Türkiye ile Malezya arasında anlaşmalar imzalandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim'i Beştepe'de resmi törenle karşıladı. Görüşmenin ardından iki ülke arasındaki anlaşmalar için imza töreni düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Türkiye-Malezya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Birinci Toplantısı'nın ardından çeşitli anlaşmaların imza törenine geçildi.
Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Malezya Başbakanı Enver İbrahim Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi Kurulması hakkındaki ortak bildiriyi imzaladı.
"Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Malezya Yükseköğretim Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Alanında İşbirliği I. Ortak Komite Toplantısı Tutanağı" Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Malezya adına Malezya Yüksek Öğretim Bakanı Dr. Zambry Abd Kadir tarafından imza altına alındı.
"Türkiye Cumhuriyeti Yatırım ve Finans Ofisi ile Malezya Yatırım Geliştirme Kurumu Arasında Mutabakat Zaptı"na Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu ile Malezya adına Malezya Yatırım Geliştirme Kurumu Yürütme Kurulu Başkanı Ybhg. Datuk Sikh Shamsul İbrahim Sikh Abdul Majid imza attı.
"Türkiye İhracat Kredi Bankası ile Malezya İthalat-ihracat Bankası Arasında Mutabakat Zaptı"nı Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı ve Türkiye İhracat Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik ile Malezya adına Malezya İthalat-İhracat Bankası Başkanı Datuk Nurbayu Kasim Chang imzaladı.
"Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı ve Malezya Uluslararası Stratejik ve Araştırmalar Merkezi Arasında Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı"nı Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü Doç. Dr. Nebi Miş ile Malezya adına Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mohd Faiz Abdullah tarafından imza altına alındı.
DESAN TERSANELERİ'NDEN İŞBİRLİĞİ İMZASI
"Desan Tersaneleri ve Malezya İçişleri Bakanlığı Arasında Bir Adet Çokamaçlı Görev Gemisi Alımına İlişkin Kabul Mektubu"nu DESAN Tersaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Cenk İsmail Kaptanoğlu ile Malezya adına Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Amran Mohamed Zin imzaladı.
"Türkiye Cumhuriyeti Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İle Malezya İletişim ve Multimedya Komisyonu (MCMC) Arasında Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı"na Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ile Malezya adına Malezya İletişim ve Multimedya Komisyonu Başkanı Tan Sri Mohamad Salim Bin Fateh Din imza attı.
'TİCARETİMİZİ HEDEFE TAŞIYACAĞIMIZA İNANIYORUM'
İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında “kardeşim” diyerek hitap ettiği Malezya Başbakanı Enver İbrahim'e ve heyetine “hoş geldin” dedi. Erdoğan, Kuala Lumpur'a yaptıkları ziyarette iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefini 10 milyar dolar olarak açıkladığını hatırladı. Cumhurbaşkanı, “Ortak çabalarımızla ticaretimizi dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde bu hedefe taşıyacağımıza inanıyorum. Malezya'nın ülkemizdeki yatırımlarını artırmasını arzu ediyoruz. Görüşmemizde savunma sanayi konularını da ele aldık. Malezya ile bu alanlarda birçok proje gerçekleştirdik, birçoğu da devam ediyor. Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz. Bölgesel ve uluslararası iş birliği de gündemimizin üst sıralarındaydı. Bugün bir kez daha uluslararası meselelerde benzer görüşlerde olduğumuzu memnuniyetle gördük. Bilhassa Gazze konusunu birlikte yakından takip etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Enver İbrahim'in Kamboçya ile Tayland arasındaki gerginliğin azaltılmasında büyük katkıları olduğunu belirterek, kendisine çabaları için de teşekkür etti. Erdoğan, Enver İbrahim'e Türkiye-Malezya kardeşliğine yaptığı eşsiz katkılardan ötürü Türkiye Cumhuriyeti nişanı tevcih edeceklerini de açıkladı.
'VİCDANIN SESİ VE CESUR BİR LİDER'
Enver İbrahim ise konuşmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteği için teşekkür ederek ve Malezya halkının takdir duygularını ileterek başladı. İbrahim, "Vicdanın sesi ve cesur bir lider olarak, sadece Türkiye Cumhuriyeti için değil aynı zamanda dünyanın geneli ve özellikle İslam dünyasına yapmış olduğunuz liderlikten dolayı teşekkür etmek istiyorum" dedi.
İbrahim, belirsizliklerle dolu, yeni tutum ve politikalar gerektiren bir dünya ortamı içerisinde olduklarını söyleyerek “Bu vesileyle işbirliğimizi yüksek düzeyli stratejik iş birliği seviyesine çıkarma düşünceniz için teşekkür ederim. Malezya'da bu son derecede nadir bir uygulama. Bu tür bir güvene ve karşılıklı muhabbete sahip olduğumuz çok az sayıda ülke var. Biz sizin yeteneklerinize, kapasitenize ve gücünüze inanıyoruz. Türk halkının kapasitesine, Türk sanayinin bilim ve teknoloji konusundaki kapasitesine inanıyoruz. Bütün dünyaya yeteneklerini kanıtlamış ve göstermiş olan bir ülke. bu vesileyle ilişkilerimizi ticaretimizi artırmaya devam edeceğiz" dedi.
İbrahim, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, uluslararası ilişkiler konusundaki liderliğinin tartışılmaz olduğunu kaydetti. Enver İbrahim, "Bütün dünyanın bildiği bir liderlik sergiliyorsunuz. Biz bu anlamdaki duruşunuzu takdir etmekle imrenmekle kalmıyoruz aynı zamanda çabalarınızı destekliyoruz. biraz daha karmaşık olduğunu düşündüğümüz konularda sizin yanınızda durmaya çalışıyoruz. Filistin ve Gazze'den bahsettiniz. Bu konuda ahlaki ilkelerin tamamen terk edildiği bir ortamda, insanlığa ve adalete hiçbir şekilde önem verilmediği bir ortamda siz buna karşı durdunuz, sizin bu konudaki inisiyatifinizde, girişiminizde sizi desteklemeye devam edeceğiz. Bu zulme uğrayanların sesi olduğunuz anlamına geliyor. Lütfen bu konudaki çabalarınızı sürdürün, bizde ülkemizi temsilen muhabbetle sevgiyle sizi desteklemeye devam edeceğiz. bu konudaki çabalarınızı sürdürmeniz dileğiyle” diye konuştu.
patronlardunyasi.com















