Yavru vatanda turizm yatırımları patladı

Yavru vatanda turizm yatırımları patladı

KKTC’de turizm yatırımlarında patlama yaşanıyor. İnşaatı devam eden 66 otelin tamamlanmasıyla KTTC’de 8 bin olan yatak kapasitesi 19 bin 500’e çıkacak. KKTC’de yeni yatırımlarla yatak kapasitesinin 5 yılda 30 bini, 30 yılda ise 70 bini bulması bekleniyor.

Yavru vatanda turizm yatırımları patladı
16px
24px
06.08.2005 00:00Güncelleme: 25.10.2023 14:54
ABONE OLgoogle

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) turizm yatırımlarında patlama yaşanıyor. İnşaatı devam eden 66 otelin tamamlanmasıyla KTTC’de 8 bin olan yatak kapasitesi 19 bin 500’e çıkacak. Özellikle turizm yatırım alanı ilan edilen Bafra yeni yatırımları çekerken, Girne, Marusa ve İskele turizm tesis inşaatlarının yoğun olarak devam ettiği yerler arasında geliyor. KKTC’de yeni yatırımlarla yatak kapasitesinin 5 yılda 30 bini, 30 yılda ise 70 bini bulması bekleniyor.

BAFRA’YA 250 MİLYON DOLAR:

KKTC Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Salih Egemen KKTC’de yaşanan turizm yatırımları patlamasına ilişkin olarak şu bilgileri verdi: ‘Bafra planlı turizm yatırım bölgesi ilan edildi. Bu bölgede 11 otel için yer ayrıldı. Bir tanesi devlet rezervi olarak ayrıldı. 9 otel için kira sözleşmesi yapıldı. Eren Talu’nun projesi için ise ön tahsis yapıldı. Bafra’da tamamı 250 milyon doları bulan bu yatırımlarla 2 yılda yaklaşık 8 bin yatak kapasitesine ulaşılacak.’

KUMKÖY’DE DE PLANLANACAK:

Egemen, Bafra’nın ardından Yayla, Kumköy’de de bir planlama yapacaklarını söyleyerek, ‘Bafra’nın gördüğü yoğun ilginin ardından burayı da turizm yatırım bölgesi olarak planladık. Kumköy’ü de yatırıma açacağız’ dedi.

Türkiye Kalkınma Bankası’nın (TKB) bir kereye mahsus olmak üzere Kıbrıs’ta yapılacak turizm yatırımlarında kredi kullanma imkanı tanıması Bafra yatırımlarını hızlandırdı. 2002 yılı sonunda 22 firma kredi için müracat etti. TKB 8 firmaya 105 milyon YTL (105 trilyon lira) kredi tahsis etti.

ÖNCÜ PORT BARBAROS:

KKTC’nin en büyük turizm yatırımlarından olan 100 milyon dolarlık Port Barbaros projesini İngiliz LTG şirketine devreden Kıbrıs asıllı işkadını Sıdıka Atalay ‘1999’da başladığımız bu proje Kuzey Kıbrıs’ta yapılan turizm yatırımlarına öncülük etti. Bu tüm Akdeniz’e örnek olacak özel bir proje. Projeyi Mart ayında İngiliz LTG’ye devrettik. Oraya yapılmış en büyük yabancı yatırım oldu. Bu yatırımla KKTC gayri resmi de olsa tanındı’ diye konuştu.

Güney’in tehdidi tedirgin ediyor

SIDIKA Atalay, Güney Kıbrıs’ın veto tehdidi ile Fransa’nın tutumunu şöyle değerlendiriyor: ‘Kıbrıs’ta yabancılar emlak alıyor. Bu tür açıklamalar geçici tereddütler yaratıyor ama alımları devam ediyor. Direkt uçuşların olmayışı KKTC turizmini en çok etkileyen şey. Bu tür açıklamalar direkt uçuşların olamayacağı ihtimalini güçlendiriyor. Yabancı yatırımcıların araştırmaları hálá sürse de başlayacak yatırımlar bu çıkışlar yüzünden zamana yayılıyor. Azerbaycan’ın direkt uçması adada heyecan yaratmıştı.’

KKTC turizmde 10-15 yılda Güney Kıbrıs’ı yakalayabilir

TURİZM Yatırımcıları Derneği Başkanı Oktay Varlıer Kuzey Kıbrıs’ta çok iyi bir turizm potansiyeli olduğuna dikkat çekerek, ‘Kıbrıs çok bakir bir yer. Çok önemli bir turizm destinasyonu olabilir. Bafra bölgesinde çeşitli araziler tahsis edildi. Önemli yatırımlar yapılıyor’ dedi. Güney Kıbrıs’ın 110 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu ve her yıl 3 milyon turisti ağırladığını hatırlatan Varlıer şunları söyledi: ‘KKTC’nin yatak kapasitesi ise 8-12 bin civarında. Turist sayısı ise 400 bin. Bu turistlerin büyük kısmını da oraya casinolara giden Türkler oluşturuyor. KKTC, Güney’in yatak kapasitesinin 10’da biri gibi bir rakama sahip. Turist sayısında ise Güney, Kuzey’e 7-8 kat fark atıyor. KKTC’de 5 yılda yatak kapasitesi yapılan yatırımlarla 25-30 bini bulur. Uzun dönemde, 10

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde