4 Türk şirketi dünya listesinde

4 Türk şirketi dünya listesinde

BCG, GELECEĞİN EKONOMİ DÜNYASINA YÖN VERECEK ŞİRKETLERİ BELİRLEDİ. LİSTEDE..

4 Türk şirketi dünya listesinde
16px
24px
26.05.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Özellikle enerji ve üretim alanlarında adı sık sık gündeme gelen Rus, Çinli ve Hintli şirketlerin dünya ekonomisindeki etkinliklerinin hızla artacağı belirtiliyor.

Danışmanlık şirketi Boston Consulting Group'un (BCG) yaptığı araştırmada geleceğin ekonomi dünyasına yön verecek şirketler belirlendi. Buna göre, geleceğin en etkin 100 şirketi arasında Koç Holding, Sabancı Holding, Vestel ve Şişecam da bulunuyor. BCG başta Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan ve Türkiye olmak üzere yükselişe geçen 12 ülkenin 3 bin şirketini incelemeye aldı. Şirket büyüklüğü, hakimiyet alanı, küresel pazarlardaki pay ve geleceğe yönelik yatırımlara göre tekrar gözden geçirilen 3 bin şirket arasından en başarılı olan 100 tanesi seçildi. İlk 100 şirket Çin, Brezilya, Hindistan, Rusya, Malezya, Meksika, Tayland ve Türkiye'den geldi. Çin 44 şirketle ilk 100 içerisinde en çok şirkete sahip olan ülke oldu. Çin'i 21 şirketle Hindistan, 18 şirketle de Brezilya ve Meksika izledi.

715 MİLYAR DOLAR CİRO
BCG'nin hazırladığı "Dünyaya Meydan Okuyan 100 Yeni Şirket" adlı sıralamada Koç Holding ilk 10'da gösterildi. Şirketlerin 2004 yılı rakamlarına göre, sıralandığı listede Sabancı Holding 22'nci, Vestel 49'uncu, Şişecam ise 72'nci sıraya yerleşti. Araştırmaya göre, geleceğin ekonomi dünyasına yön verecek 100 şirketin toplam cirosu 715 milyar dolar, toplam çalışan sayısı ise 4.6 milyon. Şirketler cirolarının üçte birini yurtdışından kazanıyor. 2010 yılına kadar, bu oranın yüzde 40'a çıkması bekleniyor. Bunun sonucunda ise özellikle otomotiv, kimya, tüketim malları ve makine sanayiinde faaliyet gösteren dev Avrupalı ve ABD'li şirketler önemli ciro kayıplarına uğrayacak; ancak kayıplar yalnızca bu sektörlerle sınırlı kalmayacak. Yaklaşık 20 sene önce Avrupa'da Polonya, Almanya ve Hollanda'da tersaneler çok canlı bir dönem yaşıyordu; ancak bugüne gelindiğinde artık gemi yapımı sektörünün Asya'ya kaydığı özellikle de Güney Kore'de yoğunlaştığı görülüyor. Uzmanlar, Avrupalı ve ABD'li şirketlerin yeni oluşan şartlara uyum gösterme konusunda gecikmeleri halinde benzer gelişmelerin hemen her sektörde yaşanabileceği ihtimalinin olduğuna dikkat çekiyor. Bu şirketler hakkında dikkat çekici bir diğer rakam ise kuruluşların yatırımcılarına hisse başına ortalama yüzde 20 kâr sağlamış olmaları. Avrupa ve ABD'nin dev şirketleri bile yatırımcılarına ancak ortalama yüzde 5-10 arasında kazandırabiliyor.

ETKİNLİKLERİ ARTACAK
Öte yandan, uzmanlar rakamların bu seviyede kalmayacağı ve çok daha yükseleceğinden emin. Zira sıralamaya giren şirketler son iki yılda dünya üzerinde toplam 110 milyar dolar yatırım yaptı ve araştırma-geliştirme (ARGE) için de 9 milyar dolar harcadı. Bu yatırım ve araştırmaların kâra dönüşmesi halinde kısa sürede 100 şirketin bulunduğu listeden çok sayıda şirketin dünya ekonomisinde söz sahibi olmaya başlayacağı ifade ediliyor.

Gazprom gibi dev şirketler doğacak

DÜNYA ekonomisinde yeni yeni söz sahibi olmaya çalışan bu şirketler, global devler tarafından fazla dikkate alınmıyor. Uzmanlara göre asıl tehlike de tam burada. Zira bu şirketler devlerin pazar paylarından keserek büyüyecek. Gazprom örneğinde olduğu gibi bu şirketler sektörel güç haline geldiklerinde ise önlerinde durmak neredeyse imkansız hale gelecek. 

Mahmut Sancak/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde