Ucuz enerji, bedava arazi

Ucuz enerji, bedava arazi

Girişimcilerin yeni keşfettiği bölgede enerji ucuz, vergi düşük ve arazi bedava. İşte o yer...

Ucuz enerji, bedava arazi
16px
24px
03.04.2008 08:56
ABONE OLgoogle

Gülşen Cebeci'nin haberi

Türkiye'nin Kafkaslar'a açılan kapısı Gürcistan'ın özerk bölgesi Acara, giderek artan alım gücü, Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Asya pazarlarına açılan kapı olması dolayısıyla stratejik önemi ve girdi maliyetlerinin düşüklüğüyle, Türk yatırımcıların yeni gözdesi oldu. 60 Türk firmasının faaliyet gösterdiği, 20 firmanın da acenta aradığı bölgedeki toplam Türk yatırımlarının ise, 250 milyon dolara ulaştığı kaydediliyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM), mart ayı ihracat rakamlarını açıklamak üzere 50 kişilik bir heyetle Artvin Hopa'ya yaptığı ziyaret kapsamında, sınır komşusu Batum'da da temaslarda bulundu. Batum kentinin de içinde bulunduğu Acara Özerk Bölgesi'nin Hükümet Başkanı Levan Varshalomidze, iki ülke arasındaki ticaretin son 4 yılda 10 kat arttığını, yatırım miktarının 3 yıl içinde 500 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi. Acara Özerk Bölgesi'nin 36 yaşındaki Başkanı Varshalomidze, 13 yıllık diktatörlük rejiminden sonra sıfıra inen bir ekonomiyle yola çıktıklarını belirterek, bu dönemde en büyük desteği Türkiye'nin verdiğini söyledi.
 
Yatırım 500 milyon doları bulur
4 yıl içinde bölgedeki Türk yatırımcımların da ağırlığını artırdığını ve 2 ülke arasındaki ticaretin 10 kat arttığını ifade eden Varshalomidze, yatırım yapanlara arsa tahsis ettiklerini ve enerji indirimi sağladıklarını söyledi. Varshalomidze, 450 bin nüfuslu Acara'da Türklerin özellikle tekstil, inşaat, turizm, tarım alanlarında yatırım yaptıklarını ve yeni yatırım planlarınını uygulamaya koymaya hazırlandıklarını açıkladı. 250 milyon dolara ulaşan Türk yatırımlarının 3 yıl içinde 500 milyon doları bulmasını beklediklerini vurgulayan Varşalomidze, şunları söyledi: "Her sektörden Türk yatırımcıları çağırıyoruz.

Ülkedeki en düşük vergi oranlarına sahibiz. Yakında çok büyük bir serbest bölge kuruyoruz. 100 yıl önce Samsun'a kadar olan bölgede alışveriş için Batum tercih ediliyordu. Şimdi bunu İstanbul'a kadar uzatalım. Batum'u Karadeniz'in Bodrum'u yapalım. 1 yılda 1 milyon turist geldi. Çoğunluğu Türkler oluşturdu. Bunu 10 milyona çıkarabiliriz."

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sinan Altunsoy, Batum'un kendileri için oldukça önemli bir bölge olduğunu vurgulayarak, Hopa ve Batum'u ticari açıdan entegre etmeye çalıştıklarını söyledi. Bunun ilk adımı olarak Batum Havalimanı'nın ortak kullanıma açıldığını anlatan Altunsoy, "Artık, Hopa terminalinden 20 dakikada otobüslerle ve pasaportsuz şekilde Sarp Sınır Kapısı'ndan geçerek Batum havalimanına, oradan da İstanbul'a gitmek mümkün. Ayrıca Batum'dan Hopa'ya kadar olan bölgede, 33 kilometrelik bir demiryolu ağının kurulması için yoğun bir çalışma yapıyoruz" diye konuştu.
 
Tekstilde ciddi maliyet avantajı var
Batum'a yapılan yatırımlarda tekstil sektörü başı çekiyor. Bölgede şu anda 5 Türk fabrikası faaliyette bulunurken, 2 fabrika da yapım aşamasında. Atilla Türkmen'in sahibi olduğu ATK Tekstil, bölgede eski bir çay fabrikasını 10 milyon dolarlık yatırımla tekstil fabrikasına dönüştürmüş.

Geçtiğimiz eylül ayında faaliyete geçen BTM adlı fabrikada, tamamı Gürcü olmak üzere 500 kişi çalışıyor. Fabrikanın Genel Müdürü Cezmi Akşahin, Kahramanmaraş'ta da fabrikaları olduğunu vurgulayarak "Fabrika Maraş'ta olmuş veya burada olmuş farketmiyor. Üretilen mal, buradan da kolaylıkla pazara ulaştırılıyor. Burada ciddi anlamda maliyet avantajları da var. Fabrikayı buraya kurmakla ciddi kârımız oldu" dedi. Akşahin, ayrıca 7 milyon dolarlık bir otel yatırımı için de arazi baktıklarını ifade etti. Öte yandan, Puma'nın Türkiye distribütörü ACK da, Gürcistan'da fabrika kurmayı planlıyor.
 
Sheraton Oteli'ni Nurol İnşaat yapıyor
Türk yatırımcılarının tekstilden sonra en fazla yatırım yaptığı alan ise, otel inşaatı. Bölgede otel yapımında ciddi bir canlılık var. Bu artışta, bölgeye gelen turist sayısının her geçen gün artması ve Batum'un ciddi bir casino merkezi olma yolunda ilerlemesi de etkili oluyor.

Batum'da şu anda 2 büyük otel bulunurken, yakın bir gelecekte 4-5 yıldızlı otel sayısının 30'a ulaşması bekleniyor. Bu inşaatlardan biri de, Nurol İnşaat'ın yaptığı Sheraton Oteli. Artvinli bir firma da geçen hafta "İstanbul" isimli otelini hizmete açtı. Ekol İnşaat'ın da bir otel yatırımı bulunuyor. Çeltikçioğlu İnşaat firması ise, Avusturyalı ortağıyla birlikte 2009'a kadar şehrin altyapısını kurma ihalesini almış durumda. Türkler, bu 2 alanın dışında otomotiv yan sanayi ve makine sanayi alanında da bir takım yatırımları bulunurken, gıda ve beyaz eşyada 2 ülke arasında ciddi bir ticaret bulunuyor.
 
Demiryolları için Rum firma en büyük aday
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı Gürcistan'ın dış pazarlara açılma konusunda önemli bir köprü konumunda olduğunu vurguladı. Gürcistan'ın bölgede bir lojistik merkezi olarak durduğunu belirten Satıcı şöyle konuştu: "Yakında Gürcistan demiryolları 99 yıllığına özelleştirilecek. İhaleyi kazanan Gürcistan'ı da alır. Ancak en büyük adayın Güney Kıbrıslı bir firma olduğunu öğrendik. Türk firmalarının bu ihaleye katılması için çalışma yapacağız" dedi.
 
Batum'a yatırım Türkler için neden cazip
- Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Orta Asya'ya köprü konumda bulunuyor.
- Hükümet, yatırım yapana arsa tahsis ediyor.
- Enerji fiyatları Türkiye'nin yarısının bile altında. Yatırımcılara indirim de sağlanıyor.
- Yatırım yapanlar için vergi oranları düşürülüyor.
- Maaş ortalamaları 50-200 dolar arasında değişiyor.

Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde