5 yıl önce sinyali kesilen caretta caretta Tuba, 25 bin kilometre yol kat ederek doğduğu yer olan İztuzu Plajı’na döndü
Nesli tükenme tehlikesi altındaki deniz kaplumbağalarından caretta caretta Tuba, 5 yıl önce sinyali kesildikten sonra yeniden Dalyan İztuzu Plajı’na döndü. 25 bin kilometrelik zorlu bir yolculuğun ardından yuvasını yine doğduğu kumsala yapan Tuba, DEKAMER ekibi tarafından “İztuzu Aşkı” ile anıldı.

Kenan GÜRBÜZ
Muğla'da yaralı bulunup, tedavi sonrası 2019'da uydu takip cihazı takılarak denize bırakılan ve sinyali kesilen Caretta Caretta Tuba, 25 bin kilometre yol kat ederek 5 yıl sonra Dalyan İztuzu Plajına döndü.
5 YIL SONRA YUVA YAPMAK İÇİN GERİ DÖNDÜ
Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlilerince yaralı bulunan ve tedavisinin ardından 28 Ağustos 2019'da uydu cihazı takılarak Muğla’daki Dalyan İztuzu Plajı'ndan denize bırakılan deniz kaplumbağası "Tuba" İztuzu’ndan ayrıldıktan sonra bu süreçte 24 bin 912 kilometre kat etti.
25-30 yaşlarındaki caretta caretta, uydu takip cihazıyla Türkiye'den Adriyatik'e kadar izlenen ilk deniz kaplumbağası oldu. Göç, beslenme ve kış alanlarının belirlenmesi için takip edilen caretta caretta Tuba'nın, kumsala ya da başka yönlere nasıl yöneldiği, akıntının yönünden nasıl etkilendiği 4 yıl boyunca izlendi.
Dalyan İztuzu Plajı'ndan kumsala bırakıldıktan sonra 2 ayını Marmaris açıklarında geçiren, daha sonra bir ayda Yunanistan'a ulaşan Tuba, Malta, İtalya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Karadağ ve Hırvatistan kıyılarına uğrayarak Adriyatik'ten veri ulaştırmaya devam ederken yaklaşık 2 önce sinyal kesildi.
DEKAMER Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, sadece Türkiye'de değil, dünyada da tanınan Tuba'nın, 4 yıl kadar uzun süredir takip edilen tek kaplumbağa olduğunu anlatarak, şunları söyledi:
"Cep telefonuyla çok konuşuruz, pili çabuk biter, bazen konuşmayınca 3 gün sürer, Tuba'nın pilinin ömrü de 4 yıl sürdü. Bu süreç içerisinde Tuba'dan haber aldık, ancak pili bittiği için de yaklaşık 2 yıldır maalesef sinyal alınamıyordu. Bu kaplumbağanın 4 yıl boyunca dakika dakika nerelerde dolaştığının bilgisi şu an dünyada başka hiçbir yerde yok”
DÜNYADA BİR İLK OLACAK
DEKAMER Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, "Tuba'nın tekrar doğduğu kumsala yuva yapmak için gelmesini bekliyorduk ve TUBA yeniden kumsala geldi ve yaptığımız ilk incelemelerde takip cihazının düştüğü gördük. Tuba’nın 5 yıl sonra yuva yapmak için toplamda (Gidiş-Dönüş) yaklaşık 55 Bin kilometre yol kat ederek geri dönmesi çok önemli. Tuba İztuzu plajına yuva yaptıktan sonra uydu takip cihazını yenileyerek ve tekrar denize göndereceğiz. TUBA’yı yuva yaptıktan sonra tekrar bir uydu cihazıyla takip edersek, bu dünya için ilk kez bir deniz kaplumbağasının 2 defa izlenmesi anlamına gelecek, böyle bir canlı şu an dünyada maalesef yok. Tuba'nın 5 yıl boyunca kumsala uğramamış olmasından 500-600 civarında yumurta geliştirdiğini tahmin ediyoruz” dedi.
178 BİN 66 YAVRU DENİZLE BULUŞTU
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının özel çevre koruma bölgelerinde yürüttüğü çalışmalar sonucunda bu yıl 178 bin 66 yavru deniz kaplumbağasının denize ulaşması sağlandı.
KORUMA ÇALIŞMALARI
Bakanlıkça Özel Çevre Koruma Bölgeleri Mersin'de Göksu Deltası, Muğla'da Dalyan, Göcek, Köyceğiz ve Fethiye, Antalya'da Belek ve Patara'nın kumsal alanlarında, önceki yıllarda başlatılan, caretta caretta ve yeşil kaplumbağa (chelonia mydas) türlerindeki deniz kaplumbağalarının popülasyon izleme ve koruma çalışmaları da sürdürülüyor.
Koruma faaliyetleri kapsamında deniz kaplumbağalarının yuvaları kum üstü ve kum altı kafeslerle koruma altına alınıyor, yuvaların sıcaklığı ve nem oranları ölçülüyor, yumurtlamaya çıkan kaplumbağaların gözleme dayalı muayeneleri yapılıyor.
Ayrıca bölgeyi ziyarete gelen misafirler de deniz kaplumbağaları konusunda bilgilendiriliyor ve kumsalın gece saat 20.00 ile 05.00 saatleri arasında kullanılması engelleniyor.
47 DENİZ KAPLUMBAĞASI UYDU İLE TAKİP EDİLİYOR
Bakanlık, 2020'de ilk kez kaplumbağalara uydu cihazı takarak izlemeye başladı. Uydu izleme cihazları ile takip çalışmaları, deniz kaplumbağası araştırmacıları tarafından sürdürülüyor.
Aralarında bir dönem tedavi altında alınan ve "Beyza", "Zeynep" ve "Esin" isimleri verilen 47 deniz kaplumbağası göç, beslenme ve kış alanlarının belirlenmesi için uydu takip cihazlarıyla takip ediliyor.
250 YARALI KAPLUMBAĞA REHABİLİTE EDİLDİ
DEKAMER'e, kurulduğu 2008 yılından bu yana 250 yaralı kaplumbağa rehabilitasyona alındı. Bunlardan 142 tanesi iyileşerek doğal yaşam ortamlarına bırakıldı ve maalesef 100 adet yaralı kaplumbağa ise hayatını kaybetti.
patronlardunyasi.com