Unakıtan, raporu üstlenmedi
BAKAN UNAKITAN, KÖŞK'ÜN HAZIRLADIĞI MISIR RAPORU İÇİN 'BİZİMLE İLGİLİ DEĞİL' DEDİ.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Ali Babacan ile yaptığı ortak basın toplantısında mali sistemde revizyon niteliğinde yapılan “8 maddelik” değişiklikleri açıkladı. Unakıtan, daha sonra gazetecilerin soruları yanıtladı.
Maliye Bakanı, bir gazetecinin, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve oğlu Abdullah Unakıtan'ın da mısır ithalatıyla ilgili sorusu üzerine de, raporda bu konuyla ilgili hiçbir şeyin bulunmadığını ifade etti. “O raporu alın okuyun, bakın. Ondan sonra yorum yapın, haber yapın” diyen Unakıtan, şöyle devam etti:
“Mısır deyince aklınıza hemen bizi getiriyorsunuz. Bunlar çok yanlış, objektif olmayan değerlendirmelerdir. Ofisle ilgili konu, ofisin alımları, politikalarıyla ilgili. KİT olduğu için bütün KİT'lerle ilgili bu incelemeler zaten yapılıyor. KİT'lerin incelenmesini müteakip konulardır onlar. Gayet normal yapılan, düzenlenen raporlardır.”
VERGİ İNDİRİMİ
Sözkonusu raporda 2003 ve 2004 yılları arasında ihtiyaçtan fazla mısır ithal edildiği ve aynı dönemde de ithal vergilerinin düşürüldüğü vurgulanmıştı.
Rapordaki tespitler, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın şirketinin aynı dönemde yaptığı ithalatı da kapsıyor.
BAKAN UNAKITAN: OĞLUM MISIRI ÇİFTLİĞİNDEKİ TAVUKLARA YEM İÇİN İTHAL ETTİ
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın ortağı olduğu AB Gıda, 2003 yılında 4 bin ton mısır ithal edince gündeme geldi.
Nedeni de, Bakan Unakıtan’ın ‘Çiftliklerindeki tavuklarına yedirmek üzere, yemlik olarak tamamen kendi ihtiyaçları için ithal etmiştir’ dediği ithalatın zamanlamasıydı.
Mısır ithalatında, koruma amaçlı olarak ve genelde de haziran aylarında gümrük vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 70’e çekilir. 2003 yılında düzenleme zamanında yapılmadı. Bu nedenle AB Gıda’nın 4 Ağustos’taki ithalatı artıştan etkilenmedi. Ancak, bu ithalattan 4 gün sonra, 8 Ağustos’ta, oran yüzde 70’e çekildi. Bu değişikliğin AB Gıda’ya kilo başına 90 TL, toplamda da 366 milyar TL avantaj sağladığı ileri sürüldü.
ZAPSU'YLA İLGİLİ MASAK RAPORU SAVCILIKTA
Bu arada Unakıtan, AKP MKYK üyesi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Danışmanı Cüneyd Zapsu ve Yasin El Kadı hakkında hazırlanan MASAK raporunun Cumhuriyet Savcılığına gönderildiğini açıkladı.
Unakıtan, Zapzu ve Yasin El Kadı hakkında MASAK tarafından yürütülen kara para soruşturması sonrasında hazırlanan raporun "sümen altı edildiği"ne ilişkin iddialara sert tepki gösterdi. Unakıtan, "MASAK tarafından inceleme yapılmıştır. Raporlar hazırlanmıştır. Sümen altına edilmiş gibi bir şey. Gelsinler sümenimin altını göstereyim. Çok çirkin eyler bunlar" dedi.
Maliye Bakanlığı'nın fevkalede geleneği olan bir bakanlık olduğunu, sümen altı olaylarının bundan önce olmadığını, bundan sonra da olmayacağını belirten Unakıtan, "Rapor zamanında hazırlandı. Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirildi. Maliye Bakanlığı olarak görevimiz de bu kadardır" diye konuştu.
"GELSİN SÜMENİMİN ALTINA BAKSINLAR"
Uzanlar'ın Tasarruf Mevduatı Siforta Fonu'na yaptığı 15 milyar dolarlık teklif ile ilgili bir soruya ise Unakıtan, kendilerine bu yönde ulaşmış bir resmi teklifin olmad