ABD’nin önde gelen bankaları Morgan Stanley ve BofA'dan 50 milyar dolar kâr
ABD’nin önde gelen bankaları Morgan Stanley ve BofA, dalgalı piyasa koşullarından faydalanarak ilk çeyrekte yaklaşık 50 milyar dolar kar elde etti. Özellikle hisse senedi işlemleri ve artan volatilite gelirleri yukarı taşıdı.

Wall Street’in en büyük bankaları, piyasalardaki dalgalanmadan yararlanarak rekor seviyede kar açıkladı.
Morgan Stanley ve Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Citigroup ve Wells Fargo ile birlikte ilk çeyrek sonuçlarını açıklayarak toplam karı yukarı taşıdı. The Times'ın haberine göre toplam karın yaklaşık 50 milyar dolara ulaştığı belirtildi.
MORGAN STANLEY'İN TİCARET GELİRLERİ 8 MİLYAR DOLARI AŞTI
Morgan Stanley’de hisse senedi işlem gelirleri yıllık bazda yüzde 25 artarak 5,2 milyar dolara ulaştı ve beklentileri aştı.
Toplam ticaret geliri ise 8,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şirketin toplam geliri yüzde 16 artışla 20,6 milyar dolara yükselirken, net kar yüzde 29 artarak 5,6 milyar dolar oldu.
BOFA'DA YÜKSELİŞE DEVAM
Bank of America’da hisse senedi ticaretinden elde edilen gelir yüzde 30 artarak 2,8 milyar dolara çıktı.
Bankanın toplam geliri yüzde 7 artışla 30,3 milyar dolara, net karı ise yüzde 17 artışla 8,6 milyar dolara ulaştı. Küresel piyasalardaki volatilite, bankaların işlem gelirlerini önemli ölçüde artırdı. İran savaşı nedeniyle petrol fiyatlarının yükselmesi ve yapay zekanın yazılım şirketleri üzerindeki etkisine yönelik endişeler, hisse fiyatlarında büyük hareketlere yol açtı.
Bank of America CEO’su Brian Moynihan, Orta Doğu’daki çatışmanın enerji piyasası, enflasyon ve büyüme üzerindeki etkilerinin yönetilebilir olduğunu söyledi. Moynihan, “Bu etkiler ABD ve küresel ekonomiler tarafından ölçülü şekilde karşılandı ve biz de süreci yakından izliyoruz” dedi. Moynihan, bankanın küresel faaliyetlerinde daha geniş bir büyüme görüldüğünü belirtti.
“Gördüğümüz şey sadece dönemsel hareketlilik değil. İşlemler volatiliteden fayda sağladı. Bu, yıllık bazda gelir artışının 15’inci çeyreği oldu. Daha önemlisi yatırım bankacılığı tarafında işlem hattı güçleniyor ve tüm ürünlerde müşteri ilgisi artıyor” ifadelerini kullandı. Birleşme ve satın alma işlemlerinde güçlü bir çeyrek geçirilmesi, bankaların komisyon gelirlerini artırdı. Orta Doğu’daki gelişmelerin anlaşma süreçleri ve zamanlaması üzerinde risk oluşturabileceği belirtildi. Morgan Stanley Mali İşler Direktörü Sharon Yeshaya, halka arzların bu çeyrekte yavaşladığını, ancak iptaller yerine gecikmeler beklediğini ifade etti.
"TÜKETİCİ GÜÇLÜ AMA RİSK VAR"
JPMorgan Chase Mali İşler Direktörü Jeremy Barnum, tüketiciler ve küçük işletmelerin dayanıklılığını koruduğunu söyledi.
Barnum “Piyasalardaki ve enerji fiyatlarındaki son dalgalanmalara rağmen, verilerimize göre tüketici harcamaları geçen yılın üzerinde büyümeye devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu. Barnum, bu performansın sürdürülebilirliği konusunda uyarıda bulundu ve ekledi:
“Bu çeyrekteki güçlü performansın gelecekte de devam edeceğini varsaymak doğru olmayabilir. Koşullar oldukça özeldi”
HİSSE GERİ ALIMLARINDA REKOR
ABD’nin en büyük bankaları, ilk çeyrekte toplam 33 milyar dolarlık hisse geri alımı gerçekleştirdi.
Trump yönetiminin 2008 finansal krizinden sonra getirilen düzenlemeleri gevşetme planı, bankaların daha fazla sermayeyi geri alım ve temettü için kullanmasının önünü açtı. JPMorgan Chase, Goldman Sachs ve Citigroup rekor seviyede geri alım açıklarken, Morgan Stanley ve Bank of America da büyük ölçekli geri alım programları duyurdu.
Morgan Stanley hisseleri New York’ta öğle saatlerinde 7,64 dolar artarak yüzde 4,2 yükselişle 190,98 dolara çıktı. Bank of America hisseleri ise 0,95 dolar artarak yüzde 1,8 yükselişle 54,30 dolara ulaştı.
patronlardunyasi.com















