YTL'de Yeni kalıcı gibi
YTL'YE DÖNÜŞTE HEDEFLER TUTTURULDU. ANCAK, YTL'DEKİ YENİ İBARESİ KALKMIYOR

Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçişte, geride bırakılan 8 ay içerisinde hem banknotlar hem madeni paralarda, yüksek oranda bir dönüşüm gerçekleştirildi ve oran yüzde 91'e ulaştı.
Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası'nda düzenlenen 'Yeni Türk Lirası' konulu basın toplantısında yaptığı konuşmada, TL'den sıfırların atılması ve yeni para birimine geçişin Türkiye'de on yıllardır konuşulduğunu, ancak bir türlü gerçekleştirilemeyen, hep ertelenen bir reform olduğunu söyledi.
2004 yılı boyunca, çok yoğun bir hazırlık döneminin yaşandığını hatırlatan Babacan, YTL'ye 2005 ile birlikte geçildiğini ve geride bırakılan 8 ay içerisinde hem banknotlar hem madeni paralarda yüksek oranda dönüşümün gerçekleştiğini vurguladı.
Babacan, 'Türkiye'deki tüm bankacılık sistemleri, vergi daireleri, tüm şirketlerin muhasebe sistemleri, kredi kartı sistemleri, yazar kasa sistemlerinde, yani sadece işin tedavüldeki para kısmı değil, aynı zamanda diğer lojistik konularda, başarı ile YTL'ye uyum sağlanmış oldu' dedi.
Korkuya yer yok
YTL'YE DÖNÜŞÜM
Babacan'dan sonra söz alan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de YTL'ye geçişte banknotların dönüşüm oranının, 2 eylül itibarıyla yüzde 91'e ulaştığını açıkladı.
Serdengeçti, 3 büyük kupürde (20, 10 ve 5 milyon TL) adet olarak değişim oranının yüzde 88'e ulaştığını, ancak 1 milyon TL ve 500 bin TL'de oranın ise yüzde 65 civarında olduğunu bildirdi. Serdengeçti, madeni paralarda olduğu gibi, 'düşük değerli' küpürlerin yeni para birimine dönüşümünün yavaş ilerlediğini ifade ederken, bu sürecin beklentilerle uyumlu olduğunu vurguladı.
Sürecin henüz yüzde 100 tamamlanmadığını, bu yılın sonuna kadar YTL ile eski liranın beraber tedavülde kullanılacağını, bu yılın sonu itibariyle artık eski liraların sadece bankalarda değiştirilebileceğini hatırlatan Babacan, yıl sonuna kadar etiketlerde yeni liralarla, eski liraların yan yana görülmeye devam edileceğini bildirdi.
YTL'ye geçişten önce birçok yersiz korku senaryosunun üretildiğini belirten Babacan, "Enflasyon çıkacak dendi, devalüasyon olacak dendi, halk alışamaz dendi... Ancak şu çok önemli, biz ne yaptığımızı, ne yapacağımız gayet iyi biliyoruz. Herhangi bir konuyu politika olarak belirlediysek, kararlılıkla uyguluyorsak, biz ona inanıyoruz ve gerçekten uygulayacağız demektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın." diye konuştu.
"YTL dünya parası oldu"
YTL'ye geçişle yüksek enflayon döneminin kapatıldığının tescillendiğine işaret eden Babacan, bunun enflasyonla mücadeleye olumlu katkı sağladığını ve Türk halkının kronik sorunların çözülebileceğine, çözümsüzlerin çözüm yoluna gireceğine inandırdığını kaydetti.
"YTL artık bir dünya parası" diyen Babacan, bunun en büyük göstergelerinden birinin de Türk iç borçlanma senetlerinin 40 milyar dolarının yabancılar tarafından alınması olduğunu aktardı. Babacan, YTL'yi enflasyon karşısında ezdirmeyeceklerine de dikkat çekti.
'Yeni' ibaresi hemen kalkmayacak
Babacan bir süre sonra YTL'deki 'yeni' ibaresinin düşeceğini, ancak bunun zamanını halkın belirleyeceğini kaydetti.
Ali Babacan, yeni ibaresinin kaldırılmasının Bakanlar Kurulu kararı ile kolayca yapılabileceğini belirtirken, 'ne zaman ki halk arasında Yeni TL yerleşti, yeni demeye gerek kalmadı, hükümet bunu kısa süre içinde yapabilir. TL dendiğinde zaten, şu anda kullandığımız YTL ifade ediliyor... Ama şu an, yeni ifadesinin kaldırılması için erken. Benim tahminim, bir kaç yıl daha bu yeni ibaresine devam edeceğiz' diye konuştu.