155 milyon dolara yenilendi

155 milyon dolara yenilendi

VakıfBank, kurumsal kimliğini ve hizmet anlayışını baştan sona değiştirdi. İşte yeni VakıfBank...

155 milyon dolara yenilendi
16px
24px
09.07.2008 10:59
ABONE OLgoogle

Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman, önümüzdeki 3 yıl içerisinde 350 adet yeni şube açmayı, böylece toplamda 846 hizmet noktasına ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Karaman, Vakıfbank'ın kurumsal kimliğinin değişmesine ilişkin olarak Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, bankada son üç yıldır sürdürülen yeniden yapılanma, diğer bir adıyla "değişim" çalışmalarında bugün önemli bir dönüm noktasına geldiklerini söyledi.

2005 yılının başında yaptırdıkları kamuoyu araştırmalarının Vakıfbank'ın Türkiye'nin en büyük bankalarından biri olmasına rağmen algılanmasıyla olumlu sayılamayacak sonuçlar ortaya çıkardığını ve bu sonuçların değişim için kararlı tavırlarını pekiştiren veriler içerdiğini aktaran Karaman, "Bugün burada tanıklık edeceğiniz kurumsal kimlik değişimi aslında dev bir aysbergin yalnızca görünen kısmı" dedi.

Karaman, 2001 yılının başlarında Vakıfbank'ın uygulanan hatalı politikalar ve yaşanan krizin etkileriyle özkaynaklarını kaybetmiş ve o süreçte Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından sermaye benzeri kredi verilerek faaliyetlerine devam etmesi sağlanmış bir banka konumunda olduğunu kaydederek, sonraki süreçte bankanın ekonomideki iyileşmeye paralel olarak, 2005'e kadar öncelikle bir toparlanma döneminden geçerek, yeniden büyümeye başladığını, ancak bu büyümenin sektöre yabancı bankaların da girmesiyle yoğunlaşan rekabet ortamında sürdürülebilmesinin mümkün olmadığını anlattı.

Mevcut yapının kurumsal işleyişten, teknolojik altyapının gereken yatırımlar gerçekleştirilmediği için ihtiyaca cevap vermekten uzak olduğunu aktaran Karaman, bu yapı içerisinde yoğun ve zorlu çalışmaları göze alarak zaman zaman eleştirilere maruz kalmaktan çekinmeyerek, Vakıfbank'ın içinde taşıdığı potansiyeli ortaya çıkaracak olan yolu seçtiklerini söyledi.

"VAKIFBANK'IN ORGANİZASYON YAPISINI TÜMÜYLE YENİLEDİK"

Bilal Karaman, hedeflerinin müşteri odaklılığı ve müşteri memnuniyeti ön plana çıkaran, pazarlama anlayışını bu çerçevede oluşturan kurumsal bir yapıya ulaşmak olarak koyduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Hedefimize ulaşmak için Vakıfbank'ın organizasyon yapısını tümüyle yeniledik. Bu yeniliğe öncelikle müşteriye ulaştığımız kanallarda ve özellikle şubelerdeki yapımızı değiştirerek başladık. Bu amaçla ilk aşamada tüm şubelerimizde satış ve operasyon rollerini birbirinden ayırıp müşteri segmentasyonu yaparak müşterilerimizin 400 binden fazlasını belirlediğimiz portföy yöneticilerine bağladık. Bu çerçeve 800 bini aşkın ticari portföy yöneticisi, 500'den fazla bireysel portföy yöneticisi ve 650 satış sorumlusu belirledik."

Şubelerin bu yeni yapıyı yansıtacak şekilde yeniden düzenlendiğini ve tüm personelin yaklaşık 2 binin üzerinde eğitim seansı ile yeni hizmet modelini hayata geçirebilecek donanıma kavuşturulduğunu anlatan Karaman, kurumsal müşterilere yönelik olarak kurumsal hizmet modeli geliştirildiğini, bu kapsamda İstanbul'da 2 ve Ankara'da bir kurumsal merkezin faaliyete geçtiğini, bir yıl gibi bir sürede de yüzde 95'e varan hacimsel artışlar sağlayarak yeni kurumsal müşteriler kazandıklarını bildirdi.

Karaman, Vakıfbank'ın bilgi teknolojileri altyapısının geliştirilmesi kapsamında yazılım ve donanım konusunda ileri teknolojilere sahip olmak amacıyla başlattığı yatırımlarını sürdürdüğüne işaret ederek donanın konusunda hem merkezi sistem kapasitesini arttırdıklarını hem de tüm bilgisayarlarını yenilediklerini belirtti.

Şube dışı alternatif dağıtım kanallarını da son üç yılda baştan aşağıya yenilediklerini vurgulayan Karaman, "Bir yıl öncesinde banka müşterilerimizin yüzde 30'unun telefonuna cevap veremezken bugün her bir müşterinin telefonuna uluslararası standartlarda cevap veriyoruz. Bunun yanı sıra müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için tüm ATM ağımızı yeniliyoruz" dedi.

MÜŞTERİ ODAKLI YAPI KURMA HAYALİ...

Bilal Karaman, yapılanma çalışmaları konusunda müşteri odaklı bir yapı kurma hayalleri bulunduğunu, kendisi ve ekip arkadaşlarının Yönetim Kurulu'nun desteği ve çalışanlarından aldıkları güçle Vakıfbank'ta devrim niteliğinde adımlar atarak bu hayali gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Kamuya en son açıklanmış 31 Mart 2008 tarihli bilançolara göre Vakıfbank hem şube başına hem de çalışan başına kredi ve mevduatta sektördeki en büyük 10 banka arasında birinci sıradadır. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde 350 adet yeni şube açmayı planladık. Böylece toplamda 846 hizmet noktasına ulaşmayı hedefledik. Aktif büyüklüğümüz 2008 Mart sonunda 2005 yılına göre yüzde 43 arttı. 2010 yılı hedefimiz yüzde 77 büyüme ile 82,5 milyar YTL'dir. Kredilerimiz 2008 yılı Mart sonunda 2005 yılı sonuna göre yüzde 118 arttı. 2010 yılı hedefimiz yüzde 110 büyüme ile 55 milyar YTL'dir. Mevduatımız 2008 Mart sonunda 2005 yıl sonuna göre yüzde 38 artış sağladı. 2010 yılı hedefimizi ilave yüzde 88 büyüme ile 60 milyar YTL'dir. Net ücret ve komisyon gelirimiz 2008 yılı Mart sonunda 2007'nin aynı dönemine göre yüzde 59 arttı."

Karaman, bugün 394 şube ve 102 bağlı şube ile birlikte toplam 496 noktada hizmet verdiklerini bildirerek, "Önümüzdeki 3 yıl içerisinde 350 adet yeni şube açmayı planladık. Böylece toplamda 846 hizmet noktasına ulaşmayı hedefledik" dedi.

Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman, Vakıfbank'ın kurumsal kimlik değişimi için 15 milyon dolar harcama yaptıklarını belirterek, "Yeniden yapılanma ve bu kapsamda teknolojik altyapı için 2005-2007 yılları arasında yaklaşık 65 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2008-2010 yılları arasında da 75 milyon dolarlık ilave teknoloji yatırımı daha yapacağız. 6 yılı kapsayan bu büyük değişimin toplam maliyetinin 155 milyon dolar olmasını planladık" dedi.

Karaman, Vakıfbank'ın kurumsal kimlik değişimi nedeniyle düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, bugün bir çok Avrupa bankasının son 3 yıldaki iş planlarında bir numaralı önceliği olan "yalın bankacılık" yaklaşımını Türkiye'de en geniş kapsamıyla ilk kez uygulayan banka olduklarını bildirerek, bu kapsamda şubelerindeki tüm iş süreçlerinin baştan aşağı incelenerek yeniden yapılandırıldığını, böylece şubelerin satışa odaklanmasını ve müşterilerine yansıyan yüzlerinde hizmet kalitesinin artırılmasını sağladıklarını söyledi.

Eskiden şube personeli tarafından yapılan ipotek alma, ekspertiz, kredi izleme gibi işlemlerin tek merkezde toplandığını kaydeden Karaman, "Bu uygulamalarla başlayan net iş gücü tasarrufunu bin personele kadar çıkarmayı amaçladık. Bu personelin özellikle yeni açtığımız şubelerimizde ve hızla kurmakta olduğumuz doğrudan satış ekiplerimizde görevlendirilmesini planlamaktayız" dedi.

Karaman, genel müdürlük organizasyonunu da yeniden yapılandırdıklarına değinerek, yeni dönemde Vakıfbank'ta çağdaş bankacılığın ihtiyaç duyduğu bir çok birimin kurulduğunu söyledi.

Karaman, "Genel müdürlük ve şubelerde ilk defa uygulamaya koyduğumuz pazarlama odaklı yapı ve yenilenen organizasyon sayesinde bugün pazarlama formasyonuna sahip 3 bin personel müşterilerine en iyi hizmeti sunmak için var güçleriyle çalışmaktadır. Yılın bankacılık çalışmalarının tamamının hayata geçirilmesiyle kadromuzun yüzde 50'sinin pazarlama ve satışta görev almasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Her 3 ayda bir tekrarlanacak şekilde şubelere sistematik hedef verme sürecini başlattıklarını, kişi bazında ölçüm yapabilen aynı zamanda bilgi işlem ortamında erişilebilen bir performans sistemi kurduklarını kaydeden Karaman, Vakıfbank şubelerinde müdürlerin ve personelin sürekli takip ettikleri performans karneleri bulunduğunu, bu performans sistemi çerçevesinde bankanın başarılı personeline maaşının yüzde 30'una kadar başarı primi alabilme imkanı tanındığını anlattı.

Karaman, yeni bir insan kaynakları bilgi sistemine geçtiklerini, ayrıca performansı esas alan liyakat üzerine kurulu insan kaynakları politikaları geliştirdiklerini vurgulayarak, bu politikalar sayesinde performansı üst düzey olan personelin kariyerinde çok daha hızlı bir sürede yükselmesi ve özel eğitimlerle donanımının artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Karaman, bu çerçevede Vakıfbank'taki başarılı yöneticilerin yurt içi ve yurt dışındaki master programlarına katılmasını sağlayacak destekleyici programları devreye aldıklarını aktararak, "Uygulamaya geçeceğimiz yeni personel sisteminde başarısız personelin Vakıfbank'a yük olmaması ve başarılı personelin her türle kaynaklarla desteklenmesi esas alınmıştır" dedi.

Karaman Türkiye'de kendilerine hedef aldıkları üniversitelerde aktif bir işe alım stratejisi izlediklerini belirterek, üniversitelerde yüksek performans gösteren öğrencilerin Vakıfbank'a sınavsız alımını sağlayacak özel işe alım süreçleri geliştirdiklerini, bu kapsamda üstün başarılı öğrencileri bankada istihdam ettiklerini anlattı.

"VAKIFBANK BANKA KARTI 'ULAŞIM KART' OLARAK DA KULLANILACAK"

Kredi kartı alanında World ile işbirliği yaptıklarını hatırlatan Karaman, bunun dışında kart alanında ciddi kurumlar ve yeni ürünlerle kamuoyunun karşısına çıkacaklarını söyledi.

Vakıfbank'ın banka kartı ile ulaşımda yeni bir dönem başlattığını ve Vakıfbank banka kartının "Ulaşım Kart" olarak da kullanılacağını bildiren Karaman, "Ulaşım Kartla dünyanın en büyük şehirlerinde yaygınlaşan uygulamayı Türkiye'ye getirerek bu öncü hizmeti ilk kez İzmir ve Adana'da uygulamaya başlayacağız" dedi.

Karaman, konut kredilerininde ilk 3 banka arasında olma konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Karaman, kısa bir süre içinde bu alanda yeni markaları, ürünleri ve Türkiye'de ilk kez uygulanacak "Emlakçı Sadakat Programı"nın devreye gireceğini bildirdi.

İŞTE YENİLENMENİN MALİYETİ

Bilal Karaman, bugün kamuoyu ile paylaştıkları kurumsal kimlik değişimi için 15 milyon dolar harcama yaptıklarını belirterek, "Yeniden yapılanma ve bu kapsamda teknolojik altyapı için 2005-2007 yılları arasında yaklaşık 65 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2008-2010 yılları arasında da 75 milyon dolarlık ilave teknoloji yatırımı daha yapacağız. 6 yılı kapsayan bu büyük değişimin toplam maliyetinin 155 milyon dolar olmasını planladık" diye konuştu.

Karaman, konuşmasının sonunda 30 yıldır Vakıfbank'a olan inancını hiç kaybetmediğini ifade ederek, "Bugün bu inanç ve gururla söylüyorum ki çok zor şeyler başardık. Vakıfbank'ı durağan bir yapı olmaktan çıkarıp dinamik bir fikir haline getirdik" dedi.

Kredi kartları alanında pazar paylarını artırmak için yeniden yapılanmaya gittiklerini de söyleyen Karaman,  “World ile işbirliği yapma kararı aldık. Kart alanında World ile iş birliği dışında da çok ciddi yatırımlar ve yeni ürünler ile kısa vadede karşınıza çıkıyor olacağız. Günlük yaşamı kolaylaştıran hizmetlerine bir yenisini daha ekleyen VakıfBank, banka kartıyla ulaşımda yeni bir dönem başlatıyor. Artık VakıfBank'ın banka kartı, 'Ulaşım Kart' olarak da kullanılacak. Ulaşım Kart'la, dünyanın en büyük şehirlerinde yaygınlaşan uygulamayı Türkiye'ye getirerek bu öncü hizmeti ilk kez İzmir ve Adana'da uygulamaya başlayacağız” diye konuştu.

Konut kredilerinde ilk üç banka arasında olma konusunda kararlı olduklarını da vurgulayan Karaman, “Emlakçı Sadakat Programı”nın da müjdesini verdi. Şimdiden çok yol aldıklarını ve önemli başarılara imza attıklarını da belirten VakıfBank Genel Müdürü Bilal Karaman, özetle şunları söyledi:

“Kamuya en son açıklanmış 31 Mart 2008 tarihli bilançolara göre, VakıfBank hem şube başına, hem de çalışan başına kredi ve mevduatta, sektördeki en büyük 10 banka arasında 1. sıradadır. Aktif büyüklüğümüz, 2008 Mart sonunda  2005 yıl sonuna göre, yüzde 43 arttı. 2010 yılı hedefimiz yüzde 77 büyüme ile  82,5 milyar YTL'dır. Kredilerimiz, 2008 Mart sonunda, 2005 yıl sonuna göre, yüzde 118 arttı. 2010 yılı hedefimiz yüzde 110 büyüme ile  55 milyar YTL'dir. Mevduatımız, 2008 Mart sonunda 2005 yıl sonuna göre, yüzde 38 artış sağladı. 2010 yılı hedefimiz ilave yüzde 88 büyüme ile 60 milyar YTL'dir.”

Bilal Karaman toplantı sonunda yöneticileriyle birlikte basına poz verdi...

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde