Dolar
38,7637
0,11%
Euro
43,6064
0,34%
Sterlin
51,644
0,65%
Bitcoin
3.994.232
1,45%
BİST-100
9.390,51
1,20%
Gram Altın
4.145,972
0,73%
Gümüş
32,75
0,83%
Faiz
51,5
0,00%

‘Alacak ihalesi’ mahkemelik

TMSF’nin geçen eylül ayında yapılan 1 milyar dolarlık alacak ihalesi, mahkemelik oldu. TMSF’nin açtığı ve temerrüd faiziyle birlikte 2.5 milyar doları bulan Alacak Satış İhalesinin iptali için Merrill Lynch mahkemeye başvurdu.

22.11.2005 00:00
Haberi paylaşın
‘Alacak ihalesi’ mahkemelik
16px
32px

TMSF’nin geçen eylül ayında yapılan 1 milyar dolarlık alacak ihalesi, mahkemelik oldu. TMSF’nin açtığı ve temerrüd faiziyle birlikte 2.5 milyar doları bulan Alacak Satış İhalesi’ne TSKB ile birlikte katılan uluslararası yatırım şirketi Merrill Lynch, yasal ihlaller olduğu ve bu yüzden suç unsuru oluşturduğu gerekçesiyle söz konusu ihalenin iptali için mahkemeye başvurdu.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından geçen eylül ayında yapılan 1 milyar dolarlık 2. Alacak İhalesi, sonunda mahkemelik oldu. TMSF’nin açtığı ve temerrüd faiziyle birlikte 2.5 milyar doları bulan Alacak Satış İhalesi’ne TSKB ile birlikte katılan uluslararası yatırım şirketi Merrill Lynch, yasal ihlaller olduğu ve bu yüzden suç unsuru oluşturduğu gerekçesiyle söz konusu ihalenin iptali için mahkemeye başvurdu. Merrill Lynch’in, avukatı Ahmet Pekin aracılığı ile 7 Kasım 2005 tarihinde ‘TMSF 2.nci Alacak Satış İhalesi hakkında; yürütmenin durdurulması ve ihalenin iptali için İstanbul 4’ncü İdare Mahkemesi’ne başvurduğu öğrenildi.

AVUKATI DOĞRULADI:

Pekin Hukuk bürosu yetkilileri, Merrill Lynch’in söz konusu alacak ihalesinin iptali için açtıkları davayı doğruladılar, ancak müşteri gizliliğini gerekçe göstererek, mahkemeye intikal eden konu hakkında hiç bir bilgi veremeyeceklerini belirtiler. TMSF’nin eylül ayında teklif topladığı söz konusu alacak ihalesini, 161 milyon dolar peşinat ve tahsilattan yüzde 43 pay ile en yüksek teklifi veren Lehman Brothers-Fiba Grubu kazanmıştı.

MERILL LYNCH ATAĞI OLMUŞTU:

Credit Swisse First Boston’ın ilk turda çekildiği 1 milyar dolaklık alacak satış ihalesinde Lehman Brothers-Fiba Grubu’nun yanısıra, uluslararası yatırım ve danışmanlık şirketi Goldman Sachs ve Merrill Lynch - TSKB grupları da yeraldı. Merrill Lynch-TSKB Grubu, TMSF’nin sonucu ilan ettiği gün, peşinatı 165 milyon dolara, tahsilattan payı da yüzde 48’e çıkarmıştı. Ancak Merrill Lynch-TSKB’nin yaptığı son fiyat yükseltme atağı, TMSF’nin ihale sonucuna ilişkin kararını değiştirmedi. TMSF’nin alacak satışı ihalesinde Goldman Sachs, Mehmet Narin’in bir şirketi aracılığıyla temsil edildi.

GOLDMAN SACHS İLİŞKİYİ KESTİ:

TMSF’nin alacak satışı ihalesinde Goldman Sachs, Mehmet Narin’in bir şirketi aracılığıyla temsil edilmiş ve Goldman Sachs söz konusu ihaleninin bitiminden sonra Mehmet Narin ile hiç bir ilişkilerinin kalmadığını açıklamıştı. TMSF’nin sonuçları açıklamasının ardından ihale ile ilgili bazı spekülasyonlar, eleştiriler gündeme gelmiş ve kamuoyunda tartışılmıştı. İhaleyle ilgili en sert eleştirileri de Goldman Sachs adına kendi şirketiyle ihaleye katılan Mehmet Narin, ‘Alacak ihalesi değil, sanki güzellik yarışması..’ diyerek yöneltmişti. Narin, o günlerde yaptığı açıklamalarda, ihalenin iptalini gerektiren açık yasal ihlaller olduğunu öne sürmüştü.

Hayri Çetinkaya/Hürriyet

benzer haberler
Yum! Brands, Türkiye’deki 537 KFC ve Pizza Hut şubesi için harekete geçti
Yum! Brands, Türkiye’deki 537 KFC ve Pizza Hut şubesi için harekete geçti