardan biri sahada. Türkiye’de basketbol adına bundan daha iyi bir dönem olmamıştı” diye devam etti.
Basketbolun Türk taraftarlar tarafından çok sevildiğinin altını çizen Aivazoglou, “NBA’in Türkiye’deki taraftar nezdindeki performansına baktığımda bile, buranın dünyadaki en önemli pazarlarımızdan biri olduğunu görmek mümkün. Biz de buna yatırım yapmak istiyoruz. Bunu daha da büyütmek; birlikte bir sonraki aşmaya taşımak istiyoruz. İstanbul, kalıcı bir franchise’a sahip olacak mı, diye sordunuz. Evet hedefimiz bu yönde. İlk aşamada odaklandığımız 12 şehirden biri İstanbul. İstanbul’un bu karmanın içerisinde yer alacağı konusunda oldukça iyimseriz” diye konuştu.
‘EMSALSİZ YATIRIM'
NBA’in bu proje için ilk etapta 3 milyar dolarlık bir yatırım yapacağı ifade edilmişti. Bunun üzerine NBA Başkan Yardımcısı Mark Tatum, “Avrupa basketbolu tarihinde bugüne kadar yapılmamış bir yatırım yapacağız” demişti. George Aivazoglou, ‘Ne kadarlık bir yatırım öngörüyorsunuz” sorusu karşısında net rakam vermedi ama ‘unprecedented’ ifadesini kullandı. Yani emsalsiz. Ve devam etti: “Belirlediğimiz 12 şehrin tamamına yönelik olağanüstü bir ilgiyle karşılaştık. Bu şehirler için çok sayıda teklif aldığımız gibi, bu 12 şehrin dışındaki yerlerden de önemli miktarda teklif geldi. Sağlanacak sermayenin büyük kısmı, yeniden Avrupa basketboluna yatırılacak. Takımların sürdürülebilir ve kârlı yapılar olmasını sağlamak önemli; dolayısıyla yatırımın önemli bir kısmı, katılım ve performans kriterlerine bağlı olarak doğrudan takımlara yönlendirilecek. Yatırımın büyük bir kısmı da gelecek vaat eden oyuncular için olacak.”
NBA Europe için ilk teklif turu mart ayı sonunda tamamlanırken verilen tekliflerin 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında değiştiği belirtilmişti. Aivazoglou, “Bahsi geçen aralık, bize ulaşan tekliflerin de içinde yer aldığı bir aralık. Hatta aldığımız bazı teklifler 1 milyar dolar sınırının üzerinde. Bu ilgi bizi fazlasıyla cesaretlendirdi. Ancak belirttiğim gibi, bu kararın yalnızca bir parçası. Kararın yüzde 50’den fazlasını, bu projeyi kiminle hayata geçireceğimiz ve birlikte neyi inşa etmeyi hedeflediğimiz belirleyecek” dedi.
7 ÜLKEDE 12 ŞEHİR, İLK DÜDÜK SENEYE
■ Ekim 2027’de başlaması planlanan NBA Europe, yarı açık bir lig olarak tasarlanıyor.
■ Ligin ilk sezonunda 14 ila 16 takımın yer alması bekleniyor.
■ İlk planlamaya göre, bu takımların 10 ila 12’si kalıcı franchise’lardan oluşacak; geri kalan 4 ila 6 kontenjanın sahipleri ise liyakat esasına göre, FIBA bünyesindeki yerel liglerde ve Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde (BCL) sergilenen sportif performansa göre belirlenecek. Ligin ilerleyen sezonlarında, katılımcı takım sayısı artacak.
■ NBA Europe yönetimi, kalıcı franchise adaylarını şu şekilde açıklamıştı: İtalya’dan Roma ve Milano, İngiltere’den Londra ve Manchester, Fransa’dan Paris ve Lyon, İspanya’dan Madrid ve Barselona, Almanya’dan Berlin ve Münih, Yunanistan’dan Atina ve Türkiye’den ise İstanbul.
patronlardunyasi.com















