Dolar
39,6849
0,09%
Euro
45,7716
0,40%
Sterlin
53,4257
-0,06%
Bitcoin
4.117.940
-0,34%
BİST-100
9.203,37
1,11%
Gram Altın
4.297,095
0,02%
Gümüş
36,02
-1,03%
Faiz
45,55
-0,63%

Yönetici profesyonel mi olmalı?

Murat Yeşildere, aile şirketlerinde kritik noktanın yönetim felsefesi olduğunu belirtirken, ''Yönetim kurullarında aynı soyadını taşıyan insanlar olunca hesap soramıyorsunuz'' dedi.

11.03.2007 11:41
Haberi paylaşın
Yönetici profesyonel mi olmalı?
16px
32px

Tepe yöneticilerin atanmasına aracılık eden ve kamuoyunda ''beyin avcısı'' olarak nitelendirilen şirketlerden Egon Zehnder Türkiye'nin ortağı Murat Yeşildere, aile şirketlerinde kritik noktanın yönetim felsefesi olduğunu belirtirken, ''Yönetim kurullarında aynı soyadını taşıyan insanlar olunca hesap soramıyorsunuz'' dedi.

Yeşildere, aile şirketlerinin çokluğunun sadece Türkiye'ye has bir durum olmadığını belirtirken, kriz döneminde aile şirketi olmanın avantaj da sağladığını kaydetti. Ancak, aile şirketlerinin yönetimlerinde profesyonelleşme olmadığına dikkat çeken Yeşildere, ''Bizde paylaşımcı yönetim anlayışı pek yok. Bu yapı değişmeli ve paylaşımcı yönetimler gelmeli, yönetim kurulu üyelikleri profesyonel yöneticilerle paylaşılmalı'' diye konuştu.

Türkiye'de bağımsız yönetim kurulu üyesi atanması ile ilgili motivasyonun olmadığını belirten Yeşildere, burada SPK gibi kuruluşlara iş düştüğünü ve bu kuruluşların yönlendirici olması gerektiğini belirtti.

YÖNETİCİ PROFESYONEL Mİ OLMALI? UZMAN MI?

Türkiye'de yönetici ve uzman farkının pek anlaşılmış olmadığını, öncelikle yöneticinin teknik bilgisi ve pazar bilgisine bakıldığını ifade eden Yeşildere, kariyer bazlı bir yönetici seçimi yapıldığını vurguladı.

Türkiye'de profesyonel yöneticilerden ziyade, uzman yöneticilerle çalışıldığını söyleyen Yeşildere, bunu usta-çırak ilişkisine benzetti ve ''Bunun için bireysel konularda daha iyiyiz ama ortak problemleri çözmede tıkanıyoruz. O zaman da sadece kendi gücümüze dayalı sınırlı işler yapabiliyoruz'' dedi. Yeşildere, bu nedenle Türk insanının bireysel konularda başarılı olurken, takım oyunlarında bu başarıyı yakalayamadığını, ülkede koalisyonların yürümediğini anlattı.

YÖNETİM KURULLARINDA KADININ ADI YOK

Avrupa'da 300 şirket ile İMKB şirketleri üzerinde yapınlan araştırmalar sonucunda ilginç verilerin ortaya çıktığını da anlatan Yeşildere, Avrupa ülkelerinde yönetim kurulları ortalama 11 kişiden oluşurken, Türkiye'de bu sayının 6 kişinin altında kaldığını vurguladı.

Avrupa'daki şirketlerin yüzde 75'inde, en azından bir kadın üye bulunurken, Türkiye'de bu oranın yüzde 10'un altında kaldığını da kaydeden Yeşildere, ''Toplamda ise kadın yönetim kurulu üyelerinin erkek üyelere oranı binde 5'ler seviyesinde ki buna aile şirketleri de dahil'' diye konuştu.

YÖNETİCİYİ BELİRLEYEN 8 KRİTER

Yönetici seçiminde, aralarında sonuç odaklılık, ekip ve birey geliştirme, işbirliği becerisi, ekip liderliği ve stratejik düşünme gibi niteliklerin yer aldığı 8 yetkinlik kriterleri olduğunu ifade eden Yeşildere, ''Burada sektör önemli değil, bunları tutturanlar ihtiyacı yüzde 90 oranında karşılayabiliyor'' dedi.

Türkiyede tepe yönetici aranırken, bilinçli bir seçim yerine maliyet odaklı bir yaklaşım sergilendiğini de anlatan Yeşildere, yabancı sermayenin gelişinin sektörü olumlu etkilediğini sözlerine ekledi.

editörün seçtikleri
Kültür Yolu Festivali'nin dördüncü durağı Samsun
Kültür Yolu Festivali'nin dördüncü durağı Samsun#Kültür Yolu Festivali
benzer haberler
Yurtdışında başarılı olan, Türkiye'nin göğsünü kabartan dünyanın konuştuğu o isimler...
Yurtdışında başarılı olan, Türkiye'nin göğsünü kabartan dünyanın konuştuğu o isimler...