Dolar
38,7745
0,03%
Euro
43,1625
-0,99%
Sterlin
51,2195
-0,82%
Bitcoin
4.030.996
-0,18%
BİST-100
9.676,9
3,05%
Gram Altın
4.026,723
-2,82%
Gümüş
32,42
-0,98%
Faiz
51,1
-0,78%

Yargıçtan İTO Başkanı'na çok ilginç soru

İTO Başkanı Yalçıntaş'ın savunmasında, yönetim kurulu kararı doğrultusunda avukatlara talimat verdiğini söylediği belirtildi.

27.10.2010 08:47
Haberi paylaşın
Yargıçtan İTO Başkanı'na çok ilginç soru
16px
32px

Yüksek yargıda rüşvet iddiaları sonrası başlatılan soruşturmada aralarında İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ile eski Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Oskay'ın da bulunduğu 9 zanlı tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderildi. 
 
İTO Başkanı Yalçıntaş'ın savunmasında, yönetim kurulu kararı doğrultusunda avukatlara talimat verdiğini söylediği belirtildi. Tutuklama gerekçeleri arasında 'delil karartma şüphesi' de gösterildi. Zanlıların mahkemeye verdikleri ifadelerden, polisin, avukat Necdet Okçu'nun televizyonuna izleme cihazı takarak rüşvet görüntülerini kaydettiği anlaşıldı.

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) ile CNR Fuarcılık arasındaki fuar salonlarının tahliyesi davasında gündeme gelen rüşvet soruşturmasında 14 zanlı dün sabah Ankara Adliyesi'ne getirildi. Cumhuriyet savcıları Mehmet Tamöz ve Hüseyin Kocabey tarafından sorgu işlemleri tamamlanan 14 kişiden aralarında İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş'ın da bulunduğu 11'i, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilirken 3 kişi serbest bırakıldı.

Tutuklanması istenen İTO Başkanı Yalçıntaş, mahkemede, CNR Fuarcılık ile Dünya Ticaret Merkezi arasındaki tahliye davasını takip eden avukatı Süleyman B.'ye, "Karar aldık. Her şeyimiz tamam. Gidin halledin." şeklindeki sözlerini Dünya Ticaret Merkezi Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda söylediğini belirtti.

Bunun üzerine mahkeme yargıcının Yalçıntaş'a, "Yönetim Kurulu olarak rüşvet verme kararı mı aldınız?" diye sorduğu öne sürüldü.

 Yalçıntaş ise, "Yönetim Kurulu 12 kişi. 11 kişinin kararı ile böyle bir şey çıktı. Ne karar alındıysa onu telkin ettim. Yönetim Kurulu'nun kararını uyguladım." savunması yaptı.

Yalçıntaş ifadesinde “Hukuk dışı bir eyleme karışmadım. Tek başıma ödeme yaptırma yetkim yok. Yönetim kurulu kararlarına bakılsın bu tür konu ne gündeme gelmiş ne de kimseye ödeme yapılmıştır” dedi, yönetim kurulu kararlarındaki 1.200 milyon dolar için ise, avukatlar için bir defaya mahsus pirim ücreti olduğunu söyledi.

Sorguların ardından Nöbetçi 5. Sulh Ceza Mahkemesi, Yalçıntaş'la birlikte eski Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Oskay, avukat Necdet Okçu'nun da aralarında bulunduğu 9 zanlının tutuklanmasına karar verdi. Bu arada 9 kişinin tutuklanmasının gerekçeleri arasında 'delil karartma şüphesi' de gösterildi. Soruşturma kapsamında edinilen bilgiye göre, şüphelilerin tutuklanmalarına karar veren nöbetçi hâkim, halen soruşturma kapsamında dinlenmesi gereken bazı tanıklar ile ulaşılamayan bazı şüpheliler bulunduğuna dikkati çekti. Hâkim, delil karartma şüphesi ile şüphelilerin üzerlerine atılı suçlamanın vasıf ve mahiyeti gibi sebepleri tutuklama kararının gerekçesi olarak gösterdi.

Bir nolu müftü yardımcısı kim?

Mahkeme, şüphelilerin aralarında şifreli konuşmalarını da gündeme getirdi. Şüpheli Serkan Tığlıoğlu ifadesinde şüpheli Süleyman Balcı ile yaptığı telefon konuşmasında geçen “başkan” ifadesinin Yalçıntaş’a ait olup olmadığını ve “bir numaralı müftü yardımcısı tabiri” ile neyi kast ettiğini sordu. Tığlıoğlu ise “Hatırlamıyorum” yanıtını verdi.

AKP’li Şaban Dişli’nin adı geçti

Mahkemede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu’nun Grup Başkanvekili olduğu dönemde suçlamalar nedeniyle parti yönetiminden istifa eden AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’nin de adı geçti. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ile tutuklanan Hüseyin Uysal hâkimin isim vererek sorması üzerine “Dişli’yi tanımıyorum’ dedi.

İZLEME CİHAZIYLA RÜŞVET GÖRÜNTÜLENDİ

Zanlıların mahkemeye verdikleri ifadeden polisin, avukat Necdet Okçu'nun televizyonuna izleme cihazı takarak rüşvet görüntülerini sesli ve görüntülü kaydetmeye çalıştığı anlaşıldı. Savcılık fezlekesinde hakkında Yargıtay tarafından soruşturma yürütülen Yargıtay 6. Hukuk Dairesi eski başkanı Hasan Erdoğan'a poşet içinde rüşvet verdiği iddia edildi. Okçu'ya iş yerinde teknik takibe takılan beyanları soruldu. Yargıtay eski Daire Başkanı Erdoğan'a poşet içerisinde rüşvet verip vermediği sorusuna Okçu, rüşvet iddialarını reddederek cevap verdi.

Gizli kamerayla izlediler
 
Mahkemeye  sevkedilen 2 kişi ise serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında, avukatların bürolarına ve bazı işadamlarının ofislerine polisin gizli kamera yerleştirerek tüm görüntüleri kaydettiği belirtildi. Savcılar, gözaltına alınan 18 kişiyi serbest bırakırken Avukat N.O.’nun liderliğini yaptığı ileri sürülen çetenin, 30 ayrı dava için yargı mensuplarına rüşvet dağıttığı iddia edildi. 2008 Temmuz ayından itibaren takibe alınan ve aralarında 13 avukatın da bulunduğu şüphelilerin, polis tarafından takip edildiği de soruşturma dosyasında yerini aldı. Polisler, çete lideri N.O.’nun odasına gizli kamera yerleştirirken, soruşturmaya adı karışan diğer şüpheliler ise özel donanımlı takip araçlarıyla izlendi. N.O.’nun, bir müşterisine ait Yargıtay’daki dava dosyasının lehte sonuçlanması için Yargıtay hakimi H.E.’ye 300 bin TL gönderdiği yönündeki iddialar gizli kameralar sayesinde tespit edildi.

Delil karartma şüphesi

N.O.’nun, çetenin kurucusu olduğu iddia edilen Yargıtay 12. Dairesi emekli Başkanı M.O. ile sık sık bürosunda görüştükleri, rüşvet konuşmaları yaptıkları da soruşturma dosyasına girdi. Gözaltına alınan Yargıtay mübaşiri R.A., B.B. ile kurumda görevli memurlar B.A., H.U., G.K., İ.M. ile Y.D.’nin davalara ilişkin dosyalardaki evrakları kaybederek, davayı uzattıkları, hakimlerle çete üyeleri arasında irtibat sağlayarak rüşvete aracılık ettikleri öne sürüldü. Yargıtay görevlilerinin dosyanın maddi karşılığı kadar komisyonu rüşvet olarak aldıkları iddia edildi. Hakim, delil karartma şüphesiyle şüphelilerin üzerlerine atılı suçlamanın vasıf ve mahiyeti gibi nedenleri tutuklama kararının gerekçesi olarak gösterdi.

Tutuklananlar kimler

Nöbetçi Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan Yalçıntaş ve Oskay’ın yanısıra avukat Necdet Okçu, İlhan Balcı, avukat Süleyman Balcı, Hüseyin Uysal, Bekir Akbal, Resul Dalkıran ve Yavuz Çay’ın da aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklandı.

Zaman/Radikal/Star/Hürriyet