Aracı kurum çalışanı da bulaşmış

Aracı kurum çalışanı da bulaşmış

Borsadaki manipülasyon çetesine aracı kurum çalışanları da yardım etmiiş. 'Keriz silkeleme operasyonu' için hazırlanan SPK raporunda, 12 aracı kurumun üst düzey yöneticileri ve çalışanları da suçlanıyor.

Aracı kurum çalışanı da bulaşmış
16px
24px
20.07.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Borsadaki 'keriz silkeleme operasyonu'nun bir ucu da aracı kurumlara dokundu. Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü operasyona dayanak teşkil eden SPK raporuna göre, çetelerin borsada yaptığı manipalasyona 12 aracı kurumun üst düzey yetkilileri ve çalışanları da bulaştı. Raporda aracı kurum çalışanlarının borsada işlem yasaklısı olan çete liderlerinin işlem yapmalarına olanak sağladıkları ileri sürüldü. Bu çalışanlar ayrıca şüpheli işlemlere göz yummak ve yetkililere haber vermemekle de suçlandı.

SPK raporunda, aracı kurumların da suçlandığı ortaya çıktı. SPK raporuna göre, borsada 4 ayrı çete halinde 7 hissede manipülasyon yapan çetelere araa kurumların çalışanları dolaylı yoldan yardım etti. Raporda araa kurum çalışanları borsa çetelerinin yaptıkları şüpheli işlemleri Mali Suçlan Araştırma Kurulu'na (MASAK) bildirmemek ve işlemi yapanın gerçek kimliğinin tespitini yerine getirmemekle suçlanıyor.

Para ve hapis cezası
SPK raporunda söz konusu aracı kurum çalışanları hakkında 4208 sayılı kanunun 12'nci madesi uyarınca işlem yapılmasının uygun olduğu belirtildi. 4208 sayılı 12'nci maddesi, bir işlemin yasa dışı yollardan elde edilmiş para veya benzeri değerlerle yapıldığına yönelik şüpheli bir durum bulunduğu taktirde mali kuruluşları bunu MASAK'la bildirmekle yükümlü kılıyor. Bunu yapmayanlara hapis ve para cezası hükmediyor.

Patronlardan SPK raporu savunması 
Okan Holding ve Ünal Tarım SPK raporuyla ilgili açıklama yaptı. Ancak SPK raporundaki tespitler farklı. Raporda Ünal Tarım'ın patronu Latif Ünal'la ilgili şu iddialar yer alıyor: "Yaklaşık yüzde 87'si halka açık olan Ünal Tarım şirketi, 2005 ve 2006 başında yaptığı 5 ayrı genel kurulda çoğunluğu sağlayamamıştır. Bu kapsamda genel kurulun yapılabilmesi için Latif Ünal ve borsa manipülatörlerinden Can Dilmener ve Ertan Yılmaz arasında bir anlaşma yapılmıştır.

Suç duyurusu var
Bu anlaşmaya göre, genel kurul toplantısı için asgari 10 milyon adet paya ihtiyaç bulunmaktadır. Ünal Holding'in yaklaşık olarak 2 milyon adet payı olduğu dikkate alındığında toplanması gereken pay adedi 8 milyondur. 8 milyon adet pay, grup üyeleri tarafından piyasadan satın alınmıştır. Satın alınan paylar ile genel kurul toplantısı yapılacak ve sermaye maddesi değiştirilecektir. Satın alınacak payların yaklaşık 4.5-5 milyon YTL tutarında bir maliyeti bulunmaktadır. Toplantı tarihinden sonra alınan payların hızlı bir şekilde satılması hedeflenmiştir. Satın alınan hisseler, Latif Ünal ve Ertan Yılmaz tarafından kontrol edilen hesaplara 21 Şubat 2006 tarihinde aktarılmış ve genel kurul toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantının yapılması için İMKB'de halka açık kısımdan 0.50 YTL seviyelerinden başlayarak satın alınan 8 milyon adet pay, izleyen tarihlerde 0.80-0.90 YTL'ye çıkan fiyat seviyelerinden satılarak 314.2 bin YTL tutarında kâr elde edilmiştir.

Yapılan telefon görüşmelerinden manipülatör grubunun, Latif Ünal'dan tutarı tam olarak tespit edilememekle birlikte 600 bin YTL komisyon aldığı anlaşılmaktadır..." SPK bu bilgilere dayanarak Latif Ünal hakkında suç duyurusu da yapti.

Ünal Tarım: İddialar doğruyu yansıtmıyor
Ünal Tarım Ürünleri borsaya gönderdiği açıklamada, "Şirketimizin 2006 yılında gerçekleşen olağanüstü genel kurul toplantısında kabul edilen ana sözleşme değişikliği ile ilgili olarak medyada bir takım insanlarla birlikte hareket edilerek bunun karşılığında şirketimiz tarafından komisyon adı altında para ödendiği iddia edilmiştir. Bu iddia kesinlikle doğru değildir" denildi.

benzer haberler
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde