Dolar
38,6009
0,17%
Euro
43,6564
0,13%
Sterlin
51,3309
0,49%
Bitcoin
3.709.481
0,00%
BİST-100
9.167,58
0,98%
Gram Altın
4.018,933
0,26%
Gümüş
32,09
-1,12%
Faiz
48,55
0,00%

5 teknik rasyoya göre en iyi 30 hisse

Dr. Yaşar Erdinç, 5 teknik analiz göstergesine göre öne çıkan 30 hisseyi belirledi. İşte o hisseler...

06.05.2011 14:37
Haberi paylaşın
5 teknik rasyoya göre en iyi 30 hisse
16px
32px

İdil Taraklı'nın haberi/Para Dergisi

Dr. Yaşar Erdinç, 5 teknik analiz göstergesine göre öne çıkan 30 hisseyi belirledi. Sadece teknik analize göre karar verilmemesini öneren analistler de bu hisseler arasından seçtikleri 8’ini temel ve teknik analizlerine göre yorumladı...

İMKB Ulusal-100 Endeksi, bir süredir 67.300-68.700 aralığında dar bir bantta seyrediyor. Uluslararası piyasalardaki dalgalanmalardan etkilenen borsanın bundan sonraki süreçte 12 Haziran seçimleri, not artırımı beklentisi ve Ortadoğu ülkelerindeki gelişmelere göre yön çizmesi bekleniyor.
Analistler, olumlu beklentilerin güçlenmesi durumunda endeksin 70 binin üzerine çıkacağı konusunda hemfikir. Seçimlere kadar 71 binleri göreceğimizi düşünen analistler, 2011 yılını ise 75-78 bin aralığında kapatacağımızı öngörüyor.

Peki hisselere teknik analiz bazında bakıldığında hangileri öne çıkıyor? Bugüne kadar Para dergisi olarak ağırlıkla temel analize dayalı kriterlerle ön plana çıkan hisseleri belirlemeye çalıştık. Bu hafta ise teknik kriterlere göre öne çıkanları araştırdık.

AYKIRILIK PUANI

Yazarımız Dr. Yaşar Erdinç, teknik analistlerin kullanmakta olduğu en önemli 5 göstergeye göre hisseleri analiz etti. Stokastik, RSI, CCI, MFI (para akım göstergesi) ve momentum’a göre öne çıkan 30 hisseyi tablomuzda görebilirsiniz. Yaşar Erdinç, söz konusu hisseleri 5 göstergeden aldıkları puanlara göre sıralayarak artış potansiyeli en yüksek olanları ortaya çıkardı. Ancak karar vermeden önce temel analize de bakılması gerektiğini vurgulayan Erdinç, söz konusu çalışmanın ayrıntılarını şöyle açıklıyor:
“Bu çalışmamızda sadece teknik analiz göstergelerini kullandık. Elimizden geldiğince spekülatif ve temeli bariz bir şekilde kötü olanları eleyerek 30 hisse belirledik. Teknik kriterlere bakarken, bu teknik göstergelerin değerlerinden ziyade fiyat ve gösterge arasındaki aykırılıklar baz alarak değerlendirme ve puanlama yapılır. Yani göstergeleri yukarıda kalırken fiyatları henüz yatay giden veya düşen hisselerin puanları yüksek çıkar. Aksine, göstergeleri çok yukarıda olup göstergelerin tepeleri aşağıda kalırken fiyatları yükselmeye devam eden hisselerinse puanı düşük olur. Her bir gösterge için aykırılık puanı verildik ve bu puanlara göre bir sıralama yaptık.”

Erdinç’in yaptığı bu çalışmadan yola çıkarak, borsanın önde gelen uzmanlarından, bu listeden temel ve teknik analiz ışığında kendi favorilerini seçmelerini istedik...

Nalan ÖZDEMİR / Ekinciler Yatırım Menkul Değerler
Aksa Enerji tepki alımları sürecinde

Aksa Enerji: 1.556 megavata (MW) ulaşan kurulu güçle serbest elektrik üreticileri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Aksa Enerji’nin bu yılki elektrik üretim hedefi 9 milyar kWh (kilovatsaat) civarında. Şirket, yenilenebilir enerji kaynaklarının payını 2014 yılında 1.000 MW’ye çıkarmayı hedefliyor. Geçen yıl özelleştirmeyle 4 dağıtım bölgesini devralan Aksa Enerji, bu yıl ise ihaleye çıkarılacak üretim santralleri için hazırlık yapıyor. Aksa Enerji hisseleri teknik açıdan mart ayının başından itibaren tepki alımı sürecinde. Yaklaşık iki aylık süreçte yüzde 18 değer kazanan hisselerin 4.80 TL’nin üzerinde kapanış gerçekleştirmesi, yükseliş hareketinin devamı açısından önemli. 5.50 TL hedef fiyatla “endekse paralel getiri” öngörüyoruz.

TAV Havalimanları Holding: En son Medine Havalimanı ihalesine hazırlanan şirket, finansman konusunda Suudi merkezli bankalar konsorsiyumuyla yaklaşık 5 aydır görüşmelere devam ediyor. Söz konusu ihale 5 Haziran’da yapılacak. Şirket hisseleri endekse göre iskontolu hareket ediyor. Şubat ayının sonundan itibaren tepki alımları yaşamakla birlikte kısa vadeli teknik göstergelerinden bazıları aşırı alım direnç seviyesine yaklaştı. Hissenin 7.58 TL desteğinin üzerinde işlem hacmiyle desteklenip kapanış gerçekleştirmesi durumunda orta vadede 9.10 TL hedef fiyat öngörüyoruz. “Endeksin üzerinde getiri” beklentimizi koruyoruz.

THY: İştiraklerinden THY Teknik, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan sonra Sabiha Gökçen’de de bakım onarım tesisi kurduğunu açıkladı. Burada Avrupa, Asya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin uçaklarına hizmet verilecek. Öte yandan 2011 yılı mart ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı 2010’un aynı ayına göre yüzde 14.36 arttı. Ocak-Mart 2011 döneminde Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı da 2010’un eş dönemine göre yüzde 15.56 artarak 3.6 milyon oldu. Uçuş noktalarını düzenli olarak artıran ve yatırımlarına aralıksız devam eden THY’nin hisseleri ise endekse göre oldukça iskontolu. Yaklaşık iki aydır 4.14-4.70 TL yatay bandında hareket ediyor. 4.44 TL seviyesi önemini korumakla birlikte, yükselişin işlem hacmiyle desteklenmesi gerekiyor. Şirket hisseleri için 5.86 TL hedef fiyatla “endekse paralel getiri” beklentimizi koruyoruz.

Koza Altın: Yılın ikinci döneminde devreye girmesini planladığı Kaymaz Altın Madeni’yle birlikte toplam üretimi 270-300 bin onsa ulaştırmayı hedefliyor. Şirket, 2012 yılında ise yaklaşık 350 bin ons üretimi planlıyor. Altın fiyatlarının rekor üzerine rekor kırması Koza Altın’a yönelik beklentileri güçlendiriyor. Hisselerin bu yıl 23.40 TL maksimum seviyelerini gördüğü dikkate alınırsa, kısa vadeli teknik göstergelerden bazılarının aşırı alım bölgesinde hareket ettiği söylenebilir. Zirvesine yakın hareket eden hisse, endekse göre oldukça primli. Ancak güçlü duruşunun devam edeceğini bekliyoruz. Hedef fiyatımız 24.50 TL.

Polat YAMAN / Galata Menkul Değerler Araştırma Müdürü
Birlik Mensucat yüzde 30 iskontolu
 
Birlik Mensucat: Yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda dünyanın önemli marka ve mağaza zincirlerine (Burberry, Calvin Clain, DKNY, Benetton, Zara, Diesel, Armani, Star...) ürün veriyor. Şirket, Türkiye pazarında ise liderliğe oynayan ‘Soley’ markalı ürünleriyle rekabet ediyor. Daha önce ucuz Çin ürünleriyle rekabette zorlanan tekstil ve hazır giyim sektörünün rahatlamaya başladığı görülüyor. Çünkü gerek Türkiye gerekse diğer ülkelerde tüketicinin kaliteyi ön plana çıkaracağını düşünüyoruz. Bu durumda Türkiye gibi hem lojistik açıdan avantajlı hem de uzun yılların tecrübesiyle kaliteli ürün sağlayabilen pazarların şansı artacaktır. Sektöre destek amaçlı vergi avantajları üzerinde çalışmalar söz konusu. Bu konudaki gelişmeler de sektörün yurtdışıyla rekabetini kolaylaştırarak şirketlere olumlu katkı yapacaktır. Ayrıca İMKB’de halka açılmayı bekleyen tekstil şirketleri bulunuyor. Şimdiye kadar yapılan halka arzlarda, yatırımcılar bu sektör hisselerine yoğun rağbet göstermişti. Bu da sektöre güvenin göstergesi açısından olumlu. Birlik Mensucat, 2010’da her ne kadar satışlarını artıramasa da maliyet kontrolü ve doğru finansal kararlarla zararını azalttı. Hem kısa hem de uzun vadeli borçlarını azaltarak finansal giderlerini düşürdü. Birlik Mensucat hisseleri defter değerine göre yüzde 30 iskontolu işlem görüyor. Teknik olarak yükseliş trendine giren hisselerin 0.86 desteğini kırmadıkça bu trendini koruması bekleniyor. Yüzde 30 yükseliş potansiyeliyle “alım” öneriyoruz.

Serve Kırtasiye: Gerek Uzakdoğu kaynaklı ucuz ürünlerle rekabet gerekse yurtiçi piyasasına giren yeni rakipler şirketin cirosunu son 3 yıldır olumsuz etkiliyor. Bu nedenle fiyatlarda indirime gitmek durumunda kalan Serve Kırtasiye’nin kar marjları gerilemişti. Şirket, bu durumu düzeltmek amacıyla tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarına başladı. Ayrıca kendi markasıyla okul grubu ürünlerini geliştirme çalışmaları yapıyor. Bu yatırımın finansmanı içinse sermaye artırımı planlanıyor. Mevcut tabloda olumsuz gelişmeler fiyatlara yansımış durumda. Şirket hisseleri son yıllarda endeksin altında bir performans sergiledi. Önümüzdeki dönemde ise özellikle sermaye artırımı konusundaki gelişmeler yön verecektir. Teknik olarak hissede 1.15 seviyesinde önemli bir destek bulunuyor. Olası gevşemelerde bu fiyat seviyeleri “alım” fırsatı olarak değerlendirilebilir. Şirket hisseleri için endekse paralel getiri beklentisiyle “tut” öneriyoruz.
 
Banvit: 2010’da cirosunu yüzde 26, faaliyet karını ise yüzde 30 artırdı. Net dönem karında da yüzde 30 artış yakaladı. Kısa vadeli borçlarını uzun vadeye yayarak daha sağlıklı bir yapı oluşturdu. Şirketin bu olumlu trendi koruyacağını ve yakında açıklanacak 2011 yılı 3 aylık bilançosunda yine başarılı bir tablo açıklayacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca kuş gribi salgını nedeniyle Türkiye’den tavuk ithalatını durduran Suudi Arabistan’dan bir heyet nisan ayında tavuk çiftliklerini ziyarete başladı. Suudi Arabistan’ın bu ziyaretin ardından yeniden Türk ürünlerini tercih edilmesi bekleniyor. Yıllık 1 milyar dolarlık ithalat yapan bu pazarın da açılmasıyla ihracatın çok daha hızlı artması bekleniyor. Romanya’daki yatırımları da Banvit’e katkı sağlamaya başladı. Ancak hammadde fiyatlarında artış beklentisi ve rekabet gibi faktörler, bu yıl kar marjlarını olumsuz etkileyebilir. Ancak Banvit’in ürün çeşitliliği ve ihracat kabiliyeti sayesinde bu olumsuzluğu yenebileceğini düşünüyoruz. Yılbaşından itibaren endeksin altında performans gösteren hisselerde 4.80 seviyesi önemli destek olarak gözüküyor. Bu seviye aşağı yönlü geçilmedikçe olumlu görünüm devam edecektir. 6.50 TL hedef fiyatla yüzde 30 yükseliş potansiyeli öngörüyor ve “alım” tavsiye ediyoruz.
 
Batıçim: 2010 yılında kar marjlarını artıran şirket, net dönem karını da yüzde 50 yükseltmeyi başardı. Satışların yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan ihracat tarafında ise ABD ve Avrupa piyasalarında devam eden durgunluk etkili oldu. Ancak şirket, bu durumu iç pazardaki talep artışıyla dengelemeyi başardı. Döviz kurlarında görülen hareketliğin bu yıl ihracata olumlu katkı yapmasını bekliyoruz. Batıçim; çimento, hazır beton ve klinker üretim ve satışının yanı sıra liman işletmeciliği ile elektrik üretim ve satışı da yapıyor. Şirket, üretim tesislerinin modernizasyonu ve maliyet düşürücü yatırımlarıyla da dikkat çekiyor. 2012’de devreye girecek yatırımların maliyetlerde önemli avantaj sağlayacağını düşünüyoruz. Batıçim’in faaliyet gösterdiği Ege Bölgesi’ndeki çimento satışları nispeten durgun görünüyor. Bu da iç pazar satışları açısından dezavantaj oluşturuyor. Şirket hisselerinde 7.80 önemli destek. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece “alım” için cazip gözüküyor. Şirketi finansallarına göre değerlendirdiğimizde yüzde 10 yükseliş potansiyeli ortaya çıkıyor. “Tut” öneriyoruz.

Dr. Yaşar ERDİNÇ

Göstergeler nasıl değerlendirilmeli?

STOKASTİK (SO): 100 ile 0 arasında değerler alır. Hisseden hisseye değişmekle beraber SO belli bir değerin üzerine çıktığında satılır (örneğin 80 değerini aştığında). Belli bir değerin, örneğin 20’nin altına düştüğünde ise alınır. Hissenin önceki seyirleri izlenerek belli bir hisse için farklı değerler kullanılabilir. SO ile fiyatlardaki değişim ve tepe ile dip noktaları birlikte izlenmeli ve aykırılıklar araştırılmalıdır. Fiyatlar bir tepe yaptığında SO da bir tepe yapar. Daha sonra fiyatlar daha yüksek bir seviyede tepe yapmaya yöneldiğinde eğer SO’nun yeni tepesi, bir önceki tepenin altında kalırsa bu bir aykırılıktır ve gösterge ile fiyatlar aksi şeyleri söylemektedir. Bu durumda, kısa bir süre sonra fiyatların aşağıya doğru yöneleceği yorumu yapılır.

RSI: Genellikle 9, 14 ve 25 günlük RSI hesaplamaları çok yaygındır. RSI genellikle 70 çizgisi üzerinde tepe ve 30 çizgisinin de altında dip yapar. Özellikle aykırılıklar RSI analizinde önemli bir yer tutar. Diyelim ki fiyatlar bir tepe yaptı ve RSI da tepe yaptı; eğer fiyatlar daha yüksek seviyede yeni bir tepe yaparken RSI yeni bir tepe yapmıyor ve bir önceki tepenin altında kalıyorsa, bu bir aykırılıktır ve fiyatlar tekrar aşağı dönebilir. RSI’ın 30 çizgisinin altına düşüp tekrar yükselmeye başlaması durumunda ‘al’, 70 çizgisinin üzerine çıkıp bir tepe yaptıktan sonra tekrar aşağı dönmesi durumunda ‘sat’ kararı verilir. Kaç günlük RSI kullanılmalıdır sorusuna net bir cevap yoktur. Bu vadeyi alış-satış sıklığınıza göre belirleyebilirsiniz.

CCI: +100 ile -100 arasında değer alır. +100’ün üzerine çıkması aşırı alım olduğunu, -100’ün altına düşmesi ise aşırı satım olduğunu gösterir. Aşırı alıma geçilen kağıtlarda hemen kısa bir süre sonra kar satışları gelebilir. CCI göstergesi ve fiyatların çizdiği seyir arasında aykırılıklar oluşması önemli gelişmelere işaret eder. Örneğin, CCI yükseliş trendindeyken fiyatların aşağı trendde olması aykırılıktır. Bir süre sonra fiyatların yükselişe geçeceğini haber verir.

MFI (para akım endeksi): 100 ile 0 arasında değerler alır. Para akım endeksinin yükseliyor olması hisseye para girişi; düşüyor olması ise hisseden para çıkışı olduğunu gösterir. MFI ile fiyatlardaki değişim ve tepe ile dip noktaları birlikte izlenmeli ve aykırılıklar araştırılmalıdır. Hisseden hisseye değişmekle birlikte MFI’ın 80’e yaklaştığı durumlarda aşırı alım yapıldığı ve bir süre sonra satışların geleceği düşünülür. MFI’ın 20 seviyelerine düşmesi durumunda ise aşırı satışların olduğu ve artık bundan sonra satışların artmayacağı alımların gelerek fiyatların yükseleceği düşünülür. Kısaca bu gösterge 75-80 seviyelerine yaklaştığında “sat”, 25-20 seviyelerine düştüğünde ise “al” kararı verilir.

MOMENTUM: 14 günlük momentum hesaplandığında, 14 gün önceki fiyat seviyesi 100 olarak kabul edilir ve son günkü kapanış fiyatının 100’ün altına mı indiğine ya da üzerine mi çıktığına bakılır. 100’ün altına düşmüşse senedin getirisi negatif olmuş, aksi halde senedin getirisi pozitif olmuştur. Bu gösterge de bir trend izleme göstergesidir. Fiyatlar bir tepe yaptığında momentum da bir tepe yapar. Daha sonra fiyatlar daha yüksek bir seviyede tepe yapmaya yöneldiğinde eğer momentumun yeni tepesi bir önceki tepenin altında kalırsa bu bir aykırılıktır ve gösterge ile fiyatlar aksi şeyleri söylemektedir. Böyle bir durumda, kısa süre sonra fiyatların aşağı döneceği anlaşılır.

İŞTE O HİSSELER

editörün seçtikleri
İş insanı Serdar Bilgili, Manhattan'daki '125 Greenwich' gökdeleni için 350 milyon dolarlık kredi aldı
İş insanı Serdar Bilgili, Manhattan'daki '125 Greenwich' gökdeleni için 350 milyon dolarlık kredi aldı#Serdar Bilgili