Dolar
36,6776
0,40%
Euro
39,998
0,67%
Sterlin
47,5668
0,33%
Bitcoin
3.062.173
0,42%
BİST-100
10.871,89
0,29%
Gram Altın
3.534,723
0,82%
Gümüş
33,79
0,02%
Faiz
39,51
0,36%

Yargıtay: Banka, mudi hesabına dokunamaz

Yargıtay, bankanın, müşterisinin rızası olmadan, kişisel mevduat hesabına müdahale edemeyeceğine karar verdi. Yargıtay, mudiden habersiz bankanın hesaba karışamayacağına da hükmetti.

11.10.2005 00:00
Haberi paylaşın
Yargıtay: Banka, mudi hesabına dokunamaz
16px
32px

Bu karar ışığında bankalar borçlarından dolayı müşterilerinin mevduat hesaplarına gelen havale ve girişlerden kesinti yapamayacak. Dava konusu olaydaki gibi banka müşterisinin karşılıksız çıkan çekinin bedeli, hesabına gelen havaleden kesilemeyecek. Gebze’de bir banka hesabına havale yapıldı. Banka, mudinin hesabına gelen havaleden karşılıksız çıkan çekinin ödemesini yapmak üzere kesinti yaptı. Yani banka karşılıksız çek tahsilatını havaleye el koyarak yaptı.

MUDİ DAVA AÇTI:

Bunun üzerine mudi, kendisinden habersiz yapılan bu işleme karşı yargı yoluna başvurdu. Gebze 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, davacı mudiyi haklı bularak, ‘Genel bankacılık uygulamaları bakımından sehven de olsa davacının hesabına gönderilen havalenin geri alınamayacağı’na karar verdi. Bankanın mudiyle yapacağı karşılıklı bir protokol ile olayı çözümlemesi gerektiğine karar veren mahkeme, mudinin banka tarafından zarara uğratıldığına hükmetti. Mahkeme, bankanın söz konusu havale miktarını mudiye, faizi ile birlikte ödemesine karar verdi. Bankanın kararı temyiz etmesi üzerine dava Yargıtay 11’inci Hukuk Dairesi’ne taşındı. Yargıtay, yerel mahkemenin kararında usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığını belirterek, onadı. Yargıtay kararında, havalenin mudi adına yapılmış bulunduğuna vurgu yapılarak, ‘Havale bedelinin mudi adına hesabına geçirilmesinden sonra bankanın tek taraflı olarak bu parayı mudinin hesabından alması mümkün değildir’ denildi. Bankanın temyiz başvurusu bu nedenlerle reddedildi.

editörün seçtikleri
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın başlattığı 'Yarısı Bizden' kampanyası 'dönüşüm kurnazlığı'na dönüştü
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın başlattığı 'Yarısı Bizden' kampanyası 'dönüşüm kurnazlığı'na dönüştü#kentsel dönüşüm