Atmaca Grubu, Ağrı’nın zirvesinde çocuklara robotik cerrahinin yolunu açtı
Türkiye’de satılan her dört televizyondan birini üreten, robot süpürgenin ise yüzde 70’ini üretmeyi hedefleyen Atmaca Grubu, gençler için teknoloji yarışması düzenliyor. Hayrettin Atmaca Vakfı’nın liseli gençlerin robotik konusunda kendilerini geliştirmeleri amacıyla düzenlediği ve ilki Ağrı’da yapılan yarışmada ikinci yıl il sayısı Ardahan, Iğdır ve Kars’ın eklenmesiyle dörde çıktı. 2025’te ise 14 il olacak. Yarışma, Anadolu’nun doğusundaki gençlerin geleceklerini şekillendirmelerine de vesile oluyor. Örneğin bu yılki yarışmanın birincisi Zeynep Büşra Uçan, robotik cerrahide uzmanlaşmayı hedefliyor.
Necla DALAN
Ağrılı Hayrettin Atmaca, 1979 yılında Tahtakale Pir Han’da minik bir dükkânla Atmaca Elektronik’i kurdu. 1988 yılında yurtdışına yaptığı bir iş seyahatinden sonra Türkiye’ye Walkman’i getirmeye başladı. Bu girişimiyle Sunny Elektronik’in de temellerini atmış oldu. Walkman ile başlayan yolculuk zamanla müzik seti, radyo teyp, uydu alıcısı, televizyon, tablet, telefon, robot süpürge ve küçük ev aletlerinin bulunduğu geniş ürün yelpazesine ulaştı. Atmaca Elektronik, 2004 yılında İstanbul’da 110 bin metre karelik modern üretim tesisinin kurulması ile üretim kapasitesi açısından hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın en büyük elektronik firmalarından biri haline geldi.
Bugün 82 ülkeye ihracat gerçekleştirirken tüketici elektroniği üretiminde üçüncü sıraya yerleşen şirket, yerli ve yabancı markalara da televizyon ve robot süpürge üretimi yapıyor.
ÇİNLİ BİR FİRMA İÇİN ÜRETİME BAŞLAYACAK
Televizyonda Sunny ve Axen markaları olan şirket; televizyonda iki, robot süpürgede ise altı marka için üretim gerçekleştiriyor. Yakında Çin’in en büyük üreticilerinden birinin Avrupa için üretimini de yapacak. Türkiye’de satılan her dört televizyondan biri şirketin üretim bandından çıkıyor. Ailenin ikinci kuşak temsilcisi olan Atmaca Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, iki yıl sonra Türkiye’de satılan robot süpürgelerin yüzde 70-80’ini kendilerinin üreteceğini örgördüklerini anlattı. Atmaca şunları söyledi:
“Türkiye’de yılda 4.5 milyon adet TV, 2-2.5 milyon adet de robot süpürge satılıyor. Robot süpürgede hali hazırda üretim yaptığımız altı marka var. Görüştüğümüz çok büyük iki marka var. Robot süpürge yatırımımızın amacı da buydu. Sadece Sunny markalı robot süpürgeler satalım diye değil bir robot süpürge üretim merkezi olalım idealiyle başladık. O yolda da ilerliyoruz.”
PAZARDA FİYATLAR GERİLEDİ, TALEPTE DÜŞÜŞ VAR
Adem Atmaca, pazara ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Yüksek enflasyon, taksit sınırlaması ve kredi kartı asgari ödeme tutarının artırılması nedeniyle tüketici elektroniği talebinde bir daralma yaşandığına dikkat çeken Atmaca şöyle konuştu:
"Fiyatlar artacak beklentisiyle satın alma talepleri öne çekildiği için 2022 ve 2023 yılı sektörde çok verimli geçti. Ancak ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerle enflasyonda o sürekli yukarı giden trend kırıldı. Nisan ayı itibarıyla artık fiyatlar normalleşti hatta tüketici elektroniği fiyatlarında ortalama yüzde 15 kadar bir gerileme de var. Kasım ayında kampanya ve fırsatlar olacaktır. Ama geçtiğimiz yıl gibi bir hareketlilik beklemiyoruz. İyi ihtimalle 2025 Mart'a kadar durgun gider.”
AĞRI’NIN ZİRVESİNDE TEKNOLOJİ YARIŞMASI BÜYÜYOR
Elektronik tarafında büyümesini sürdüren Atmaca Grubu, sosyal sorumluluk projeleri de üretiyor. Bu anlamda 2009 yılında kurulan Hayrettin Atmaca Eğitim, Sağlık ve Teknoloji Vakfı öne çıkıyor. Adem Atmaca, babasının adını taşıyan vakfın da başkanlığını yürütüyor. Vakıf, 2023 yılında 'Ağrı’nın Zirvesinde Teknoloji Yarışması' düzenlemeye başladı. Tüm malzeme desteği Sunny Elektronik tarafından karşılanan yarışma, teknoloji alanında genç yetenekleri desteklemek ve bölgedeki inovasyon kültürünü geliştirmek amacıyla düzenleniyor. İlk yarışma Ağrı’da yapıldı. İkinci yarışmaya Ardahan, Iğdır, Kars eklendi ve il sayısı dörde çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı ile protokolü geçtiğimiz günlerde imzalanan 2025 yılındaki yarışmada ise il sayısı Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van olmak üzere 14’e yükseldi. Yarışmaya ilk 70, ikinci yıl 130 okul başvururken üçüncü yarışmada bu sayı 500’ün üzerine çıktı. Adem Atmaca, yarışmayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
"Ağrı'nın Zirvesinde Teknoloji Yarışması'nı başlatırken amacımız sadece gençlerimize teknoloji ve inovasyon alanında fırsatlar sunmak değil, aynı zamanda bölgedeki yetenekleri keşfederek ülkemizin gelecekteki teknoloji liderlerini yetiştirmekti. Bugün 14 ilde gençlerimizin bu yarışmaya gösterdiği ilgi, hedefimize adım adım yaklaştığımızın en büyük kanıtı. Yarışmamızda tüm malzeme desteğini biz sağlıyoruz, dolayısıyla daha iyi donanım alıp bir takımın avantaj sağlaması mümkün değil. Herkes eşit şartlarda, aynı malzemelerle yarışıyor. Ayrıca teknik destek de sunuyoruz; danışman öğretmenlerimizin sormak istediği sorularda mühendislerimiz yardıma hazır."
İLK KEZ UÇAĞA BİNDİLER, İSTANBUL’U GEZDİLER
Düzenledikleri yarışmanın kaybedeninin olmadığına da dikkat çeken Atmaca, "Çocuklar yeteneklerinin farkına varıyor, motive oluyor ve gelecek için hedef belirliyorlar. Rutin hayatlarından çok farklı bir deneyim yaşıyorlar. Son yarışmada ödül verdik ama İstanbul’u görmek istediler. O isteklerini de yerine getirdik. İlk defa uçağa bindiler, İstanbul’u gezdiler. Hepsi muhteşem çocuklar. Bu yıl birinci olan çocuğumuz ileride robotik cerrahi okumaya karar verdi" dedi.
Atmaca’nın söylediği gibi yarışma gerçekten gençlerin geleceklerini şekillendirmesine vesile oluyor. Zira bu yılın birincisi Zeynep Büşra Uçan, robotik cerrahide uzmanlaşmak istiyor. Uçan, yarışmayla ilgili hazırlanan videoda “Tıptaki teknolojiler de aslında robotik ve bilişimle ilgili. Belki ben ilerde doktor olacağım zaman robotik cerrahi yöntemleriyle insanlara çok faydam dokunacak. Biz aslında burada bunun altyapısını alıyoruz" dedi.
patronlardunyasi.com