Vali Cerrah 'Marka' yarattı

Vali Cerrah 'Marka' yarattı

Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah'ın talimatıyla, İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan şirket, kentin sembolü olan yerfıstığından marka çıkardı

Vali Cerrah 'Marka' yarattı
16px
24px
19.10.2010 10:42
ABONE OLgoogle

Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah'ın talimatıyla, İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan şirket, kentin sembolü olan yerfıstığından draje şeker, bisküvi tozu, dondurma, krema, kek, ezme, baklava, lokum, cezerye ve Medine hurması üretimine başlayarak girişimcilere örnek oldu. Yerfıstığı ürünleri Osmaniye'nin yöresel halayı ''beymail'' markası adı altında tüketiciyle buluştu. 

     Türkiye genelinde 30 bin hektar alanda üretilen yer fıstığının yüzde 44'ünü Osmaniye tek başına karşılıyor. Bunun yanı sıra, ülkedeki toplam üretiminin yüzde 80'i burada işlenirken, yine Türkiye üretiminin yüzde 90'ı da bu kentte pazara sürülüyor. Osmaniye'nin sembolü olan bu ürün, kent nüfusunun yüzde 15'inin de geçimini sağılıyor. Kentte bulunun 20'si büyük ölçekli toplam 350 işletmede, yaklaşık 3 bin 500 kişi çalışıyor. 

     İçi çerezlik olarak tüketilen yerfıstığının kabuğu sunta yapımı, yem dolgu maddesi, mantar yetiştiriciliği, yakacak, yapay odun yapımında dolgu maddesi, yapay kömür yapımı, sığır yetiştiriciliğinde kaba yem ve kümes hayvanı yetiştiriciliğinde ise altlık olarak değerlendiriliyor. 

     Uzun yıllardır elde ettikleri gelirin yetersizliğinden yakınan yerfıstığı üreticisinin yüzü Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah'ın talimatı üzerine İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan Özidaş Sanayi Ticaret Anonim Şirketi ile güldü. Bu şirket tarafından yerfıstığından yapılan ürün yelpazesinin genişlemesi üreticiyi yüreklendirdi. 

     Daha önce çoğunlukla çerez olarak tüketilen, unu, yağı ve soslu fıstığı üretilen yerfıstığından, İl Özel İdaresi bünyesindeki şirket tarafından draje şeker, bisküvi tozu, dondurma, krema, kek, ezme, baklava, lokum, cezerye ve Medine Hurması da üretilmeye başlandı. Bununla da kalmayıp bu ürünler Osmaniye'nin yöresel bir halayı olan ''Beymail'' adıyla markalaştırıldı. 

     Vali Cerrah'ın İstanbul'daki dostlarını arayarak, yerfıstığına pazar bulma çabası sonucunda İstanbul Pelit Çikolata Fabrikalarında yerfıstığından üretilen draje şekerler en çok aranan ürün oldu. Bu yıl 30 ton civarında yer fıstığı sadece draje şeker üretiminde değerlendirildi. 

     Vali Cerrah'ın yöre halkını hediyelik ürün almada yerfıstığının değerlendirilmesi yönündeki çağrıları da sonuç verdi. Yöre halkı artık fiyatı 5 ? 10 lira arasında değişen şekerlemeleri eş, dost ve tanıdıklarına hediye olarak göndermeyi alışkanlık haline getirdi. 
     
     ÖZİDAŞ'IN KURBAN BAYRAMI HAZIRLIĞI

     
     Bu arada, Özidaş şirketi yetkilileri, yaklaşan Kurban Bayramı'nı fırsata çevirmek için yerfıstığından üretilen ürünleri şık ambalajlarla albenili hale getirme çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdiler.
     Bu bayramda, ortalama 5 ile 10 ton arasında tüketim bekleyen şirket yetkilileri, Osmaniye halkına şeker yerine fıstık ürünlerini tercih etmeleri çağrısında bulunarak, şunları kaydetti: 

     ''Çeşitli fuarlara da katılarak fıstık ürünlerinin tanıtımı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Antalya Havalimanı'nda bile pazarlanmaya başlayan fıstık ürünleriyle Ankara, İstanbul, İzmir gibi çeşitli metropol kentlerden şube açılması için yoğun talepler geliyor. Bu talepleri de değerlendirmeye başladık. 9 Aralık'ta İzmir'de düzenlenecek olan Uluslararası Fuarda 'Beymail' ürünlerinin de stantlardaki yerini alması için çalışmalar yapıyoruz. Yurtdışı bağlantılarımız var. Suriye, Irak, Romanya gibi ülkelerle bağlantılı işadamlarımız bu ürünlerle yakından ilgileniyor. İhracata hazırlanan bu ürünlere yönelik yeni işleme tesisleri kurma girişimleri de başladı.'' 
     
     ÜRETİM
     
     Osmaniye Ziraat Odası (OZO) Başkanı Bahadır Sezgin ise, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah'ın İl Özel İdaresi bünyesinde oluşturduğu yer fıstığı tanıtım ve pazarlaması projesinin ürünü cazip hale getirdiğini, ''Beymail'' markasının tuttuğunu, bu nedenle üreticinin yerfıstığı üretimine dört elle sarıldığını bildirdi. 

     Sezgin, 2009 yılında 98 bin 500 dekar olan yer fıstığı ekim alanının bu yıl 105 bin dekar alana çıktığını, bu rakamın önümüzdeki yıl çok daha artacağını tahmin ettiklerini söyledi.
     Bu sezon hasadı devam eden yer fıstığından 36 bin 750 ton civarında rekolte beklendiğini ifade eden Sezgin, önceki yıl kilogramı 1,5 TL'den açıklanan taban fiyatın da bu yıl 2 TL olarak açıklanmasının üreticiye güç verdiğini sözlerine ekledi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde