Altın ve pırlanta satışı devlet sertifikalı olacak
Cep telefonu hırsızlığı ve gaspını önlemeye dönük yasal düzenlemeyi Meclis'e getiren ve yürürlüğe girmesini sağlayan AKP'li Seyfi Terzibaşıoğlu, şimdi de altın ve pırlantanın devlet sertifikasıyla satılmasını sağlayacak yasa teklifi hazırladı

AKP, altın ve pırlanta gibi değerli madenlerin satışında da devlet sertifikası uygulaması için kolları sıvadı. Cep telefonu hırsızlığı ve gaspını önlemeye dönük yasal düzenlemeyi Meclis'e getiren ve yürürlüğe girmesini sağlayan AKP'li Seyfi Terzibaşıoğlu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın onayıyla, altin ve pırlantanın devlet sertifikasıyla satılmasını sağlayacak yasa teklifi hazırladı. Sözkonusu yasa teklifiyle vatandaşın, sertifikasız satılan alfan ve pırlanta gibi kıymetli metal ve taşlar nedeniyle dolandırılmasının önüne geçmek ve bu madenlerin alım-satımında kayıtdışılığı önlemek hedefleniyor.
Maliye eski Bakanı merhum Adnan Kahveci döneminde, alfan ve pırlanta gibi değerli madenlerin alınıp satılmasında devlet sertifikasını zorunlu tutacak bir yasal düzenleme hazırlığı olmuş ancak Kahveci'nin 1993'te vefatının ardından düzenleme rafa kaldırılmıştı.
Halen mevcut uygulamada alfan ve pırlanta satışında vatandaşa herhangi bir sertifika verme zorunluluğu bulunmuyor. Bazı büyük şirketler ürünlerinin satışında, tüketiciye kendi hazırladıkları sertifikaları veriyor ancak bunların bir denetimi bulunmuyor.
AKP'li Seyfi Terzibaşıoğlu'nün üzerinde çalışmaya başladığı yasal düzenlemeyle getirilmesi düşünülen "sertifikanın" kapsamı ve koşullarıyla ilgili detaylar ve devletin hangi biriminin sertifika vermekle sorumlu tutulacağı ise Maliye Bakanlığı bürokratları ile yapılacak ortak çalışmayla belli olacak.
Terzibaşıoğlu, konuyla ilgili çalışmayı doğrulayarak "Burada en önemli noktalar hem kayıtdışılığın önlenmesi hem de vatandaşın mağdur edilmesinin önüne geçmek" diye konuştu.
Çalışmayla ilgili öneriyi Bakan Unakıtan'a götürdüğünü ve Bakan'ın çalışmayı onayladığını belirten Terzibaşıoğlu, "Vergide kaybın, kaçağın önüne geçilecek. Vatandaş aldığı alfanın kaç ayar olduğunu bilmiyor. Büyük firmalarla ilgili bir sorun yok ama merdiven alfa dediğimiz bir bölüm var ki... Bu çalışmanın yasalaşması durumunda müthiş bir şey olacak" dedi.
Gülümhan Gülten/Vatan