ABD'den sonra Almanya da yumurta krizinde: Paskalya öncesinde yaşanan arz sorununu çözmek için gözler Türk yumurtasında
ABD'de meydana gelen kuş gribi sebebiyle arz edilen yumurta sayısında düşüş yaşanması, fiyatları yukarı yönlü hareketlendirmiş ve bu durum da Türkiye gibi ülkelerden yumurta ithal etme zorunluluğunu doğurmuştu. ABD'den sonra Almanya'da da yumurta arzı sıkıntısı meydana geldi. Kuş gribinin yanı sıra yaklaşan Paskalya öncesinde talebin arttığı ülkede çözüm olarak yumurta ithal edilmesi görülüyor.

ABD’de kuş gribi sebebiyle yaşanan yumurta arzı sıkıntısına çare Türkiye’de bulunmuştu. ABD Tarım Bakanı Brooke Rollins, kuş gribi krizini engellemek ve yumurtayı yeniden uygun fiyatlı hale getirmek için 1 milyar dolara (yaklaşık 36 milyar 450 milyon lira) kadar yatırım yapacaklarını açıklamıştı.
ABD TÜRKİYE'DEN 22 BİN TON YUMURTA ALIYOR
ABD bu gelişmelerin ardından en son Ocak 2023’te yumurta ithal ettiği Türkiye’den yumurta almaya başladı.
Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı (YUM-BİR) İbrahim Afyon, temmuza kadar devam etmesi planlanan ihracatta toplam 1000 konteynere denk 22 bin ton yumurtanın ABD’ye gönderileceğini açıkladı. Buna ek olarak 320 konteyner için de görüşmeler sürüyor.
ABD’ye yapılacak olan yumurta ihracatının Türkiye’deki yumurta fiyatlarında yukarı yönlü bir harekete neden olup olmayacağı tartışması sürerken bu kez de Türkiye’nin en büyük ticaret ortaklarından Almanya’dan bir haber geldi.
ALMANYA'DA PASKALYA ÖNCESİ YUMURTA KRİZİ
Alman basınında çıkan haberlere göre 20 Nisan’daki Paskalya Bayramı öncesinde ülkede bir yumurta arzı sıkıntısı meydana gelebilir.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Alman Yumurta Birliği Başkanı Hans-Peter Goldnick, "Yumurta şu anda kıtlık yaşıyor" dedi. Bunun sebeplerini ise Noel sonrası üretimin azalması ve kuş gribi sebebiyle itlaf edilen tavukların çokluğu olarak belirtti.
GÖZLER YENİDEN TÜRKİYE'YE ÇEVRİLDİ
Bu durum da gözlerin Türkiye gibi yumurta ihraç eden ülkelere çevrilmesine yol açtı. 2023 yılında Almanya’da tüketilen yumurtanın sadece yüzde 73'ü yerli olarak üretildi, geri kalanı ithalatla sağlandı.
patronlardunyasi.com